5 lakberendezői tipp: Így alakíthatod praktikusabbá a konyhádat!

Promóció

2018. február 1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A konyha az otthonok központja, amely gyakran túlmutat elsődleges, funkcionális szerepén, és egybeolvad az étkezővel, olykor a nappalival. Életterünkben a legtöbb minőségi időt a "családi tűzhely" helyiségében töltjük, így különösen fontos, hogy az a lehető legpraktikusabb kialakítású legyen, melyben érvényre jut a tudatos tervezés. Zai Viktória, a Poli-Farbe lakberendezője mindezek fényében most elárul néhány tippet, hogyan alakíthatjuk ki konyhánkat úgy, hogy az a mindennapokban könnyen átlátható, egyszerűbben kezelhető és élhetőbb legyen.

1. Tervezési trükkök
A konyha multifunkcionális helyiség, ma már jóval többet jelent az élelmiszerek tárolására és feldolgozására szolgáló térnél – ezért nem mindegy, hogyan kapcsolódik a lakás többi helyiségéhez. Ha van rá lehetőség, érdemes a bejárathoz közel pozícionálni, hogy ne kelljen a telepakolt szatyrokkal befelé, a szemetessel pedig kifelé végigcaplatni a lakáson. Ha úgy alakul, célszerű a konyha méretét is megnövelni, esetleg összenyitni az étkezővel. A konyha legyen világos, jól szellőztethető és megfelelő méretű ahhoz, hogy kényelmesen lehessen használni mindarra, amire az ott élőknek igénye van. Amennyiben a konyha nincs egy térben az étkezővel, vigyünk bele olyan berendezést, ahová le tudnak ülni a családtagok egy kis beszélgetésre. Még kedvezőbb, ha az étkezőasztal és a hozzátartozó székek a konyhatérbe kerülnek, ahol az étkezésen felül akár egyéb tevékenységek – munka, rajzolás, stb. – is végezhetők.

2. Legyen kézenfekvő a munkaterületek kialakítása
Egy praktikusabb elrendezés hosszútávon megkönnyíti a mindennapi tevékenységet. A konyhatechnológia sorrend kiváltképp fontos, amit ajánlatos betartani. Ez a következő: hűtő, előkészítő pult, mosogató és mosogatógép, munkapult, tűzhely, munkapult. Minél nagyobb egybefüggő munkapultot tudunk kialakítani, annál fesztelenebb lesz a munkavégzés. A hűtő, a mosogató és a tűzhely – a három legfontosabb funkció – ne legyen egymástól 2-2 méternél távolabb. A főzés hatékonysága a konyha használhatóságán is múlik. Ha a "munka háromszögét" figyelembe véve tervezzük meg a konyhát, ideális esetben a legkisebb utat kell bejárnunk az előkészítés, a főzés és a mosogatás alatt. E három tevékenység útvonalát képzeljük egy háromszög oldalainak, és próbáljunk meg ennek megfelelően tervezni.


3. Rendezett tárolás
Rendezett és higiénikus tárolórendszer kiépítésével érhetjük el azt, hogy ha a konyhába lépünk, mindig kellemes látvány fogadjon. A rendetlenség leginkább abból adódik, hogy nincsen elegendő rakodófelület a mindennap használatos konyhai eszközök számára. Hiszen nem elég mindent a pult fölötti szekrényekbe bezsúfolni, pláne akkor, ha a főzés közben gyorsan meg szeretnénk találni egy-egy hozzávalót vagy kiegészítőt. Szerencsére a gyártók ma már mindenre gondolnak, így konyhafelszerelésekből is van választék bőven: a műanyag dobozoktól kezdve a különböző polcokon és mobil tárolókon át, egészen a falra szerelhető dizájndarabokig, melyek segítségével nagyobb átalakítás nélkül is rendet tarthatunk a konyhában.
A fiókok és a polcok belsejében rendszeresen selejtezzünk, hogy tényleg csak az maradjon elől, amire szükségünk van. Próbáljunk meg minél több kisgépet – a kávéfőző, a vízforraló és a kenyérpirító kivételével – a szekrényekben elhelyezni, hogy a pult szinte teljesen üres maradjon. Akinek nincs kamrája, a fűszereket és a száraz alapanyagokat is teheti tetővel ellátott üveg- vagy porcelánedényekbe.

4. Könnyen tisztítható felületek
Otthonunk tisztasága és rendezettsége sokat elárul rólunk. A forgalmas helyiségek tisztántartása a legnehezebb, főként akkor, ha a falakon is megjelennek a mindennapos szennyeződések és foltok. Ilyen különösen nagy igénybevételnek kitett tér a konyha is, ahol gyakran fröccsennek zsíros, olajos szennyeződések a falakra, illetve a főzés közben keletkező vízgőz hamar kikezdik a falfelületet. Különösen fontos, hogy ezek könnyen eltávolíthatóak legyenek. Az utóbbi években a csempe hódítása alábbhagyott, és a speciális, nedvességálló falfestékek, valamint a falra szerelhető panelek vették át a helyét a konyhában. A hidegburkolatokat olyan kreatívabb megoldások válthatják ki, amelyek egyúttal jóval költséghatékonyabbak. Ilyen az új Poli-Farbe Platinum matt latex falfesték is, amely speciális összetételének köszönhetően páraálló bevonatot képez a falon, és tartósan meggátolja a penészedést. Tisztíthatóságban is verhetetlen, a dörzsölhető és súrolható felületről pillanatok alatt eltávolíthatók az ételmaradékok, a zsíros szennyeződések, a kávé, a vörösbor és az egyéb felfröccsent foltok.
Bővebb termékinformációk: http://www.polifarbe.hu/hu/platinum/poli-farbe-platinum-matt-latex

5. Megfelelő szellőztetés
Már rögtön a tervezés elején érdemes végiggondolni a főzési szokásainkat. Sok előnye van az amerikai konyhának, de érdemes végiggondolni, hogy vajon praktikus-e ez a tértagolás számunkra? Amennyiben a konyha-étkező-(nappali) téregyüttes kialakítása mellett döntünk, kulcsfontosságú, hogy a megfelelő szagelszívásról és szellőztetésről is gondoskodjunk. A fali és térbe lógó szagelszívók mellett ma már főzőlapba integrált modelleket is választhatunk. Mindezek mellett gondoskodjunk a természetes szellőztetésről, a friss levegő beengedéséről is, hogy megszabaduljunk az elhasznált levegőtől, valamint a főzés és sütés során keletkezett illatoktól, illetve szagoktól.

További termékinformáció, a Poli-Farbe Platinum matt latex falfestékekről: http://www.polifarbe.hu/hu/platinum/poli-farbe-platinum-matt-latex
Tippekért, ötletkért és szakmai tanácsokért látogass el a Poli-Farbe blogjára: http://blog.polifarbe.hu
Elbizonytalanodtál? Kérdezd szakértőnket: https://www.facebook.com/szobafestoattila
Lakberendezési tanácsokért fordulj enteriőr-stylist szakértőnkhöz: https://www.facebook.com/polifarbe
Hol tudod hozzád legközelebb beszerezni a szükséges festékeket, szerszámokat? Nézd meg itt: http://www.holvegyekfesteket.huMegosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 módszer a szakértő szerint, hogy ne a szeretteid szenvedjenek a téged ért stressz miatt

glamour plusz ikon 7 módszer a szakértő szerint, hogy ne a szeretteid szenvedjenek a téged ért stressz miatt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)