Hogyan lehet újra elég 24 óra, hogy ne legyen luxus az énidő?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Vágyakoztál már arra, hogy bárcsak harminc órából állna egy nap, esetleg ne kellene aludni, vagy képes lennél magad teleportálni? A folyamatos időhiány a modern kor egyik tipikus problémája, és folyamatos stressz forrása. A teljesítménycentrikus társadalom tulajdonképpen elveszi tőled az életed élvezetét, és folyamatos szorongást okoz. Oldd meg végre!

Hogyan lehet újra elég 24 óra, hogy ne legyen luxus az énidő?
Fotó: Shutterstock/Getty Images/GLAMOUR

Képzelj el egy olyan világot, ahol az álmaid elsőbbséget élveznek a napi teendőiddel szemben! Ahol az egzotikus utazás, a merész karrierlépés vagy a maraton lefutása nem sikkadnak el a megválaszolatlan e-mailek, a ház körüli teendők és egyéb, nem örömteli kötelességed között! Nos, csupán néhány lépésre vagy attól, hogy az álmod valóra váljon. Szükséges hozzá, hogy egyszer alaposan átgondold az életed és jobb legyen az időbeosztásod! Olvass tovább!

Hagyd abba a multitaskinget!

Egyre több információ áramlik felénk, és egyre többet vagyunk kénytelenek befogadni. A modern ember - vagyis te - képes egyszerre emailezni, telefonálni, dolgozni és enni. Ennek azonban súlyos ára van, ugyanis agyunk nem tart velünk lépést a multitaskingben, és továbbra sem arra van felkészülve, hogy egyszerre ezerféle feladatot oldjon meg. Ennek az a következménye, hogy fáradtabb, stresszesebb leszel, romlik a memóriád és a koncentrációs képességed, ráadásul órákat is vesztegethetsz el egy nap. Tényleg ezt akarod? Nem igaz, hogy egyszerre több feladatot végezve hamarabb leszel kész! Sőt: ennek az ellenkezője a valószínűbb. Ezért egyfelől határozd el, hogy egyszerre egy dologra figyelsz, másfelől pedig próbáld keretek közé szorítani az internethasználatodat. Egy-két speciális munkakörtől eltekintve az irodai e-mailjeidet is elég naponta háromszor megnézned. (Akkor szánhatsz rájuk tíz-tíz percet). A közösségi oldalakat naponta egyszer-kétszer bőven elég megnézni, és próbáld azt is kontrollálni, mennyi honlapot látogatsz rendszeresen. Tényleg fontos ötféle hírportált olvasnod, és órákat lógni a Tiktokon?

A lényeg, hogy ne akarj mindent egyszerre kontrollálni! Ha egy két órát igénylő feladatot bíztak rád, akkor az alatt az idő alatt halkítsd le és tedd el szem elől a telefonod, ne nézd az internetet, ne olvass emaileket. Ha pihenned kell közben, menj ki egy kicsit a levegőre, vagy csak nyújtóztasd ki a tagjaidat, igyál egy pohár vizet, de ne kezdj bele semmilyen más tevékenységbe!

Vess véget az időrablásnak!

Ennek előfeltétele, hogy tanulj meg nemet mondani! Hidd el, lehet udvariasan is. Csak nem gondolod, hogy kötelességes a bolti eladóval öt percet csevegni, vagy az alig ismert munkatársaddal negyed órát beszélgetni az időjárásról munka után? Ha csak két-három ilyen eset fordul elő egy nap, máris több mint fél órát pazaroltál el az életedből. Ilyenkor mosolyogj kedvesen, ha csak így megy, akár füllents is kicsit, hogy sietned kell egy időpontra, és távozz. Az is nagyon tipikus, hogy elfogadunk udvariassági kávézásokat. Csak azért, mert a jógaoktatóddal egyszer egész jót beszélgettetek, nem kell hogy igent mondj arra, hogy üljetek be meginni valamit akkor, amikor ehhez valójában semmi kedved. Nyugodtan megmondhatod, hogy sajnos nagyon elfoglalt vagy, és ha bármikor lesz időd, majd szólsz. Ha pedig van egy olyan haverod, akivel már csak azért találkozol, mert nincs szíved nemet mondani a meghívásaira, ne felejtsd el, hogy ettől stresszesebb leszel, és fontosabb dolgoktól veszed el az időt. Az ilyen barátságokat udvariasan, de meg kell szakítani.

Láthatatlan munka úgy, ahogy talán még nem hallottál róla

Láthatatlan munka úgy, ahogy talán még nem hallottál róla

Rendezd át a fontossági sorrendet!

Mi a legfontosabb egy napban? A munka, a lakás rendben tartása, a gyerekek ellátása. Mindezek természetesen nagyon fontosak, de egyéb dolgoknak is épp olyan fontosnak kellene lenniük. Ha minden egyes nap nem is tudod megoldani, igyekezz hetente többször is alkalmazni az alábbi listát, amely kutatók szerint a tökéletes nappal érne fel:

  • 106 perc az intim kapcsolatokra (ez lehet összebújás a szerelmeddel, szex, beszélgetés a gyerekeiddel)
  • 82 perc a barátaidra szánva (lehet egy reggeli gyors kávé a barátnőddel, egy egyórás ebéd a kedvenc kollégáddal)
  • 78 perc pihenés (ez lehet olvasás, tévézés, könnyű séta, meditálás, bármi, ami ellazít)
  • 75 perc étkezés (ebbe már a barátoddal töltött ebédet is beleszámolhatod, de ha egyedül vagy, akkor csak az étkezésre figyelj, ne internetezz vagy olvass közben)
  • 45 perc edzés (a tempós sétától kezdve az aerobik avagy a futásig bármi, ami megemeli a pulzusodat, tökéletes)

Sokunknak fontos az egészsége, mégis, ha jobban megfigyeljük, a sok kötelesség közül leginkább arra nem fordítunk gondot, hogy rendesen együnk, eddzünk vagy pihenjünk. Mintha nem lenne hozzá jogunk! Legalább párszor egy héten legyenek ezek fontosabbak, mint az, hogy ki van-e takarítva, vagy sikerült-e háromfogásos menüt varázsolni az asztalra!

Aki keres, az talál

Még ha el is hiszed, hogy sikerül néhány extra perced kicsiholnod a napodból, egy-két apró változtatással ez is sikerülhet! Javíts az alvásminőségeden: az ágyban már ne használj telefont, laptopot, ipadet, és igyekezz mindig ugyanakkorra időzíteni a lefekvés és felkelés idejét. Lődd be a 7 és fél-8 és fél órát, attól függően, neked mi esik jobban, és mindig kelj föl akkor, amikor csörög az ébresztő, ne nyomkodd folyton a szundi gombot, mert ezzel nem csak drága perceket veszítesz, de a szervezetednek sem teszel jót.

A 15 perces szabály: meglepő, de sok nyomasztó irodai vagy otthoni feladat elvégezhető 15 percen belül, de mivel folyton halogatjuk őket, nem is tudjuk, milyen pikk-pakk elintézhetők. Minden reggel szánj negyed órát arra, hogy befizesd online a számláidat, időpontot foglalj az orvosnál, fölhívd a szerelőt, átnézd az emailjeidet. Ha ezeket olyan gyorsan elintézed, amilyen gyorsan csak lehetséges, nem fog többé idegesíteni a sok elintézetlen feladat.

Neked is jár az énidő!

Egy kis luxus nem luxus! Gondolj arra a tevékenységre az életedben, amelyet a leginkább időrablónak érzel! A takarítás? A bevásárlás? Gondold ki, hogyan tudnád megszabadulni tőle! Egy barátnőm például gyűlöl takarítani, ezért inkább maga csinálja a manikűrjét, konditerem helyett kocog és otthon főz, ezzel simán megspórol annyit, hogy takarítónője lehessen. Cserébe ablakpucolás helyett elmehet moziba vagy találkozhat a barátaival. Rengeteg élelmiszerüzletben van már házhozszállítás, ami, ha alaposan átgondolod, mire van szükséged, megéri azt az összeget, amibe kerül. Nem érné meg neked, hogy ezzel elkerülheted a sorban állást a pénztárnál? Bármi is legyen az, amit szívből gyűlölsz csinálni, és utálod, hogy mennyi időt elvesz, biztosan van valami megoldása annak, hogy legalább esetenként ne kelljen megcsinálnod, értékes órákat nyerve, és ezáltal jelentősen csökkentve a stresszt az életedben.

Figyelj magadra! Ez a legjobb befektetés, amit eszközölhetsz!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hogyan lesz az apa, anya, gyerek egy család? Szakértőt kérdeztünk

Hogyan lesz az apa, anya, gyerek egy család? Szakértőt kérdeztünk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)