Ez az egyik legjobb módszer az infláció és a károk enyhítésére

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nagyot változott a világ a vágtató infláció megjelenésével Magyarországon. Nemcsak az áruk, köztük az élelmiszerárak szabadultak el brutálisan, de a megtakarított pénzünk értéke is nagyot csökkent. Szerencsére van megoldás ezen károk enyhítésére - vagy akár teljes kivédésére, de ezért tenni kell. Pénzügyi szakértőnk elárulja, hogyan.

Sokan nem tudják, hogy 10%-os kamatra is leköthetik a pénzüket - megmutatjuk, melyik bankoknál elérhető
Sokan nem tudják, hogy 10%-os kamatra is leköthetik a pénzüket - megmutatjuk, melyik bankoknál elérhető
Fotó: We Are/Getty Images

A pénz úgy jó, ha dolgozik – tartja a mondás, így ahhoz, hogy kamatozzon, neked is be kell fektetned a pénzedet. A bankoknál jelenleg nem fogod tudni elérni az infláció teljes kompenzálását, mert a jegybanki alapkamat-emelést, ami a betétkamat-ajánlatokra is kihat, 13 százalékon befagyasztották. Márpedig az infláció ennél magasabb, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly átlagosan 14,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Arról nem is beszélve, hogy a betéti kamatot személyi jövedelemadó, más néven kamatadó is terheli (15%).

Mégis, a legegyszerűbb befektetés sokszor a bankbetét, hiszen csak át kell vezetned az egyenleged valamely megtakarítási konstrukcióra. Ráadásul a bankbetéteket, akár számlán tartod a pénzt, akár valamilyen lekötött betétben helyezed el, 100 000 euróig, vagy annak megfelelő forintig védi a betétbiztosítás. Ez arra az esetre szól, ha a pénzed befagyna a banknál, vagy a bank működési engedélyét netán visszavonnák.

A bankok kiemelt kamatokkal versenyeznek a pénzedért

  1. A MagNet Bank több jó és könnyen átlátható betétet is kínál. A legjobb konstrukciójában évi 11,12 százalékos kamatot fizet 3 hónapra 500 000 forinttól, 6 hónapra pedig 10,56 százalékos éves kamatot. A lekötés egyedüli feltétele a friss pénz megléte a 2022. év végi magnetes egyenleghez képest. Díjmentes bankszámlát is kínálnak. Ha új ügyfélként mész oda, akkor a friss pénzes feltételt egyből teljesíted. A betét leköthető mobilról vagy netbankról is, és végig fix kamatot ad, így nem kell aggódnod, hogy ez menet közben változna.
  2. A Gránit Banknál jelenleg a legjobb ajánlatban évi 10,25 százalékos kamatot adnak a lekötött pénzedre már 50 000 forinttól. A mindenkori aktuális jegybanki alapkamathoz képest 2,75 százalékkal csökkentett mértékben igazított kamat később változhat. A magas kamat feltétele mindössze annyi, hogy rendelkezz aktivált betéti bankkártyával a Gránit Banknál.
  3. Az Oberbank is kínál magas kamatot: 9 hónapra évi 10,45 százalékot, 12 hónapra évi 10,75 százalékot fizet. Itt azonban legalább 8 millió forintot elérő összegű megtakarítással lehet csak betétet lekötni.
  4. Jelenleg a Magyar Cetelem Bank speciális takarékszámlája nyújtja a legnagyobb kamatot, ahol lekötés nélkül is évi 9 százalékos kamatot fial a pénzed. Ha csak nyitsz egy ilyen számlát gyorsan és átvezeted rá a pénzed, ahol teljes biztonságban van a betétbiztosítási értékhatárig (ez 100 000 euró, mintegy 40 millió forint jelenleg), akkor már kompenzáltad az infláció okozta veszteség mintegy felét. Ha pedig lekötöd (erre 100 000 forinttól van lehetőséged), egy évre 10,50 százalékos, két évre évi 12 százalékos kamatra is számíthatsz.

Állampapírokkal még magasabb hozamok érhetők el

Állampapírokkal még magasabb kamatokat érhetsz el, ezeket ráadásul kamatadó sem terheli. A lakossági befektetőknek alapvetően két konstrukció ajánlható. Mindkettőből bármikor ki lehet szállni az addig felgyűlt kamatokkal együtt.

A legtöbben ezért bukják el az ingyenes készpénzfelvételt - anélkül, hogy tudnának róla

A legtöbben ezért bukják el az ingyenes készpénzfelvételt - anélkül, hogy tudnának róla

A Prémium Magyar Állampapír fizeti a legmagasabb kamatot jelenleg. Ez az előző évi infláció alapján évi 14,5 százalék, amelyre 4 évre 0,75 százalékos, 7 évre 1,5 százalékos kamatprémium jár. Így összesen erre az évre 15,25 vagy 16 százalékos kamatot fizet ez az állampapír. A kamat itt nem fog változni a jövő év január 12-e utáni kamatfordulóig. Ha idén csökken az infláció, akkor a Prémium Magyar Állampapír kamata is csökken majd jövőre.

Aki nem szeretne várni azzal, hogy egy év múlva frissül a kamat a piaci viszonyokhoz képest – hiszen ezzel csak késve követi a piaci változásokat –, annak a Bónusz Magyar Állampapír ajánlható. Itt három havonta van kamatmegállapítás, és azt követően a következő 3 hónapos kamatfizetésig a kamat változatlan. A 3 éves futamidejű állampapír kamatozása a Diszkont Kincstárjegy hozamát meghaladó kamatozást nyújt, a most éppen aktuális kamat évi 15,17 százalékos. A kamatozás egyébként a meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes legutóbbi 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával egyezik meg, melyre 1 százalékos kamatprémiumot biztosít.

Mindkét állampapír 1 forintos címlettel elérhető, így bármekkora összeget el lehet helyezni benne. A Magyar Államkincstárnál díjmentes a befektetés, a számlavezetés, az átutalás a lakossági bankszámlára vagy a pénztári készpénzfelvétel. Nem kell fizetni a befektetésért sem, és egyáltalán nincs pénzügyi tranzakciós illeték. Még akkor sem, ha a lakossági bankszámláról utalod a pénzed a kincstárba.

Ezekkel a megoldásokkal biztosíthatod, hogy - bankbetétnél mintegy 40 millió forintig, állampapírnál korlátlan összegben – garantált legyen a kamat a pénzedre, és a betéted visszafizetése is, miközben ne romoljon a pénzed értéke az inflációval.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője abban hisz, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

A pénzügyeid mindig meghálálják, ha tudatosan állsz hozzá:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Brad Pitt ebben az egy dologban teljesen megváltozott az új barátnője kedvéért

Brad Pitt ebben az egy dologban teljesen megváltozott az új barátnője kedvéért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

6 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

6 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)