Jelentősen drágulnak a bankszámlák, de kivédheted az emelést

A hazai bankok minden év tavaszán emelik díjaikat az előző évi infláció mértékével, a törvény ennyi mozgásteret biztosít a számukra. Az eddigi években ez nem jelentett észrevehető árváltozást, most azonban a felpörgött infláció magával húzza az egyéb költségek, köztük a bankköltségek emelkedését is. A bankok bevarrják a durva költségnövekedést, a kérdés már csak az, hogy hogyan kerüld el ezt.

Igaz, hogy a bankok bevarrják a durva költségnövekedést, de ettől még nem feltétlenül kell majd többet fizetned
Igaz, hogy a bankok bevarrják a durva költségnövekedést, de ettől még nem feltétlenül kell majd többet fizetned
Fotó: Getty Images /We Are

Legfeljebb 14,5 százalékkal emelhetik díjaikat a bankok idén. Ennyi volt ugyanis a tavalyi évi átlagos fogyasztói infláció, mely a bankok számára emelési tartományt jelent a bankszámlák és bankkártyák díjaiban. Alapesetben semmi esélyed elkerülni ezt az emelést, kivéve akkor, ha számlacsomagot váltasz. Szinte mindig léteznek ugyanis olcsóbb megoldások, sokszor még bankon belül is, mint amit most használsz, így nem kell feltétlenül többet fizetni.

Összeszedtük azokat a bankszámlákat, melyekkel ingyenes banki szolgáltatásokat érhetsz el. Tehát akár még spórolhatsz is a jelenlegi konstrukciódhoz képest, nemhogy magasabb díjakat fizess. Ha úgy látod, hogy nincs a bankodon belül megfelelő konstrukció, akkor lehet, hogy érdemes a bankváltáson is elgondolkodnod az olcsóbb bankolás érdekében.

Melyek a legolcsóbb számlacsomagok?

A számlacsomag díjazása sokféle tételből állhat, mégis leggyakrabban a havi díjra gondolnak az ügyfelek a számlacsomag költségének megítélésekor. Ez nem véletlen, hiszen ezt a bank akkor is fel tudja számítani, ha épp nem használod a számlát, vagyis ez egy biztos bevétel a számára. A havi díj ritkán ingyenes feltétel nélkül. A Gránit Bank Digitális bankszámlája és Sztár bankszámlája, továbbá a MagNet Bank bármely becsületkasszás számlacsomagja tartalmaz feltétel nélküli ingyenes számlavezetést a felnőtt ügyfelek számára, korlátozott ideig pedig feltétel nélkül ingyenes az Online számla vezetése is a Raiffeisen Bank ügyfeleinek.

A minimálbérnek megfelelő jóváírás, azaz legalább 150 000 forint beérkezésétől kezdve nem kell fizetni számlavezetési díjat a CIB Bank ECO bankszámlája, az Erste Bank Privilégium „2.0” Díjcsomagja és az OTP Bank Smart számlacsomagja esetében. Legalább 280 000 - 300 000 forint jóváírással nem kell fizetni havi díjat az Erste Bank Privilégium „X” Díjcsomagja és a Gránit Bank Bajnok és Bajnok Plusz bankszámlája esetében.

A legtöbben ezért bukják el az ingyenes készpénzfelvételt - anélkül, hogy tudnának róla

Az egyetlen bankszámla, ahol nem a bejövő jóváírás, hanem a bankszámla használata alapján jár az ingyenességre vonatkozó kedvezmény, az a Raiffeisen Bank Aktivitás 3.0 számlája. Itt havi 4 darab tranzakció a havi bruttó minimálbér felének megfelelő összegben és egy aktivált bankkártya megléte már kiváltja az ingyenesség feltételét. Persze attól még, hogy nincs jóváírási feltétele az ingyenességnek, a bruttó minimálbér felének megfelelő összegnek rendelkezésre kell állnia a bankszámlán az elköltéséhez.

Mely számlacsomagok nyújtják a legtöbbet?

A bankkártyás vásárlás szinte minden számlacsomagban ingyenes, ebben tehát nincs verseny a bankok között. Sok banknál ingyenesek a 20 000 forintot nem meghaladó összegű tranzakciók (CIB ECO, ECO Plusz számlacsomagok, Raiffeisen Aktivitás 3.0, Online és Díjnyertes számlacsomagok), valószínűleg a pénzügyi tranzakciós illeték hasonló mentessége miatt. Nem túl életszerű, bár kétségkívül működőképes alternatíva az, hogy ezeknél a számlacsomagoknál egy átutalást 20 000 forintos részletekben küldve ingyenesek lesznek az ennél magasabb összegű átutalási tranzakciók is.

Havi 400 000 forintos kereten belül ingyenesek az átutalások a George Online Díjcsomag keretén belül, a MagNet Bank Házhozszámlája esetében pedig a havi első 2 tranzakció ingyenes 100 000 forintig. A Takarékbank Takarék Fenntartható Bankszámlájánál jóváírástól függően havi félmillió vagy 1 millió forintig nem kell fizetni az átutalások után.

A csoportos beszedések ugyancsak ingyenesek az Erste George Online Díjcsomagjában az átutalásokkal közös havi 400 000 forintos keretig, a MagNet Banknál pedig egyáltalán nem kell fizetni a csoportos beszedésekért, ahogy a Raiffeisen Bank Díjnyertes számlacsomagjában és az UniCredit Bank Ikon Plusz és Mobil Aktív Plusz számlacsomagjában sem. A Raiffeisen Bank Online Számlája esetében tranzakciónként 20 000 forintig ingyenesek a csoportos beszedési tranzakciók.

A törvényi 2-nél több ingyenes készpénzfelvétel – bármely belföldi ATM-ből és limit nélkül - a Gránit Bank Bajnok Plusz bankszámlájánál és – a bank saját ATM-jeiből – az UniCredit Bank Ikon Plusz számlacsomagjánál érhető el. Mindkettő kedvezmény havi 4 ingyenes tranzakciót jelent. Első évben ingyenes bankkártya elég sok számlacsomag része, de a második évtől is ingyenes éves díjú bankkártyát csak a K&H prémium számlacsomag tartalmaz a K&H Banktól.

Meg lehet-e menekülni a pénzügyi tranzakciós illetéktől?

Igen, bár elég korlátozott a lehetőség erre, lévén, hogy egy törvényi előírásról van szó. Az ingyenes csoportos beszedésekről már volt szó, ezeknél pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell fizetni. Ilyen lehetőség az átutalásoknál a Gránit Bank Bajnok Plusz bankszámlája esetében, illetve Digitális Plusz bankszámlája és az UniCredit Bank Ikon Plusz és Mobil Aktív Plusz számlacsomagja esetében létezik. Utóbbi díjcsomagnál az ingyenesség csak a mobilalkalmazáson keresztül érvényes, az internetbankon benyújtva már nem. Ezeknél a számlacsomagoknál az ingyenesség azt jelenti, hogy az átutalásokra korlátlan számban és összegben semmilyen díjat és pénzügyi tranzakciós illetéket nem kell fizetni.

SZÉP kártyád van? Nem is gondolnád, mennyi mindenre használhatod 2023-tól

A készpénzfelvételekre ilyen kedvezmény nem érhető el, de nem kell sem díjat, sem pedig illetéket fizetni a törvényi havi 2 darab, összesen 150 000 forintot meg nem haladó összegű ATM-készpénzfelvételért, ha a számlatulajdonos nyilatkozott erről a bankjánál.

További 40 000 forintig ingyenes lesz a cash-back, azaz a bankkártyás vásárlással együttes készpénzfelvétel összege a kereskedőknél, ha elterjed ez a szolgáltatás. Egyelőre csak az OTP Bank bankkártyás ügyfelei élhetnek ezzel a lehetőséggel a Penny üzletlánc boltjaiban, ők viszont havi 40 000 forint felett is. Ennek annyi a feltétele, hogy a Penny boltjaiban alkalmanként 3 000 forintért vásároljanak. Ekkor kaphatnak kérésük szerinti készpénzt, de legfeljebb 20 000 forintot. Mind a vásárlás, mind pedig a készpénzfelvétel összege a számlájukról kerül levonásra, a Pennynek és az OTP Banknak nem kell fizetni ezért a szolgáltatásért. A cash-back szolgáltatás várhatóan más bankoknál is megnyílik idén.

Olvasd el tudatos pénzügyek sorozatunk korábbi cikkeit:

Ez is érdekelhet

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói