A magyarok alszanak a legrosszabbul Európában

2021.január.28.

A magyar emberek kétharmada vallja magát stresszesnek és 38%-uk nincs megelégedve alvásának minőségével – derült ki az Ipsos és a Huawei Technologies 10 országban végzett, nemzetközi kutatásából.

A magyarok alszanak a legrosszabbul Európában
Fotó: Rexfeatures

A magyarok 66%-a stresszes
Az Ipsos nemzetközi, fogyasztói elégedettségi felmérésében arra kereste a választ, hogyan változott meg a lakosság életmódja és életminősége a Covid-19 megjelenése óta. A 1,5 méteres távolság, a kötelező maszkviselés és a nyitvatartási korlátozások miatt kénytelenek voltunk gyökeresen megváltoztatni szokásainkat, életstílusunkat. A Huawei megbízásából készített, mintegy 10 európai ország lakosaival végzett kutatásából kiderül, a magyarok 22%-a szerint rosszabbodott az életminőségük az elmúlt néhány hónapban. Legtöbben a pénzügyi helyzetük romlását tapasztalták, (37% érzékelt negatív változást ezen a téren, majd a fizikai állapot következett: 24% vélte úgy, hogy rosszabb fizikai állapotba került a pandémia megjelenése óta, de érdekes módon romlott a válaszadók alvásának a minősége is (25% nyilatkozott így). A széles körben elterjedt stressz letaglózó, figyelembe véve, hogy a megkérdezettek 66% vallja magát közepes mértékben vagy nagyon stresszesnek, és ennek nagy része a közelmúlt változásaiból adódik (48% szerint emelkedett a stressz-szintje az elmúlt pár hónapban).

62%-uk nem tudja kipihenni magát
Számos különböző tényező befolyásolhatja alvásminőségünket. A nem megfelelő matrac, a rossz párna vagy a túl vastag takaró eltörpül a stressz alvásra gyakorolt hatásai mellett. A megkérdezettek 15%-a úgy érzi, a stressz miatt romlott az alvásminősége, 63%-a véli úgy, hogy ez is okozhatja az éjszakai forgolódást. Ráadásul a magyarok emellett más, különböző egészségügyi – mentális és fizikai – problémáktól is szenvednek, beleértve az energiahiányt (44%), az alvászavarokat (38%), a motiválatlanságot (29%) és a szorongást (29%). A legtöbb esetben ezek a tipikus stressztünetek szintén az elmúlt hónapokban jelentek meg vagy erősödtek fel.

A magyarok 44 százaléka egyáltalán nem elégedett az alvásának minőségével és mennyiségével. 47%-uknak gondot okoz az elalvás, 39%-uk pedig nehezen alszik vissza, ha éjszaka felébredt. A megkérdezettek 62%-a vallja, sokszor fáradtabbnak érzi magát alvás után, mint előtte.

5 tipp, hogy valóban kipihent legyél

5 tipp, hogy valóban kipihent legyél

Stresszkezelés – Élen a gyógynövény és a tea
A kutatásban résztvevők egyértelműen kapcsolatot vélnek felfedezni a stressz és az alvásminőségük romlása között. A magyar emberek bevált kikapcsolódási módszere a barátokkal/családdal (93%) eltöltött idő, a zenehallgatás (91% legalább néha megteszi ezt), illetve a videós/tévés tartalmak fogyasztása (ezt 84% említi). A magyarok több mint harmada (41%) gyógynövényes gyógyszerekben vagy teákban keres segítséget, némelyikük a fizikai aktivitásban (34% legalább időnként fut, 28% az edzőterembe jár), vagy a meditációban (36% töltődik fel általa).

A technológia ebben is segít
A válaszokból kiderült, a megkérdezettek törekednek arra, hogy csökkentsék mindennapi életükben a stresszt, ezáltal javítsanak alvásminőségükön. Ehhez különböző technológiai eszközöket is bevetnek: az alvászavarral küzdők több mint fele (51%) válaszolt úgy, hogy okostelefonos és egészségügyi alkalmazásokat használ kikapcsolódáshoz/elalváshoz, amivel növelheti az alvásminőségét, könnyítheti az elalvást, zavartalanná teheti a pihenését. Nemcsak az elalváshoz, hanem az alvás minőségének méréséhez is használják az okoseszközöket, a legtöbben (58%) okosórát választanak alvásuk feltérképezésére.

Jutalmazd meg magad: egy új tanulmány szerint a rövid távú élvezet fontosabb, mint hinnéd

Jutalmazd meg magad: egy új tanulmány szerint a rövid távú élvezet fontosabb, mint hinnéd

Profi mérőeszköz a csuklónkon

Kíváncsiak voltunk arra, milyen módon változtatta meg a kialakult járványügyi helyzet a lakosság stressz - szintjét, egyben rá szerettük volna irányítani a figyelmet arra, hogyan és milyen módon segíthet a technológia felismerni, miért nem alszunk jól, mikor, mennyire vagyunk stresszesek– mondta Trubek Zsuzsa. A Huawei Technologies Hungary pr-menedzsere

A vállalat legújabb okosórája, a Huawei Watch GT 2 Pro folyamatosan méri a felhasználó stressz-szintjét, fejlett érzékelői figyelik alvási fázisait és személyre szabott tanácsokkal is segít abban, hogyan viselői feloldják a stresszes helyzeteket.

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói