10+1 dolog, amit megtehetsz, ha egy szerettednek öngyilkossági hajlamai vannak

2018. október 1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az öngyilkosság egy nagyon nehéz téma, azonban vannak helyzetek, amikor muszáj beszélni róla!

10+1 dolog, amit megtehetsz, ha egy szerettednek öngyilkossági hajlamai vannak
Fotó: Shutterstock

Reménytelenségről beszél, és semmilyen terve nincs a jövőre nézve. Arról magyaráz, hogy vetne véget az életének. Csak 3 azok közül a jelek közül, amiket ha érzékelsz a környezetedben, tudd, ideje cselekedni!

Legtöbbször azok, akiknek ilyen hajlamai vannak egyszerre éreznek halálvágyat, miközben élik az életüket, épp ezért ilyenkor van még rá esély, hogy lehet rajtuk segíteni. Ha egy élet megmentéséről van szó, minden módszer, amivel segíthetsz rajta, megér egy próbát!

Most segítünk, hogy mit tehetsz, ha a szeretteid közül valaki bajban van:

1. Kérdezz rá nyugodtan

Teljesen tévesen kering az mítosz, miszerint ha beszélünk az öngyilkosságról, az csak elősegíti a tett elkövetését. Sajnos azonban az az igazság, hogy ha valakinek ilyen gondolatai vannak, neki attól nem lesz rosszabb, ha beszélhet róla, sőt. Kérdezz rá nyugodtan, légy együttérző és segítőkész, és ne habozz szakértő segítséget kérni, ha úgy látod, szükség van rá.

2. Mondd el neki, mennyire szereted

Talán nem is gondolnád, de a tudat, hogy egy hozzájuk közelálló személy mindenhogy szereti őket, és mellettük áll, nagyon sokat segíthet abban, hogy az illető megszabaduljon az öngyilkos gondolatoktól.

3. Próbáld meg kimozdítani a négy fal közül

Azok, akik depresszióval küzdenek, hajlamosak kihúzni magukat a különböző társasági események alól, gyakran még azokat a tevékenységeket is abbahagyják, melyek korábban örömet okoztak nekik. A szakértők is azt tanácsolják ilyen esetekben, hogy próbáld meg kimozdítani őt otthonról, ez lehet egy ebéd, egy közös edzés vagy mozi is. Az is jó megoldás lehet, ha új tevékenységeket mutatsz meg neki, melyek esetleg felkelthetik az érdeklődését.

4. Bátorítsd, hogy kérjen segítséget

Persze első körben segíthetsz neki abban is, hogy te keresel egy megfelelő szakembert, esetleg megkérdezel másokat, ők tudnak-e valakit ajánlani. Fontos, hogy jó pszichológust vagy más szakembert keressetek, ugyanis egy olyan, aki nem megfelelő, csak erősítené azt a gondolatot, hogy senki nem tudja megmenteni őket. Ha a szeretted visszautasítja a segítséget, bátorítsd, például magyarázd el neki, hogy legalább csak az első alkalomra menjen el, és nézze meg, milyen. Vagy az is nyomós érv lehet, ha azt kéred, a családja és a barátai miatt menjen el, akik csak jót akarnak neki.

5. Háríts rájuk némi felelősséget

Ha egy hozzád közelálló személy depresszióval küzd, azt ösztöneid azt súgnák, hogy vedd le a válláról a terheket, azonban ezzel nem feltétlenül tennél jót. Biztosítsd őt arról, hogy számítasz rá, legyen az egy vacsora megszervezése vagy a gyerekekre vigyázás, bármi, amitől azt érzi, ő is fontos mozgatórugója az eseményeknek.

Mit tegyél, ha szexuálisan zaklattak, bántalmaztak?

Mit tegyél, ha szexuálisan zaklattak, bántalmaztak?

6. Készítsetek közösen terveket

Az öngyilkosságot fontolgatók egyik legaggasztóbb cselekvése az, ha azt tervezgetik, hogyan vetnének véget az életüknek. Ekkor ne habozz, és mindenképp kérj segítséget, de ezzel egyidőben te is segíthetsz rajtuk. Készítsetek együtt terveket, melyek akár hosszú távúak is lehetnek! Sokszor a remény veszik el, azonban ha látja, hogy mennyi lehetőség áll előtte, az erőt adhat neki a továbbiakban.

7. Játsszátok el, "Mi lenne, ha…"

Ha olyan mondatok hagyják el a száját, hogy "Mindenkinek jobb lenne nélkülem", vagy hogy "Az egész életem egy katasztrófa, amin senki nem tud segíteni", azzal nem nagyon tudsz vitába szállni, ugyanis valószínűleg csak még jobban belehergelné magát ebbe az egészbe. Ehelyett világíts rá, mi lenne, ha fordítva működne a dolog, és te mondanál ilyeneket. Fontos, hogy tisztán lássa a helyzet súlyát, te pedig biztosítsd róla, hogy szereted, és nincs egyedül.

8. Ne becsüld le a szavakat és a tetteket, melyekkel árthat magának

Nagyon nehéz szembenézni azzal, ha egy szerettünk bármilyen módon bántja magát, vagy egyáltalán az öngyilkosság gondolata is felmerül benne, azonban ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha arról beszél, hogyan ártana magának, netán nyomokat is találsz rajta, hogy korábban bántotta magát, óvatosan kérdezz rá, és beszéljetek nyíltan. Fontos, hogy tudja, benned megbízhat, és bármit elmondhat neked.

9. Álljatok össze többen, és segítsetek neki közösen

Senkitől nem elvárható, hogy egyedül elvállaljon egy ekkora terhet, ráadásul szinte kivitelezhetetlen, hogy mindig elérhető legyél, és a közelben tartózkodj, ha bármi baj lenne. Épp ezért célszerű összefognotok, így a család és a barátok együttes erővel tudnak segíteni az öngyilkossági hajlammal küzdőnek. Ráadásul ez is csak megerősíti őt abban, mennyien szeretik, és milyen fontos nekik, hogy ő minél hamarabb újra jól érezze magát.

10. Ajánld fel, hogy vész esetén téged hívjon

A depresszióval küzdők gyakran érzik úgy, hogy egyedül vannak, így ezzel is biztosítani tudod őt, hogy bármikor, bármi történt is, téged elérhet.

+1 Vedd észre, ha már nincs visszaút

Mielőtt megkísérelnék elvenni az életüket, a legtöbben felkészülnek rá valahogy, például felhívják az összes, számukra fontos embert, túladnak az értékeiken, leveleket vagy végrendeletet írnak. Ha ilyen vagy ehhez hasonló súlyú előjeleket látsz, jobb, ha résen vagy, mielőtt bármi szörnyűség történne! Ne szégyelld megosztani vele, hogy aggódsz, légy teljesen őszinte!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

10 egyértelmű jel, ami az alacsony érzelmi intelligencia mutatója

10 egyértelmű jel, ami az alacsony érzelmi intelligencia mutatója

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)