Tényleg lehet spórolni a hitelkártyával? Igen, mutatjuk a trükköt

A férfiak sokszor azzal általánosítják a nők pénzhez fűződő viszonyát, hogy szeretnek vásárolni. A férfiak a pénzkeresésre helyezik a hangsúlyt, a nők azonban szeretnek okosan költeni, amivel pénzt spórolhatnak meg. Most olyan, vásárlással összefüggő megtakarítási tippek érkeznek, melyeket érdemes elolvasnod, ha saját hitelkártyád van. De mi ez pontosan, és hogyan működik?

Sokan félnek tőle és a túlköltéstől, de ha betartasz néhány dolgot, még spórolhatsz is a hitelkártyáddal - mutatjuk a lehetőségeidet
Sokan félnek tőle és a túlköltéstől, de ha betartasz néhány dolgot, még spórolhatsz is a hitelkártyáddal - mutatjuk a lehetőségeidet
Fotó: Getty Images/Marina Demeshko

A hitelkártya egy speciális hitelnek számít, amely egy bankkártyához kötődik. Külön számla tartozik hozzá, nem a megszokott bankszámlád áll mögötte. Ezen a külön számlán gyűlnek a költéseid a hitelkártya mögötti külön hitelkeretből, majd a befizetéseid lecsökkentik a tartozásodat, ami így lenullázódik. A hitelkártyán nem divat pénzt (pozitív egyenleget) tartani, inkább úgy kell használni, mint egy gázszámlát vagy villanyszámlát, tehát a rajta felhalmozódott tartozásokat havonta fizeted ki.

A hitelkártyáknak van egy fontos egyedi jellemzőjük: a bankszektor legmagasabb hitelkamatát terhelik be a költéseid után, még a személyi kölcsönök is olcsóbbak. Azonban van egy jó hírünk: ezt a kamatot egyáltalán nem számítják fel, ha a költéseidet visszafizeted a számlakivonaton megjelölt határidőig.

A hitelkártyával lebonyolított vásárlások díjmentesek, a havi számlavezetésért kell egyedül fizetni általában néhány száz forintos összeget havonta, ennél azonban sokkal többet tudsz összespórolni a megtakarított hitelkamatokból.

Annak azonban biztosan örülni fogsz, hogy a hitelkártyákkal tudod elérni a legmagasabb vásárlási kedvezményeket a bankkártyás vásárlások során. Ez a hitelkártyák legnagyobb vonzereje, melyet a magad előnyére kovácsolhatsz.

A legtöbben ezért bukják el az ingyenes készpénzfelvételt - anélkül, hogy tudnának róla

Ezek a hitelkártyák adják a legtöbb kedvezményt

 1. A legnagyobb kedvezményt a hazai hitelkártyapiacon az Erste Bank nyújtja. Alapesetben 1 százalékos kedvezmény jár minden vásárlásból, de kiválaszthatsz olyan üzletkategóriákat, ahol 4 százalék a visszatérítés mértéke, de havonta legfeljebb 8000 forint. Az alábbiak közül egyszerre legfeljebb 3 üzletprofilban lehet gyűjteni ezeket a 4 százalékos kedvezményeket: benzinkút, divat, otthon, barkács + kert, elektronikai áruházak, utazás, szépségápolás + egészség, szórakozás. Fontos hozzátenni, hogy ezek a kedvezmények függetlenek a kereskedőktől és márkáktól. Bármilyen üzletben vásárolhatsz, ami a kiválasztott profilnak megfelel.
 2. Az Erste Banknál fut egy kedvezményprogram is, mellyel tovább tudod fokozni a vásárlási kedvezményeket, ezek ugyanis az 1-4 százalékos kedvezményen felül járnak. Egy Moneyback nevű kuponos programról van szó, melyeket a bank mobilapplikációjában lehet aktiválni. Ezek a kedvezmények már kereskedőkhöz kötődnek, de cserébe nagyobbak is lehetnek, mint 4 százalék, általában 5-10 százalékosak. Az 1-2 hónapig érvényes kuponokkal egyenként akár 30 000 forintig is gyűjtheted a kedvezményeket. A kuponok feltétel nélkül járnak, pusztán azért, mert az Erste Bank ügyfele vagy.
 3. Hasonló programot működtet az OTP Bank is, Kedvezményprogram néven. Itt a kuponokat nemcsak a mobilapplikációban, de az internetbankban is aktiválhatod. Közel 100 partnernél vehetsz igénybe kedvezményt, felső pénzvisszatérítési értékhatár nélkül. Az OTP Bank hitelkártyája, az OTP Bonus évszakonként előre meghatározott üzletkategóriákban 3 százalékos visszatérítést nyújt. Nyáron utazásra, szállásra, ősszel műszaki cikkekre, lakberendezésre, télen szórakozásra, étteremre, míg tavasszal ruházatra, sporteszközökre költve spórolhatsz a vásárlás végösszegéből. Minden más vásárlásra 1 százalékos visszatérítés jár. A visszatérítés összege havonta legfeljebb 2 500 forint lehet.
 4. Az MKB Bank vagy a Takarékbank GO! Hitelkártyájával, illetve Takarék GO! Hitelkártyájával 3 százalékos, de havonta legfeljebb 5 000 forint értékű visszatérítést szerezhetsz az alábbiak közül abban az üzletkategóriában, amelyben a legtöbbet költötted az adott hónapban: szórakozás, tömegközlekedés, benzinkút, elektronikai áruházak, ruházat, nyaralás, drogériák, lakberendezés, barkács + kert. Minden más vásárlásodra 1 százalékos visszatérítés jár, mely ugyancsak beletartozik a havi 5000 forintos visszatérítési limitbe.
 5. A CIB Bank CIB Optimum Hitelkártyájával 3 százalékos visszatérítést lehet összegyűjteni az alábbi üzletkategóriákból egy szabadon kiválasztottban: elektronika, szépségápolás/egészség, sport, utazás, szórakozás/kultúra. Minden más vásárlásból 1 százalékos visszatérítés jár. Az összes visszatérítés negyedévente összesen legfeljebb 7 500 forint lehet.
 6. A K&H Bank Mastercard hitelkártyájával üzemanyag és utazás kategóriákban 2 százalékos, élelmiszer, kultúra, divat és kereskedelmi kategóriákban pedig 1 százalékos, de összesen legfeljebb havi 4 ezer forintos visszatérítés jár a kártyával vásárlóknak, amennyiben havonta legalább 20 000 forintért vásárolnak.
 7. Az UniCredit Bank Kék hitelkártyája havonta legfeljebb 2 500 forintos visszatérítést nyújt havi legalább 20 000 forintos költés esetén, mely legalább 3 sikeres vásárlásból áll össze. Minden vásárláskor 100 forintonként 1 forint jár vissza, de a kártyabirtokos születésnapján 100 forintonként 4 forintot is lehet gyűjteni.
 8. A Raiffeisen Banknál a vásárlások darabszámától függően lehet gyűjteni a pontokat, melyeket aztán kedvezménykuponokra lehet beváltani a bank hűségprogramjában. Ezekkel a kuponokkal akár 10-40 százalékos kedvezményeket is érvényesíteni lehet. Az olcsóbb éves díjú hitelkártya vásárlásonként 2 pontot, a drágább éves díjú vásárlásonként 3 pontot gyűjt. Ezenkívül 1 százalék, de negyedévente maximum 3 000 forint pénzvisszatérítés jár az élelmiszerboltban, szuper- és hipermarketekben történt vásárlások után.

Ezekre figyelj oda, hogy ne bukj a hitelkártyával!

A hitelkártyákra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, amiket jobb elkerülni. A helyzet azonban az, hogy ha betartod az alábbi szabályokat, sokkal jobban jársz velük, mint ha más bankkártyával vagy készpénzzel fizetnél:

 • Amit a hitelkártyával költöttél, azt fizesd vissza a számlakivonaton szereplő fizetési határidőig a kamatmentesség érdekében.
 • Csak vásárolj a hitelkártyával, ne vegyél fel készpénzt, mert a készpénzfelvétel azonnal kamatozik; ugyanígy ne kérj átutalást sem a hitelkeretedből.
 • Igyekezz azokban az üzletprofilokban vásárolni, ahol a legtöbbet kapod vissza a vásárlás végösszegéből.
 • Élj az egyéb (kuponos) kedvezményekkel, ha a banknál elérhető ilyen.

Ha betartod ezeket a szabályokat, a hitelkártyával jársz a legjobban a vásárlási kedvezmények terén más bankkártyához vagy a készpénzes fizetéshez képest.

A pénzügyeid mindig meghálálják a tudatosságot és a tervezést:

Ez is érdekelhet

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói