10 dolog, amit tudnod kell a kiégésről

2022.június.20.

Gyakran érzed magad fáradtnak, kimerültnek, lehangoltnak és motiválatlannak? Olyan, mintha a téged érő lelki terhek már a fizikai egészségedre is kihatnának? Ebben az esetben könnyen lehet, hogy téged is érint korunk egyik leggyakoribb mentális és fizikai problémája, a kiégés. Legtöbbször a munkahelyi stressz és a túlhajszoltság váltja ki, és mivel olyan tartós kellemetlen tünetekkel jár, amik maguktól nem tűnnek el, fontos, hogy pontosan tisztában legyél a jeleivel, és ha valóban téged is érint, akkor azzal is, hogy miként győzheted le.

1. A kiégés nem egyenlő a stresszel

A kiégés nagyon hasonít a stresszhez, mégis fontos, hogy ismerd a két fogalom közti különbséget. Míg a stressz rövid ideig jelentkezik egy adott körülmény miatt, addig a kiégés egy tartós, intenzívebb állapot, amit a felgyülemlett stressz vagy a túlterheltség okoz.

Ezt teszi a bőröddel a stressz, de így szembeszállhatsz vele

2. Három fő érzésből áll

Tudományos szempontból a kiégés három különböző érzésből tevődik össze: a kimerültségből, a cinizmusból és a szakmai hatékonyság hiányából. A kimerültség a túlterheltség, a cinizmus a munka iránti érdeklődés elvesztése, míg a szakmai hatékonyság hiánya a felgyülemlett fizikai és lelki problémák miatt következik be.

3. A kiégés sok egészségügyi kockázattal jár

A kiégés nemcsak érzelmi károkat okoz, hanem fizikai következményekkel is járhat. Növelheti ugyanis a szív – és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a csont – és ízületi fájdalmak, a fáradtság, a fejfájás, valamint a gyomor – és bélrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.

4. A kiégés és a depresszió nem ugyanaz

A kiégés és a depresszió nagyon hasonló érzéseket képes kiváltani, ezért könnyű összekeverni az egyiket a másikkal. A kettő közötti fő különbség az, hogy míg depressziót szinte bármilyen negatív esemény kiválthat, addig a kiégés hátterében legtöbbször munkahelyi problémák állnak.

5. A kevesebb munka az egyik legjobb módszer a kiégés leküzdésére

Nyilvánvaló, de igaz: a kutatás szerint a kiégéstől való megszabadulás egyik leghatékonyabb módja az, ha kevesebbet dolgozol. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezentúl ne végezd el megfelelően a feladataidat, de ne vállalj be annyi túlórát, amennyi már fizikailag és lelkileg is leterhel, és minden évben legalább egyszer adj magadnak néhány napot, amikor csak a kikapcsolódásodra koncentrálsz.

6. A relaxáció fontos, de nem hoz rendbe mindent

A kikapcsolódás kulcsfontosságú eleme mind a kiégés megelőzésének, mind a megszüntetésének. Az egyik legjobb formája a meditáció, ami viszonylag gyorsan képes is szemmel látható eredményeket hozni. Jó opció lehet a természetben eltöltött idő, a hosszú séták vagy egy forró fürdő is, de fontos hogy megértsd, egyik sem elég ahhoz, hogy teljesen jól érezd magad. A kiégést végső soron azzal szünteted meg, ha feltárod a pontos okát, és megszünteted azt.

Depresszió, szorongás, pánik és gyász: így őrizhetjük meg művészetterápiával a mentális egészségünket

7. Az öngondoskodás elengedhetetlen

Ha nem alakítasz ki egyensúlyt a munkád és a magánéleted között, akkor hiábavalók lesznek az erőfeszítéseid, és végső soron még mindig azt fogod érezni, hogy kiégett vagy. Minden nap, miután befejezted a munkádat, tedd félre a telefonodat, és tölts egy kis időt azzal, amit szeretsz. Szervezz programokat a családoddal, főzz valami finomat, vagy olvass egy jó könyvet. Azt se feledd, hogy az öngondoskodás nem csak arról szól, hogy időt szakítasz olyan dolgokra, amiket szeretsz, hanem arról is, hogy vigyázol a testedre és a lelkedre.

8. A technológiai eszközök súlyosbíthatják a kiégést

Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a különböző technikai eszközök folyamatos jelenléte az életünkben jelentősen hozzájárul a kiégésben szenvedők magas arányához. Bár sok tekintetben nagyszerű, hogy rengeteg digitális eszköz vesz körbe bennünket, de a folyamatos online jelenlét tovább növeli a kiégés esélyét, hiszen ha például folyamatosan a telefonodon böngészel, nehéz figyelmen kívül hagyni a munkahelyi e-maileket és egyéb munkával kapcsolatos értesítéseket, így pedig soha nem fogsz igazán kikapcsolódni.

9. A kiégés kezeléséhez nincs szükséged nagy életmódváltásra

Sokan gondolják úgy, hogy a kiégéstől való megszabaduláshoz nagy életmódváltásra van szükség, de jó, ha tudod, hogy kis lépésekkel is teljesen megszüntetheted a kiégést. Próbáld ki például azt, hogy közvetlenül munka előtt vagy után szervezel magadnak olyan programot, ami feltölt. Így sokkal energikusabb leszel, hisz vagy már feltöltődtél pozitív élményekkel, vagy motiválóan fog hatni rád, hogy munka után jó program vár rád.

10. Tudatosulnia kell benned, hogy miért érzed magad kiégettnek

Amit tényleg elengedhetetlen megtenned, az a probléma gyökerének az azonosítása. Ha nem tudod pontosan, hogy mitől érzed magad kiégettnek, akkor nem is fogod tudni megszüntetni a kellemetlen érzést. Be kell látnod, hogy bizonyos helyzetekben igenis tudnod kell nemet mondani, ha pedig úgy érzed, hogy egy adott helyzetbe már nem tudsz többet tenni azért, hogy javuljanak a dolgok, akkor lépj tovább. Ne feledd, hogy nincs olyan munka, ami fontosabb lehet, mint az, hogy fizikailag és mentálisan is jól érezd magad.

Ez is érdekelhet

„Mindannyiunk feladata, hogy kiálljunk egymásért” – Cara Delevingne a nők és a transzneműek jogaiért harcol

„Mindannyiunk feladata, hogy kiálljunk egymásért” – Cara Delevingne a nők és a transzneműek jogaiért harcol

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő