Mit tegyél, ha szexuálisan zaklattak, bántalmaztak?

2021.november.25.

Ha meg szeretnénk határozni a szexuális bántalmazás fogalmát, akkor olyan szexuális kapcsolatlétesítésre, viselkedésre használjuk, amelyik valamelyik fél beleegyezése nélkül történik. Soha nem akarunk a legrosszabbra gondolni, azt hisszük, velünk sosem történhet meg ilyesmi, de sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy 6-ból 1 nő élete során legalább egyszer nemi erőszak vagy próbálkozás áldozata lesz. Ha te vagy egy közeli ismerősöd átesett egy ilyen traumán, akkor nem biztos, hogy tudod, mit kell tenni.

Mit tegyél, ha szexuálisan zaklattak, bántalmaztak?
Fotó: istock

Íme néhány lépés, amit ilyen helyzetben meg kell tenned, hogy biztonságban érezd magad, és hogy megkapd azt a segítséget, amire szükséged van, hogy elkezdődhessen a feldolgozás, gyógyulás folyamata:

1. Találj egy biztonságos helyet

Az első és legfontosabb, hogy érezd magad biztonságban, ahol nem támadhat meg senki. Meg kell róla bizonyosodnod, hogy már nem vagy veszélyben és a bántalmazód nem talál rád. Kérj segítséget szülőtől, tanártól, baráttól, vagy akár a kollégiumi vezetődtől. Ha veszélyben érzed magad, azonnal hívd az 112 segélyhívót. Feltétlenül beszélj valakivel, aki segíteni tud a következő lépésekben, vagy keresd fel a NANE Egyesületet, akik tanácsot adnak ilyen helyzetben.

Az erőszak nem magánügy! Az év hősnőinek fontos beszéde mindannyiunknak szól

Az erőszak nem magánügy! Az év hősnőinek fontos beszéde mindannyiunknak szól2. Keress fel egy orvost

Szexuális bántalmazás után a legrosszabb, amit elképzelni lehet, hogy egy orvos vizsgáljon meg, de ezt meg kell tenned, amilyen gyorsan csak lehet, főleg, hogyha nemi erőszak is történt. A nőgyógyászod azonnal ellát a megfelelő nemi úton terjedő betegségek elleni gyógyszerekkel, illetve fogamzásgátlóval. Lehet, hogy szükséges mintát is venni a nyomozás miatt, illetve teljes testvizsgálást is kapsz, minden sebet, nyomot dokumentálnak. De ez nem jelenti azt, hogy fel is kell jelentened az illetőt. Ez teljes mértékig a te döntésed, de talán nem baj, ha mégis van bizonyítékod későbbre, ha úgy döntenél, megtennéd. Ha ennél komolyabb, súlyosabb az állapotod, akkor azonnal hívj mentőt (112), vagy menj el a legközelebbi kórházba, ügyeletre.

3. Ha készen állsz rá, jelentsd

A #MeToo mozgalom elterjedésével a bántalmazottak egyre bátrabban elő mernek jönni történeteikkel és többen hisznek nekik, mint eddig bármikor. De te lehet, hogy mégsem érzed magad késznek, hogy feljelentést tegyél – és ez is teljesen rendben van. Abszolút a te döntésed, hogy hivatalos eljárást indítasz vagy sem. Néhány túlélő számára megkönnyebülést hozott, hogy igazságszolgáltatásra került sor, és ez visszaadta valamelyest a kontrollt a saját életük felett. Ha tudod, hogy mi fog történni, akkor talán nyugodtabban mersz a rendőrség elé állni. Készülj fel rá, hogy a feljelentési procedúra hosszadalmas lehet, néhány kérdés kifejezetten kellemetlen lesz, de kérhetsz időt, és lehet veled ügyvéd, képzett tanácsadó, szülő vagy barát, aki támogat. Több opciód is van az eset jelentésére: megteheted a helyi rendőrfőkapitányságon (bármelyiken), ez akár több órát is igénybe vehet, először hivatalos jelentést kell adnod, le kell írnod pontosan a történteket (sajnos kellemetlen, intim kérdésekre is kell számítanod), utána pedig csak várnod kell a nyomozó jelentkezésére. Ha kollégiumban vagy az iskola/egyetem területén, rendezvényén történt az eset, akkor felkeresheted a kollégium vagy az egyetem adminisztrációját. Érdemes megnézni az iskola honlapját is, jobb esetben találsz erre hivatalos eljárási információkat. Fontos tudni, hogy egyik nem zárja ki a másikat, mindkét helyen vagy csak az egyiken is megteheted a feljelentést.

4. Építs ki egy támogató rendszert

Beszélj egy baráttal, szülővel vagy iskolapszichológussal arról, hogy mi történt. Ha nem mered elmondani a barátaidnak, szüleidnek, akkor egy szakember segíthet felkészülni erre a beszélgetésre. Nagyon fontos, hogy ne félj beszélni róla, és főleg ne csendben szenvedj. Számos szervezet direkt azért jött létre, hogy ilyen esetekben segítséget nyújtson, akár megfelelő szakemberhez való irányításban is. A Lelki Elsősegély vonalát bármikor felhívhatod (116-123), de a NANE ebben is segítséget tud nyújtani és elirányít olyan pszichológushoz, aki kifejezetten nemi erőszak áldozatainak segítésére specializálódott. A szexuális bántalmazást követően pánikrohamaid lehetnek, még akkor is, ha a családod rendkívül támogató. Ilyenkor segíthet a szakember az érzéseid és a történések feldolgozásában. Abban is segíthet, hogyan győzd le a rémálmokat, depressziót, párkapcsolati problémákat. Olyan feldolgozási eszközöket adhat a kezedbe, amelyek kifejezetten a te helyzetedben lehetnek a segítségedre.

5. Ne söpörd a szőnyeg alá a történteket

Nem példátlan, hogy szexuális bántalmazás áldozatai nehezen tudják feldolgozni, mi történt velük, vagy egyáltalán elfogadni, hogy ez erőszak volt. De bármikor úgy érzed, hogy ami történt, az nem volt részedről rendben, beszélned kell róla valakivel. Ha elgondolkozol rajta, hogy ami történt veled erőszak volt-e vagy sem, akkor az már nagy dolog, még akkor is, ha hivatalosan nem lehet erőszaknak elkönyvelni.

El kellene olvasnod ezt a könyvet, mielőtt ítélkezel a szexuális zaklatásokról

El kellene olvasnod ezt a könyvet, mielőtt ítélkezel a szexuális zaklatásokról6. SOHA NE okold magad

Végül a legfontosabb: teljesen mindegy, hogy mi volt rajtad, hol voltatok, mennyit ittál vagy éppen mennyire jól ismerted a bántalmazót, ami történt semmiképpen nem a te hibád. Ne ítélkezz magad felett azért, amit tettél vagy amit nem tettél meg. Biztosak vagyunk benne, hogy abban a helyzetben megtettél minden tőled telhetőt.

Ha te vagy ismerősöd bántalmazás áldozata lett, akkor hívd a 0-24-es általános segélyvonalat a 116-123 vagy a +36-80-20-55-20 számot, vagy keresd fel a NANE elérhetőségeinek egyikét: http://nane.hu/

Ez is érdekelhet

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

Szépséghírek

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan