A "tiszta alvás" az új trend, íme 5 módszer, hogy neked is sikerüljön

2021.február.24.

Egy olyan korban élünk, amikor heti szinten jelennek meg újabbnál újabb trendek, amik által egészségesebbé válhatunk. Még ha olykor irritáló is a rengeteg diéta-hirdetés a Facebook-oldalunkon, ez kétségkívül a lehető leghasznosabb divathullám, ami elérhetett bennünket. A legújabb trend a clean-sleeping, azaz a tiszta alvás, ami jóval többet jelent annál, minthogy friss lepedőbe bújsz be esténként. A szokás lényege, hogy 7-8 óra hosszat alszol egy éjszaka - megszakítás nélkül - , minden napot reggelivel indítasz, és csökkented a kávézást.

És hogy hogyan csináld ezt?

1. Tudatosítsd, miért hasznos az alvás

Ahhoz, hogy motiváltá válj, elengedhetetlen megértened, miért is fontos az alvás. Az éjjeli pihenés kulcsfontosságú a testünk optimális működéséhez, és számos pozitv hatása van az életünkre. Kipihenten ellenállóbbak vagyunk a betegségekkel szemben, több energiánk van, gyorsabb az agyunk, jobb a közérzetünk, jobb a szex, és a súlyproblémákat is egyszerűbb orvosolni. Meggyőztünk?

2. És persze a szépség...

Amennyiben az előbb felsoroltak még nem győztek meg, eláruljuk, hogy a pihentető alvás segít eltüntetni a szem alatti karikákat, és a bőrünk is ekkor regenerálódik legkönnyebben. Bizony, ezekre még a kedvenc alapozód sem képes.

3. Időben ágyba kerülni!

Veled is előfordul, hogy igaz, időben ágyba kerülsz, utána még órák hosszát görgeted az Instagramod és chatelsz a barátaiddal? Nos, ez cseppet sem minősül pihenésnek, és sokszor nem, hogy álmosít, de kifejezetten élénkít is. Ha eljön a lefekvés ideje, kapcsold ki a telefonod, és csakis a relaxációra koncentrálj.

4. Fejleszd ki az esti rutinod!

Ahányan vagyunk, annyiféle módon tudunk ellazulni az esti órákban, így nehéz általános receptet adni elalváshoz, egy azonban biztos: a legjobb, ha a lefekvést megelőző órákban már nem foglalkozol munkával, felkavaró vagy elgondolkodtató dolgokkal. Vegyél forró fürdőt, olvass, pakold össze másnapra a cuccaidat, esetleg nézz egy könnyed filmet. Ha egy rutin bevált, tartsd meg hosszú távon!

5. Légy türelmes!

Biztosan veled is előfordult már, hogy nem sikerült elaludnod, ezért egyre jobban felidegesítetted magad, és a végén már teljesen éberen virrasztottál a hajnali órákban. Amennyiben nem alszol el egyik percről a másikra, maradj türelmes magadhoz. Ürítsd ki a nyomasztó gondolatokat, és fogadd el az állapotot, hiszen görcsösséggel nem tudsz elaludni. Ha gyakorlod a rutint, napról napra könnyebb lesz!

Ez is érdekelhet

Mi okozza a csirkebőrt és hogyan veheted fel vele a harcot?

Mi okozza a csirkebőrt és hogyan veheted fel vele a harcot?

Divat Shoppingtipp

Szuper táskák a Michael Kors és az Ashya kollaborációban

Szuper táskák a Michael Kors és az Ashya kollaborációban

G-Életstílus

Ha régóta gondolkodsz a karrierváltáson, 2022 a te éved lesz! Itt van néhány tipp, hogy hogyan vidd véghez

Ha régóta gondolkodsz a karrierváltáson, 2022 a te éved lesz! Itt van néhány tipp, hogy hogyan vidd véghez