5 dolog, ami rákot okoz, és vigyáznod kell vele

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ahogyan a legutóbb az aszpartám kapott nagy figyelmet azért, mert a WHO két szakértői bizottságának állásfoglalása szerint rákkeltő lehet, úgy időnként mindig felbukkannak újabb dolgok, amelyeket szintén annak tekintenek. De belegondoltál már abba, hogy mit is jelent ez a mindennapi életünkben? Lehet szó egy levegőben lévő anyagról, egy általunk használt termékről vagy élelmiszerekben lévő vegyi anyagokról, amelyekről úgy tartják, hogy rákot okoz.

Ez az öt dolog rákot okoz, így jobb, ha vigyázol velük
Ez az öt dolog rákot okoz, így jobb, ha vigyázol velük
Fotó: MangoStar_Studio/GettyImages

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert kapcsolatba kerülsz egy rákkeltő anyaggal, még nem jelenti azt, hogy biztosan meg fogsz betegedni. Ahogyan egyetlen pohár aszpartámot tartalmazó üdítőitaltól sem leszünk betegek, úgy egyéb esetekben is sok tényezőt kell figyelembe venni. A legjobban gyakran az számít, mennyire és milyen hosszú ideig voltál kitéve az adott dolognak. Ennek tükrében is van jó néhány dolog, ami tényleg rákot okoz, ezért jobb, ha vigyázol velük.

Ultraibolya sugarak

Nem hiába halljuk olyan gyakran, hogy ha a szabadban tartózkodunk, feltétlenül kenjük be magunkat egy jó minőségű fényvédő krémmel, ahogyan azt sem, hogy nem túl jó ötlet, ha szolárium segítségével akarjuk elérni, hogy a bőrünk szép barna legyen. Tudományos kutatások ugyanis kimutatták, hogy az ultraibolya sugarak - akár a Napból, akár a szoláriumból származnak - felszívódnak a bőrben, és károsítják az ott található sejteket.

Hogy ez mennyire igaz, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legtöbb bőrrákos esetet az UV-sugárzás okozza. Hogy megvédd magad az ultraibolya sugaraktól, egyrészt fontos a már említett fényvédő krém használata, de sapkát vagy kalapot, illetve napszemüveget is érdemes viselned még akkor is, ha éppen nem a tűző napon vagy, a szoláriumokat pedig kerülnöd.

Dohányzás

Azt sokan jól tudjuk, hogy a dohányzás mennyire káros lehet az egészségünkre, és rákkeltő hatása van. Ennek oka, hogy a dohányban található legalább 70 vegyi anyagról állapították meg, hogy a szervezetünkben a DNS károsításával képes rákot okozni. Arról viszont manapság is rengetegen megfeledkeznek, hogy az is veszélyes, ha valaki más füstjét szívjuk be, illetve arról is, hogy az alkalmankénti dohányzás is növeli a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

Mik a rák korai jelei? Ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz

Mik a rák korai jelei? Ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz

Grillezett ételek

A grillezett ételek nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is, de csak egy bizonyos pontig. Az elkészítésükhöz használt magas hőmérséklet miatt ugyanis nagyobb valószínűséggel tartalmazhatnak rákkeltő anyagokat. Egyes tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy a hús grillezése bizonyos esetekben növelheti a vastagbél-, mell- és prosztatarák kialakulásának a kockázatát. Éppen ezért fontos, hogy amikor grillezett ételeket készítünk, azokat óvatosan süssük meg, és még azelőtt kerüljenek a tányérunkra, hogy elkezdenének megégni, helyenként feketés színre váltani.

Feldolgozott húsok

Szalámi, kolbász, szalonna - csak néhány a feldolgozott húsok közül, amelyeknek a fogyasztásával maximum kis mennyiségben érdemes terveznünk. Szakértők szerint ugyanis - akik több, mint 800 tanulmány áttekintésével jutottak erre az álláspontra - a feldolgozott húsok fogyasztása növelheti a vastagbélrák kialakulásának az esélyét. Ezt figyelembe véve azzal még nincs gond, ha időnként megeszel egy hot dogot, de amennyire csak lehet, korlátozd az étrendedben a feldolgozott húsok mennyiségét, és a legjobb, ha a sózott, erjesztett, pácolt vagy füstölt élelmiszerekkel is így teszel.

Környezetszennyezés

A kültéri levegőben kormot tartalmazó kipufogógáz, por, fémek és oldószerek részecskéi is jelen lehetnek, amelyek szintén rákot okozhatnak - a szakértők ezt az Egyesült Államokban több, mint 1,2 millió ember bevonásával állapították meg. A környezetszennyezés sajnos olyan dolog, amit egyedül nem szüntethetünk meg egyik napról a másikra, és valószínűleg mindig lesznek is olyanok, akiket nem is fog érdekelni. De egyénileg mindannyian tehetünk azért, hogy kevésbé szennyezzük a környezetünket, akár csak úgy is, ha ahelyett, hogy autóba ülünk, gyakrabban választjuk a gyaloglást, a kerékpározást vagy a tömegközlekedést.

Forrás: who.int, webmd.com, galaxycare.org

Vigyázz még jobban az egészségedre:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Heti horoszkóp: Ezek a csillagjegyek nagy változásokra számíthatnak a karrierjükben - július 22-28.

Heti horoszkóp: Ezek a csillagjegyek nagy változásokra számíthatnak a karrierjükben - július 22-28.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)