Exkluzív - Interjú az Anna Amélie tervezőjével, Oláh Annával

2015.január.6.

A GLAMOUR Women of the Year 2015 teljesen új kategóriájával, Az év kiegészítőtervezőjével az a célunk, hogy a divat ezen pezsgő, tehetségekkel teli szegmensét kicsit jobban a reflektorfénybe vonjuk. Anna kiegészítőire sok-sok évvel ezelőtt lettünk figyelmesek.

Meglepődtél azon, hogy az olvasóink ilyen számban neveztek?


Igen meglepődtem és nagyon örülök!!!

Mennyire szorul háttérbe egy kiegészítőket tervező dizájner a ruhákat tervezőkkel szemben?


Egyáltalán nem szorul háttérbe. Mindegy hogy mit tervez valaki, ruhákat vagy kiegészítőket esetleg ékszereket, a maximumra kell törekedni és akkor mindenki felfigyel a munkánkra.

Milyen iskolát végeztél és miért választottad a kiegészítőket?


A MOME-n végeztem textil szakon, bőr szakirányon. Édesanyám festőművész, ugyanakkor tásákákkal is foglalkozott egy időben, azt hiszem ez elég meghatározó volt a számomra. Kiskorom óta nagy hatással voltak rám a szüleim, hiszen mindketten művészek. Imádom a bőrt mint alapanyagot, ezért úgy döntöttem az egyetem elkezésekor, hogy bármelyik szakirányra is kerülök végül (szövő, kötő, nyomó, ruha, bőr), mindenképpen bőrrel szeretnék majd dolgozni.

Hogyan lehet Magyarországon sikeres márkát építeni?


Kitartással és egy jó csapattal! Nem tudunk mindent egyedül csinálni, ezt meg kell érteni. Ki kell alakítani egy megfelelő csapatot ahhoz hogy működjön a márka.

Hogy látod a mai magyar divatéletet?

Optimistán:) Sajnos nagyon sokan rivalizálnak egymással, ellentétek vannak a szakmán belül, ami szerintem a legnagyobb butaság, hiszen ha összefogunk, akkor sokkal többre lehetünk képesek.

Oláh Anna

Kik a kedvenc kiegészítőtervezőid a világon?


A legújabb kedvencemet nevezném most meg, ez a Kopajos szemüvegmárka.

Vannak rád nagyon jellemző stílusjegyek, mik ezek?


Szimmetria, elegancia, színek, fényes anyagok, aranymánia.

Ismered személyesen a többi jelöltet, Abonyi Almát (Alma Abonyi), Anna Zaboevát, Gulyás Sárát (PickPack) és Ruszkai Orsit ? Beszélnek egymással a magyar tervezők vagy a konkurenciaharc miatt ez elképzelhetetlen?


Abonyi Almával legutóbb a szőrme Remix versenyen találkoztam. Megnyertem az első és a második dijat kiegyészítő kategóriában, de mivel imádom és fantasztikusnak tartom, Alma táskáit, igy legszivesebben odaadtam volna neki az egyik díjat.
Annát Zaboevát nem ismerem, bár néhányszor találkoztunk már. Nagyon szeretnék egy csodás cipőt tőle!
Gulyás Sárival már régóta ismerjük egymást, együtt jártunk tíz évvel ezelőtt rajziskolába, majd utána az egyetemen is osztálytársak voltunk. Ő a legpozitívabb ember, akit ismerek!
Ruszkai Orsit nem ismerem közelről, de az biztos, hogy beszerzek magamnak egy Ruszkai gyűrűt hamarosan!Melyek a kedvenc darabjaid a 2015-ös tavaszi-nyári kollekciódból?

Mindig az a kedvencem, amin épp dolgozom. Az új kollekcióban lesz két új fazon –Meryl és Julia – őket mindenki imádni fogja aki szereti a nagy táskákat.

Mik a terveid idén?


A külföldi piacra koncentrálunk ebben az évben és megnyitjuk az Anna Amélie webshopot.

Mi az a művészeti ág, ami mindig lázban tart, ami inspirál?


A zene. Mindig nagyon meghatározza a hangulatomat. Zongoráztam hat évig és szeretném újra kezdeni.
A filmek is inspirálnak. Rengeteg filmet nézek, főleg francia filmeket. Ha rátalálok egy új kedvencre, képes vagyok akár hússzor is megnézni, hogy ne zökkenjek ki a hangulatból ami inspirál, és közben tervezek. Most épp a Medve és a Baba című film van terítéken, Brigitte Bardot-val.

Hogyan tervezel? Mik a metódusok, fogások amikhez ragaszkodsz?


Először mindig inspirációs témát választok, ez általában a mindennapjaimból, vagy az utazásaimbol születik meg. Ilyenkor egy hangulat van bennem, amihez probálok sziíeket társítani. Az anyagok beszerzése után jön a formák tervezése. A márka jelölő táblácska minden kollekciónál változik anyagában, igy arra is nagy hangsúlyt fektetünk. Amihez mindig ragaszkodom amikor tervezek, az a nyugalom.

Hol lehet kapni a táskáidat, ékszereidet és egyéb kiegészítőidet?


Budapesten a Mono-ban, illetve az A3 Showroomunkban. A nemsokára induló webshop lehetővé teszi, hogy az egész világon megvásárolhatóak legyenek az Anna Amelie táskák. Már alig várom!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói