Mibe fektessem most a pénzemet?

Az értékvesztés elkerülése ellen el kell gondolkodni mostanában azon, hogy a megtakarításainkat felülvizsgáljuk, és értékálló befektetést keressünk a pénzünknek, hiszen az otthon tartott pénz veszít az értékéből. Sorra vesszük, hogy mit lehet tenni az értékvesztés elkerülése ellen.

Jogosan merül fel a kérdés most, hogy az infláció folyamatosan csak eszi a számlán pihenő összeget: mibe fektessem most a pénzemet?
Jogosan merül fel a kérdés most, hogy az infláció folyamatosan csak eszi a számlán pihenő összeget: mibe fektessem most a pénzemet?
Fotó: Getty Images /Amax Photo

A banki kamatok csak nagyon lassan kezdték el lekövetni az egyre növekvő inflációt, pedig a pénzünk időközben hónapról hónapra romlott. Talán jobban tette, aki elköltötte a megtakarításait tartós élelmiszerekre, a mintegy 40 százalékos élelmiszer infláció miatt ennél jobb kockázatmentes befektetést ugyanis nehéz most elképzelni. Ha viszont nem szeretnéd, hogy csökkenjen a megtakarításaid értéke, akkor kénytelen leszel keresni valamilyen jobb helyet a pénzednek. Ugyanis ha otthon vagy lekötetlenül csak a bankszámládon tartod a pénzt, akkor azt folyamatosan megeszi az infláció.

Milyen kamatok érhetők el az állampapírokkal?

Az állampapírról olvashattál már nálunk. Ez szintén lehet egy jó befektetés, ha kilépsz a komfortzónádból és számlát nyitsz a Magyar Államkincstárnál. A számlavezetés díjtalan és internetbank-szerű hozzáférést és mobilapplikációt is kapsz a számládhoz, amelyre utaláskor pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell fizetned.

Az állampapírt már 1 forinttól is megvásárolhatod, és a jelenlegi két vezető konstrukció 3 évre évi 15,17 százalékos, 4 évre évi 15,25 százalékos, 7 évre pedig 16 százalékos kamatot kínál. A Prémium Magyar Állampapír kamata évente egyszer, a Bónusz Magyar Állampapír kamata évente négyszer frissül, lekövetve a piaci változásokat. Az állampapírok hozama mentes a kamatadó alól, idő előtti visszaváltásuknál pedig megkapod az addig felgyűlt időarányos kamatot.

Befektetések pénzügyi szakértelem nélkül is

Ha nem elégszel meg a lekötött bankbetétek vagy az állampapírok hozamával, akkor választhatsz olyan befektetéseket is, melyekhez nem szükséges szakértelem. Ezeket a befektetéseket – melyeket befektetési alapoknak hívnak - a bankok csomagban kínálják, és egy ilyen csomagba, pontosabban alapba az elérhető legjobb pénzügyi elemeket helyezik a pénzügyi szakemberek.

Tényleg lehet spórolni a hitelkártyával? Igen, mutatjuk a trükköt

  1. A K&H Banknál például olyan alapokat választhatsz, melyek a környezetért és a fenntarthatóságért felelősek vagy éppen zöld öko alapok. Ha a fenntartható fejlődés, felelős befektetés vagy ESG - azaz környezeti (E), szociális (S) és vállalatirányításhoz (G) kapcsolódó elemzés alapján történő befektetés - megfelelő hívószavak nálad, akkor olyan értékpapírokba fektethetsz, amelyek elismerik a környezetvédelem, a társadalmi kérdések és a jó vállalatirányítás fontosságát. A felelős befektetési alapok mögött lévő piaci szereplők szigorú kizárási feltételrendszeren mennek keresztül. Hagyományos és tömegpusztító fegyvereket gyártó cégek, állati bőrök és szőrmék előállítói, dohányipari cégek kizárásra kerülnek a lehetséges befektetések közül. Az alapokat - melyekbe három módszertan segítségével választják ki a cégeket és az országokat - független szakértők, akadémikusok ellenőrzik.
  2. A K&H öko részvényalapban a befektetések hozama mellett fontos a világ fenntartható fejlődése, a társadalom jóléte és környezetünk védelme is. Itt az alternatív energia, a klímaváltozás és a vízgazdálkodás a fő hívószavak a vagyonbefektetés során. Az alap a témákban piacvezető, megfelelő jövedelmezőségű cégek részvényeibe fektet.
  3. A Raiffeisen Banknál például szintén lehet választani fenntartható befektetést, ahol az értékpapírok egy előzetes ESG elemzésen esnek át. A portfólióba került vállalatok és egyéb kibocsátók nem csupán a környezetvédelem éllovasai, de sokat tesznek a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásáért, valamint az etikus vállalatirányítási elvek népszerűsítéséért is.
  4. A Raiffeisennél egyedi részvénystratégiák is választhatóak. Ezeknek az alapoknak a fókuszában a bank befektetési szakemberei által kiválasztott egyedi részvények állnak, melyek kibocsátói az ajánlott befektetési időtávon belül a saját iparáguk, vagy akár az egész gazdaság éllovasaivá válhatnak. Mindkét banknál választható olyan konstrukció is, amely rendszeres havi megtakarításként fektet be.
  5. Szellemes megoldást talált ezekre a befektetésekre az Erste Bank. A hitelintézet Erste Future Befektetési Programja vidám színekkel is beazonosítható csomagokra bontva kínálja az alapokra vonatkozó befektetéseket, amelyekbe akár egyszeri megtakarítást is elhelyezhetsz, de havi rendszeres összeggel is befektethetsz, sőt kombinálhatod is a kettőt. A csomagokat a kockázatvállalási hajlandóságod alapján választhatod ki, attól függően, hogy mekkora összeget vállalsz rendszeresen félretenni, és mennyi ideig takarékoskodnál.
  6.  A szinte készpénzként hozzáférhető, zöld színnel azonosítható Cash csomag az egy éven belül lejáró kockázatmentes befektetési lehetőségeket tartalmazza, illetve kisebb részben egy ingatlanpiaci befektetést. A sárga színnel jelölt Save csomag hazai államkötvényekből, kockázatmentes befektetési lehetőségekből és ingatlanpiaci befektetésből áll. A sötétkék színű Portfolio csomag forint és deviza alapú államkötvényekből, vállalati kötvényekből, ingatlan és nyersanyag befektetésekből illetve globális cégek részvényeiből áll. A világoskék színnel jelölt Cash + Globál csomag pénzpiaci eszközökbe, továbbá ingatlanpiacba, kötvényekbe, nyersanyagokba és részvényekbe fektet. A narancssárga színnel jelölt Globál Mix csomag a fejlett és feltörekvő piacok részvényeiből, hazai és nemzetközi államkötvényekből és vállalati kötvényekből, aranyból, alternatív eszközökből és nyersanyagokból részesedik. A lila színnel párosított JövőTech csomag innovatív technológiai vállalatok részvényeibe fektet különböző iparágakból. A zöld színnel azonosítható Zöld csomagba környezetileg felelős vállalatok részvényei tartoznak. Végül a sárga színű Reál eszközök csomag aranyba és egyéb árupiaci eszközökbe, az ingatlan szektor részvényeibe, inflációkövető kötvényekbe, illetve globális részvényekbe fektet.
  7. Természetesen minden banknál találsz befektetési alapokat, amelyekbe kis utánajárással befektethetsz, ezért a fenti lehetőségek nem ajánlatok, hanem csak példák. A lényeges ezekben a befektetésekben az, hogy hosszú távon gondolkodva érdemes elhelyezned a pénzed, hacsak a bank másképp nem ajánlja (például kifejezetten rövid időtávval is jelölt csomagok szerepelnek az Erste Future Befektetési Programjában).

Ha olyan eszközbe fektetsz be, amire például hatással van az euró árfolyama, akkor erre külön oda kell figyelned, mert ez növelheti, de csökkentheti is az elérhető hozamot.

Mielőtt azonban bármibe is befektetsz, érdemes alaposan tájékozódnod az interneten, különös tekintettel a befektetett tőkéd és az elérhető hozam garanciájára, illetve esetleges kockázatára vonatkozóan. Ha szükséges, kérd ebben szakember segítségét!

A pénzügyeid mindig meghálálják a tudatosságot és a tervezést:

Ez is érdekelhet

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói