Amit megtehetsz a fiadért, hogy egészséges, sztereotípiáktól mentes énképe legyen

2019.szeptember.28.

Manapság is rengeteg a tennivaló annak érdekében, hogy a nemek között valóban minden téren esélyegyenlőség legyen. Szerencsére általában már nem várják el egy lánytól, hogy fiatalon családot alapítson és háztartást vezessen - persze ha valaki önszántából így dönt, abban sincs semmi rossz. A lényeg, hogy mindenki úgy tudjon cselekedni, ahogy neki jó és semmiféle hátrányos megkülönböztetés ne érje amiatt, hogy milyen neműnek született.

Amit megtehetsz a fiadért, hogy egészséges, sztereotípiáktól mentes énképe legyen
Fotó: Photo by Jordan Whitt on Unsplash

Egyre több szülő hozzáállása pozitív, ha lánya már korán érdeklődik a sport vagy különböző tudományok iránt, na de mi a helyzet a fiúkkal? Mik azok a sztereotípiák, amiket semmiképpen nem szabad beléjük nevelni? Sok szülő küzd azzal, hogy alapvetően inkább nőiesnek megszokott tulajdonságoknak még csak a gondolatát is kiűzze fia fejéből, míg egy lánynak sokkal kisebb eséllyel nehezményezik, ha fiús tevékenységek iránt érdeklődik. De mi egy szülő feladata, hogy a fia sztereotípiáktól mentesen nőjön fel és úgy legyen boldog, ahogyan ő igazán szeretne?

1. Nem szabad elfeledned, hogy önmagában fiúnak lenni nem kőbe vésett viselkedésmintát jelent

Soha ne gondold azt, hogy tudod, mi legmegfelelőbb a gyermekednek csak azért, mert éppen fiú vagy lány. Nem kell csak azért egy bizonyos módon viselkednie, mert fiú. Több kutatás is kimutatta, hogy sok szülő másféle szigorral és normákkal áll hozzá gyermekéhez aszerint, hogy a neme fiú vagy lány. Ez pedig abszolút nem jó út, hiszen minden gyermekhez a saját egyénisége szerint kell hozzáállni. Soha ne kezelj semmit tabutémaként, még akkor sem, ha a fiad viselkedésében esetleg szokatlan dolgok is előfordulnak. A lényeg a nyitottság és az őszinte ráfordított figyelem.

Ne feledd: egy fiúnak nem veleszületett jellemzője hogy kék ruhát hord, teherautókkal játszik, később sportolni kezd, akciófilmeket néz és elkezd érdeklődni a lányok iránt. Nem biztos az sem, hogy egy fiút nem érdekel a főzés vagy nehezére esik a takarítás. Ha a legtöbb fiú mégis ilyen, akkor az azért alakult így, mert együttesen arra ösztönözte őket a társadalom, hogy ilyenek legyenek. Természetesen nincs semmi baj azzal, ha valakinél ezek a cselekedetek és jellemzők alakulnak ki, de soha ne ösztökéld valamire a gyermeked csak azért, mert éppen fiú.

2. Mutass meg neki különféle lehetőségeket

Csakúgy, mint a "fiú", önmagában a "lány" szó sem bír sok többletjelentéssel, csak ha sokan ugyanazokat a jellemzőket társítják hozzá. Bármiről is legyen szó, ha valamit a társadalom általában lányosnak ítél meg, akkor is hagyd nyitva a lehetőséget a fiad előtt, hogy megismerje és mindenben azt válassza, ami valóban neki tetszik. Ez nemcsak azt jelenti, hogy elfogadod ha választ valamit, hanem mondjuk ha vásároltok, hagyod hogy körülnézzen a ruházati vagy éppen az iskolai felszerelés részlegen vagy már alapvetően megmutatod neki, merre mit találhat. Teremts olyan helyzeteket, amelyekben az érdeklődése szerint ő maga dönthet, nem pedig azért lehet valami az övé, mert férfias.

3 tipp, hogy elkerüld a csúnya válást

3 tipp, hogy elkerüld a csúnya válást

3. Vigyázz a nemeket érintő nyelvhasználatra

Vigyázz az olyan kifejezésekkel, mint a "légy ember", "kemény fickó" és hasonló, hiszen ezzel már önmagában is sztereotípiákat sugallhatsz. Kerülj minden olyan szóhasználatot, amelyek arra utalhatnak, hogy eredendően férfiasak. Ne feledd, soha senkivel kapcsolatban nem szerencsés általánosítani! A "fiúk nem sírnak"-fordulat az egyik legkárosabb mondat, amivel már kicsi koruktól arra tréningezik a fiúkat, hogy ne merjék kimutatni az érzéseiket.

4. Beszéljetek a másságról

Nem szerencsés, ha a gyermeked először az újságban vagy a televízióban szembesül azzal, mit is jelent a másság, az azonos neműekhez való vonzódás. Fontos, hogy idejében megtudja a jelentését és saját véleményt alakíthasson ki. Ne tereld abba az irányba, hogy eredendően rossz vagy jó lenne ez a személyiségelem. Csak olyat mondj neki, ami valóban hiteles.

5. Tisztázd le önmagaddal a látásmódod

Nem taníthatsz valamiről hitelesen, ha azt te magad valójában nem képviseled. A saját értékrended alapvetően befolyásolja azt, mit hogyan tudsz átadni a gyermekednek. Először tisztázd önmagaddal, te hogy látod valójában a dolgokat a nemek közötti egyenlőségről, mi az a nézőpont, amivel együtt tudsz érteni és nincs is benne negatívum. A saját gyermekedet is csak úgy tudod valóban támogatni, ha neked is egy szilárd és pozitív látásmódod van.
De mi az, ami mindennél fontosabb? Az arra való összpontosítás, hogy a gyermekedet kiegyensúlyozott, harmonikus környezetben neveld, ahol soha nem éri megkülönböztetés a neme miatt és ő maga sem néz valakire negatívan azért, mert valakinek az övétől eltérő a neme vagy a nemi identitása. Neveld olyan személyiséggé, aki empatikus és megértő, a szívében lakozó szeretet pedig őszinte és tiszta.

Ez is érdekelhet

"Nincs mire várni!" - üzeni a GLAMOUR Bookazine második lapszáma

"Nincs mire várni!" - üzeni a GLAMOUR Bookazine második lapszáma

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról