823 ezer gyerek életét mentheti meg az anyatejes táplálás

2019.augusztus.4.

Az anyatejes táplálás drasztikusan csökkenti a fertőző betegségek, köztük a legtöbb csecsemőhalált okozó légúti fertőzés és hasmenés okozta halál esélyét. Az anyatejes táplálással legalább 823 ezer öt éves kor alatti gyermek halála lenne megelőzhető – hívta fel a figyelmet az anyatejes táplálás világnapján az UNICEF.

Azok a szakpolitikák, amelyek támogatják a szoptatást – például a szoptatási szünetek és a fizetett szülői szabadság – még mindig nem elérhetőek a legtöbb anya számára világszerte. Bár a szoptatás pótolhatatlan egészségügyi hatása bizonyított, jelenleg a gyerekek 60%-a nem részesül az ajánlott hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálásban.

9 etikett-lecke, amit a királyi család tagjaitól tanulhatunk

9 etikett-lecke, amit a királyi család tagjaitól tanulhatunk

10-ből mindössze 4 baba részesül kizárólagos anyatejes táplálásban
2018-ban a babák mindössze 41%-a részesült kizárólagos anyatejes táplálásban az élete első hat hónapjában. A gazdaságilag legkevésbé fejlett országokban volt a legmagasabb az arány (50,8%). Ruanda vezeti a listát 86,9%-al, majd Burundi (82,3%) és Sri Lanka következik (82%). A magas és közepes jövedelmű országokban volt a legrosszabb az arány (23,9%), amely a 2012-es 28,7%-os eredményhez képest is visszaesés.

Fontos a munkahelyi környezet
A rendszeres szoptatási szünetek beiktatása munkaidőben és az anyatejes tápláláshoz megfelelő és támogató munkahelyi környezet kialakítása nagyban hozzásegíti az anyákat ahhoz, hogy hat hónapon keresztül biztosítsák a kizárólagos táplálást, amelyet a gyermek korának megfelelő kiegészítő szoptatással folytathatnak.

A dolgozó nők nem kapnak elég segítséget az anyatejes tápláláshoz
Világszerte az újszülöttet ápoló nők mindössze 40%-a rendelkezik az anyatejes tápláláshoz szükséges legalapvetőbb ellátási feltételekkel munkahelyén. Az egyenlőtlenség az afrikai országok között csúcsosodik ki, ahol a csecsemőt nevelő anyák mindössze 15%-a kap bármilyen támogatást az anyatejes tápláláshoz.Kevés ország biztosít fizetett szülési szabadságot
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet legalább 18 hét fizetett szülési szabadságot és az anyatejes tápláláshoz szükséges támogatást javasolja, azonban világszerte csak az országok 12%-a biztosít megfelelő fizetett szülési szabadságot. A fizetett szülési szabadság 30%-al növeli az esélyét annak, hogy a nők anyatejes táplálást biztosíthassanak az első hat hónapban.

Az anyatejes táplálás a baba mellett az anya egészségének is kedvez

Az anyatejes táplálás mértékének növelésével megelőzhető lenne évi 823 ezer ötévesnél fiatalabb gyermek, valamint 20 ezer melldagatanos beteg halála.

Kevés újszülött jut anyatejhez élete első órájában
2018-ban az újszülöttek kevesebb mint fele – 43% - jutott anyatejhez élete első órájában. Az azonnali mellre helyezés segít a babát melegen tartani, fejleszti az immunrendszert és beindítja a tejképződést.

Jó befektetés az anyatejes táplálás
Amennyiben az anyatejes táplálás mértéke optimális lenne, 300 milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi költségek világszerte.

Az anyatejben minden olyan vitamin, ásvány, enzim és antitest megtalálható, amely létfontosságú a csecsemő fejlődéséhez. Az élet első hónapjában nincs szükség külön itatásra, vagy kiegészítő táplálásra. A szoptatás erősíti a kapcsolatot az anya és a csecsemő között, segíti a baba agyi fejlődését, emellett csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség és az allergia kialakulásnak kockázatát. A szoptatás erősíti és védi az immunrendszert a külső támadások ellen. A szoptatás nem csupán a gyermek egészségét javítja és életet ment, hanem beruházást is jelent az emberi erőforrás fejlesztésébe, mely az ország gazdaságát javítja.
Az UNICEF azon dolgozik, hogy felvilágosító kampányokkal, a szoptatás megfelelő körülményeinek megteremtésével növelje az anyatejes táplálás mértékét. A probléma érinti a fejlődő országokat és a gazdaságilag fejlett országokat is.

Ez is érdekelhet

Már most ígéretesnek tűnik a magyar film, ami a párkapcsolati küzdelmeket dolgozza fel a járvány idején

Már most ígéretesnek tűnik a magyar film, ami a párkapcsolati küzdelmeket dolgozza fel a járvány idején

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

G-Életstílus

10 egyszerű lépés, hogy tudatos vásárlóvá válj

10 egyszerű lépés, hogy tudatos vásárlóvá válj