7 módszer, hogy könnyebben legyőzd a haragod

2019.augusztus.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sokat idegeskedsz és gyakran kapod azon magad, hogy türelmetlen vagy? Bármennyire is erősen akarod, néha bizony elkerülhetetlen, hogy felbosszantsd magad. A harag azonban olyan érzelem, ami bárkiből bármikor előhozhatja a legrosszabb énjét, ha éppen nyugtalan. Néha csak a nyelvünkre harapunk, gúnyos megjegyzéseket teszünk, erőltetett mosolyt villantunk, de olykor akár akkora veszekedést is képesek vagyunk kerekíteni a dühünkből, hogy azt hamar megbánjuk. De mit tehetsz azért, hogy te kerekedj felül a haragodon, és ne a bosszúság győzzön le téged?

7 módszer, hogy könnyebben legyőzd a haragod
Fotó: Shutterstock

1. Összpontosíts a légzésedre

Igen, biztosan te is sokszor hallottad már, hogy "Csak lélegezz mélyeket!". Azonban érdemes tudnod, hogy az érzelmeink és a légzési ritmusunk valóban összekapcsolódik. Aki szorong, sekélyebben lélegzik, amikor azonban felszabadul, kiegyensúlyozott a levegővétele. Egy kísérlet egészen odáig ment, hogy légzési mintákat tesztelt a vizsgált alanyain, és a résztvevők elmondása szerint a légzésritmus felvételével annak tempójával szimmetrikusan érezték magukat, tehát befolyásolta a hangulatukat. A legegyszerűbb amit tehetsz, hogy elsődleges nyugtatásként jó nagy, mély lélegzeteket veszel.

2. Ne reagálj azonnal

Ha dühösek vagyunk, a pillanat hevében az alapvető reakció gyakran az azonnali megtorlás. A harag által kiváltott bármilyen reakció azonban még inkább csak olaj a tűzre ahelyett, hogy megnyugvást hozna. A legjobb dolog amit bosszúsan tehetsz, hogy visszafogod magad és kibírod, hogy visszatartsd az érzelmeid. Ha sikerül, sok későbbi kellemetlenségtől óvhatod meg magad.

3. Ne csinálj sztorit a bosszúságodból

Ha már éppen ott tartasz, hogy nem minden percben arra gondolsz, mi dühít éppen, ne hergeld magad azzal, hogy amint lehetőséged adódik rá, másoknak is mesélni kezded. Minél többször ismételgeted, miért vagy bosszús, annál inkább csak borús lesz a hangulatod ahelyett, hogy szép lassan megnyugodnál.

4. Írd ki magadból, ami bánt

Noha düh esetén az a legjobb, ha minél inkább igyekszel elvonatkoztatni a problémától, ha ez mégsem megy, akkor az írás segíthet. Fogalmazd meg, miért vagy mérges, írd le, hogy hogyan reagálnál rá legszívesebben, majd tedd hozzá, hogyan éreznéd magad, ha a történteket egyszerűen csak elengednéd és a pozitív dolgokra koncentrálnál.

6 módszer, hogy felülkeredj a stresszen

6 módszer, hogy felülkeredj a stresszen

5. Fokozd az önbizalmad

Sokkal hatékonyabban tudod csillapítani a dühödet, ha megerősíted az önbizalmad és igazán hiszel magadban. A harag egyik gyakori kiváltó oka, hogy valami nem úgy sikerült, ahogyan elképzeltük, ezért pedig sok esetben magunkat hibáztatjuk. Ha valamit el is rontottál, ne magadat ostorozd érte, hanem inkább azt ismételgesd, hogy legközelebb majd jobban fogom csinálni, és akkor valóban így is lesz.

6. Menj futni

A futásnak számos előnye van a testre és a lélekre nézve, így nem meglepő, hogy a dühkezelésben is segíthet. Persze nem megy minden bosszús helyzetben, hogy azonnal edzőruhára váltsunk és futni induljunk, de ha felgyülemlik benned a harag, a legközelebbi szabadidős programjaid listájában mindenképpen iktasd be a futást. Hidd el, valóban meg fogja tisztítani az elméd és még a testedet is megerősíti.

7. Aludd ki magad

Ha nem kiegyensúlyozottan alszol, vagy egyszerűen csak néhány órád van pihenni, már alapvetően is frusztráltan indulhat a napod. Ha pedig bármi bosszantó dolog történik, akkor sokkal ingerültebben fogod lereagálni az eseményeket, mintha kipihent lennél. Ha tehát még alapjaiban akarod kezelni a haragod, akkor törekedj arra, hogy minden nap legalább 7-8 órát aludj, lefekvés előtt pedig már ne csinálj kimerítő tevékenységeket és lehetőleg a vacsorád is legkésőbb lefekvés előtt néhány órával fogyaszd el.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője