Dr. Almási Kitti: „A krízisekben általában fejlődünk, csak közben fájdalmas és nehéz”

Az elmúlt évek egészségügyi és a jelenlegi gazdasági helyzetből adódóan egyre gyakoribb mentális probléma a pénzügyi szorongás kérdése. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal ezt a rendkívül összetett, és sokak életében meglévő kérdésnek járunk utána.

Dr. Almási Kitti élete egyik legnagyobb krízisének köszönheti stabilitását
Dr. Almási Kitti élete egyik legnagyobb krízisének köszönheti stabilitását
Fotó: Nánási Pál

Egy hazai, pénzügyi tudatosságra fókuszáló felmérés szerint a válaszadók mintegy nyolcvan százaléka ugyanannyi vagy kevesebb bevételből gazdálkodik, mint az elmúlt két-három évben, miközben az életünk lényegesen drágább lett. Az Allianz Hungária felméréshez kapcsolódó sajtóeseményen Vámos Levente és Bencsik Tamás, a vállalat szakértői, valamint Gergely Péter pénzügyi szakértő és Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus arról beszélgettek, mennyire vagyunk tudatosak, ha pénzről és öngondoskodásról van szó, mit tehetnek azok, akik havonta csak pár ezer forintot tudnának megtakarítani, és mit tehetünk azért, hogy csökkenteni tudjuk a pénzügyek által okozott szorongást életünkben.

A jelenlegi és az elmúlt időszak hatására mennyire erősödött fel a pénzügyi szorongás, mint mentális probléma?

Az elmúlt időszakban történteket egy földrengéshez tudnám hasonlítani azok életében, akik tudatos, következetes munkával felépítettek egy életet, majd hirtelen összedőlt minden. Egzisztenciális bizonytalanság keletkezett olyan embereknél is, akik korábban biztonságban hitték magukat. Egy olyan kapcsolathoz tudnám hasonlítani, amikor elhiszed, hogy rábízhatod magad valakire, majd az hirtelen hátba szúr. Egy egészségügyi válsággal és krízissel nemcsak az anyagi stabilitás, hanem az élet is kérdőjelessé vált. Sokként érintett mindenkit, hogyan történhet meg mindez a XXI. században? Felértékelődött a kérdés, milyen mintákat hozunk a gyerekkorból? Mennyire hisszük el, hogy a problémákat meg lehet oldani? Sokan a pénz létéhez kötik a biztonságot, nem a magukba vetett hithez. Az olyan társadalmakban, ahol teret kap a tehetséggondozás, az önmegvalósítás, a szorgalom, a kitartás, a kreativitásnak az ereje és a hasznossága a gyerekek életében, a lehetőségeket nem a pénz meglétével hozzák összefüggésbe. Pszichés állapotunkat tekintve a tehetetlenség okozza a legtöbb indulatot, frusztrációt és különböző pszichoszomatikus betegségeket. Mára az anyagiaktól való szorongás lett a vezető krízis. Nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb anyagi krízis során sok család széthullott, megszűnt a korábbi pénzügyi egység. A párok egy részénél sikerült kialakítani közösen egy új életet, de másoknál felerősödött a társas magány, vagy egyszerűen felszínre jöttek olyan dolgok, amik korábban egy aktív életmód mellett elképzelhetetlenek lett volna.

A jelenlegi gazdasági helyzet csak fokozza, hogy kapcsolatok menjenek tönkre, az emberek nehéz anyagi helyzetbe kerüljenek például azért, mert elveszítették a munkájukat és nincsenek megtakarításaik.

Egy stabilnak hitt dolog megdőlésével felborul a biztonságérzetünk, amíg nem szembesülünk a helyzettel, addig úgy gondoljuk, nem kerülhetünk ilyen helyzetbe, egy krízis egyszerűen nem történhet meg velünk. Mondok egy egyszerű példát: régen a válás nem igazán volt benne a koordináta rendszerben. Gyakorlatilag egy szinte nem létező fogalom volt, rossz és káros döntésként fogták fel az emberek. Aztán jött egy paradigmaváltás, mostanra már akár szabadságot, egy új élet lehetőségét is jelenti. Bekerült a szótárba, hogy ilyen létezik, így megváltoztak az elköteleződési szokásaink is. Ha kicsit körbenézünk, hogyan házasodnak manapság az emberek, a szép ruha és a külcsín mellett fontos szerepet kap a házassági szerződés, az érzelmi stabilitás mellett legtöbben úgy lépnek be a házasságba, hogy megtartják magunknak az anyagi függetlenséget.

Mekkora szerepe van ebben a tudatosságnak?

Ha a beleereszkedést nézzük, és maradunk a szerelemnél, szerintem egyszer tudunk úgy szerelmesek lenni, amiről tényleg elhisszük, hogy az örökké tart. Ez a fajta naivitás egyszer történik meg velünk, és egy ilyen tapasztalás során el tudunk oda jutni, ha egyszer csalódtunk vagy megbántottak minket, onnantól számolunk ennek a ténynek a lehetőségével. Hívhatjuk egyfajta fejlődésnek, tudatosságnak, ez egy realitás, amivel szembe kell nézni, és utána viszont sokkal racionálisabban veszünk részt a további kapcsolatainkban. Nyilván abban van nehézség, és ez igaz a pénzügyi dolgokra is, ha mindig a félelem befolyásolja a döntéseinket, a beleereszkedéseinket, akkor valamit kihagyunk az életünkből. Müller Péter mondta: „Szkafanderben nem lehet szeretni”, és ha annyira vastag a védőruha, akkor elkerüljük az élményt. Ha pénzügyi oldalról közelítem meg mindezt, tömkelegével hallunk történeteket a háborús időkről, amikor az embereknek nélkülözniük, spórolniuk kellett, kénytelenek voltak megvonni maguktól az élményeket, lehetőségeket. A bajra és a lemondásokra készültek, és sokan később sem élvezték a jelent. Ha a mostani helyzet olyat eredményez, hogy az emberek semmire nem mernek költeni, csak a raktáraikat töltik fel egy esetleges későbbi krízisre készülve, akkor elveszik maga az élet, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy az embereknek legyen némi megtakarításuk, az előrelátóbb gondolkodás az ideális, túlzó lemondás, megvonás nélkül.

Dr. Máté Gábor: „Az autoimmun betegségre azok hajlamosak, akik elnyomják a saját érzelmi szükségleteiket, hogy másokat szolgáljanak"

Úgy gondolod, hogy mostanra még jobban felértékelődött az öngondoskodás fogalma?

Teljes mértékben, annak ellenére, hogy úgy gondolom, a legtöbb felnőtt túlságosan passzív ehhez a feladathoz. Valahogy nem önállóságra, felelősségvállalásra nevelődnek az emberek, hanem úgy gondolják, hogy majd helyettük mindig valaki megoldja a feladatokat és ők hátradőlhetnek. Akire viszont hagyatkoznak, nem biztos, hogy minden esetben úgy teremti meg nekik a biztonságot, ahogy azt gondolták. Fontos, hogy ne mástól várjuk a megoldást. Ez a mostani helyzet talán előidézheti, hogy egy kicsit érettebbé váljon a társadalom. A krízisekben általában fejlődünk, csak közben fájdalmas és nehéz.

Aki képes felnőni ezekhez a nehéz helyzetekhez, valószínű sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát hosszú távon.

Nagyon sok interjúban elmondtam már korábban, hogy a családunk egykoron nehéz helyzetbe került. Tizenkilenc éves voltam, akkor kezdtem az egyetemet, és szinte teljesen magamra maradtam. Ezek a nagyon kemény évek adták a legnagyobb stabilitást az életemben. A későbbi hitelválság is keményen érintett minket, brutális időszak volt, de megélésben meg sem karcolta azt a kihívást, megélést, mint a fiatalkorban történt események, pedig akkor már két pici gyermekkel kerültünk ilyen helyzetbe. Az első ilyen élmény után kapsz valamit, ami megerősíti benned, hogy később is a megoldást keresd, ne a félelmeid uralkodjanak el. Az a jó, amikor már nem kérdőjelezed meg, hogy az adott kihívással tudsz mit kezdeni, ennek eléréséhez viszont meg kell élni egy-egy krízist.

És ezen a ponton kapcsolódik be a türelem fogalma.

Általában az emberek azért türelmetlenek, mert nincs a kezükben valami fogódzkodó, emiatt elkezdik kívülről keresni a megoldást, valaki mástól várják a segítséget.

Hogyan tudjuk fejleszteni magunkat mentálisan, hogy elkerüljük a pénzügyi szorongást?

A pénzügyi szorongás jelentős része abból az önismereti hiányosságból fakad, hogy nem tudom felmérni, nekem mennyi az elég. Nem mindegy, hová hasonlítod magad, milyen gerjesztett vágyak ébrednek benned, amiktől állandóan feszengsz, szorongsz.

Az alapoktól célszerű indulni, nézzük meg, mi az a minimum, hogy a leglényegesebb dolgaink meglegyenek. Ha az elégedettség érzésedet egy alacsonyabb szinthez kötöd, akkor teljesen máshogy éled meg az adott szituációt, és még az is lehet, hogy ebben a helyzetben még félre is tudsz tenni. A pohár félig üres gondolkodású emberek gyakran másokhoz mérik magukat, ők egész életükben szorongani fognak. Akkor szűnik meg az emberek szorongása, amikor elkezdenek erről másképp gondolkodni.

A félelemből hozott döntések, általában kisebb élettérben való mozgást eredményeznek. Nézzük meg inkább, mitől van félig tele a pohár, a hiányzó részen pedig dolgozzunk, és higgyünk benne, hogy képesek vagyunk megtölteni azt is, ha erőfeszítést teszünk.

„A világ nem lett veszélyesebb, csak mi félünk jobban" - Egzisztenciális szorongás a klinikai szakpszichológus szemével

A szakértők úgy látják, a pénzügyi tudatosság terén lenne hova fejlődni, különösen az elmúlt évek tapasztalatai, illetve a jelenlegi gazdasági körülmények mellett. Az Allianz ezért „Start making Cents, azaz Az öngondoskodó” címmel kampányt indított figyelemfelhívási és ismeretbővítési céllal.

A tudatosság és az önmagaddal való munka mindig meghozza a gyümölcsét:

Ez is érdekelhet

Magasan ők a legintuitívabb csillagjegyek - félelmetesen jól működnek a megérzéseik, használják bátran

Magasan ők a legintuitívabb csillagjegyek - félelmetesen jól működnek a megérzéseik, használják bátran

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

PR

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)