Átlagosnak tűnő munkahelyi megjegyzések, amik valójában szexizmusnak minősülnek

2021.január.30.

Az elmúlt évben sok tekintetben vitathatatlanul végre a nőkre mosolygott a szerencse, köszönhetően az olyan fejleményeknek, mint például a #MeToo Mozgalom. Azonban továbbra is igaz, hogy sok munkába fog telni még világszerte, mire a nőket egyenjogúként kezelik az élet bármely területén. Tipikus jelenség, hogy sok irodában még mindig nem tekintik egyenlőnek a nőket a férfiakkal, és még ha ez sokszor öntudatlan is, egy nőt sem vigasztal mondjuk hónap végén az, ha szembe kell néznie a nemek közti bérszakadék miatt kevesebb fizetésével. A munkahelyi nemi elfogultság leküzdéséhez az egyik legfontosabb lépés az lenne, hogy a szexista kifejezések, megnyilvánulások kikopjanak mindenki szókincséből. Na de mik is azok a dolgok, amiket egy férfinak egyáltalán nem szabadna mondania a kolléganőjének?

Átlagosnak tűnő munkahelyi megjegyzések, amik valójában szexizmusnak minősülnek
Fotó: GETTYIMAGES, SHUTTERSTOCK MONTÁZS: GLAMOUR/Babos Kitti

Te tudod, honnan ered a szexizmus?

Te tudod, honnan ered a szexizmus?

"Anya létedre dolgozol?"

Attól, hogy egy nőnek gyermeke születik, nem törvényszerű, hogy éveken át otthon legyen a gyermekével, a munkáját ezen időszak alatt pedig teljesen mellőzze. Egy gyermeket felnevelni mindkét szülő feladata, ezért semmi gond nincs azzal, ha egy férfi marad otthon hosszabb távon a gyermekkel, vagy éppen az anya szülés után fokozatosan kisebb projektekkel visszatér a munkájához. Hogy melyik család hogyan dönt ezekről a kérdésekről, az pedig csak rájuk tartozik.

"Többet kellene mosolyognod!"

Ha nő vagy, akkor szinte biztos, hogy ezt már neked is mondták a munkahelyeden. Szexista, mert egy férfi aligha mondaná ezt egy férfi kollégájának. Márpedig egy nőnek sem kötelessége, hogy mindig boldognak tűnjön a férfiak kényelme érdekében. Legyen szó nőről vagy férfiról, ha szomorúnak látod, kérdezd meg inkább tőle, tudsz-e valamiben segíteni neki. Hidd el, egy ilyen megjegyzésnél biztos többre fogja értékelni.

"Mikor szánsz időt a családalapításra?"

Egy férfinak gyakorlatilag soha nem teszik fel ezt a kérdést, mert senki sem feltételezi, hogy a gyermekvállaláshoz szüksége lenne időre a munkájától távol. Pedig ha van gyereked, tudod, hogy ez nem mindig van így. Ezzel ellentétben egy nőtől általában azt várják, hogy mindenképpen hosszabb távon hagyja ott a munkáját és a karrierjét, összpontosítson a családjára, és a férfi legyen a családfenntartó. A legjobb, ha senki családalapítási terveiről nem feltételezel semmit, hiszen ha jelentős esemény történik, arról nagy valószínűséggel úgyis hallani fogsz.

Néhány ártalmatlannak tűnő dolog, ami valójában kőkemény szexizmus

Néhány ártalmatlannak tűnő dolog, ami valójában kőkemény szexizmus

"Nő létedre remekül tárgyaltál"

Ez a kijelentés akár még bóknak is tűnhet, de valójában színtiszta szexizmus, hiszen azt sugallja, hogy egy nőnek nem feltétlenül kell képesnek lennie egy feladat elvégzésére, vagy eleve hátrányból indul. Amikor egy férfi elvégzik ugyanazt a feladatot, az normális, de egy nőt dicsérni kell érte? Nos, ez sokkal inkább bántás, ezért ha hasonló szituációba kerülnél, hagyd a "nő létedre" kifejezést, és máris valóban értékelhető lesz a dicséret.

"Az iroda anyukája vagy"

Az "iroda anyukája" az a személy, aki mindig emlékszik a születésnapokra, támogat, ha kiborulnál a munkahelyeden, és mindig készségesen segít megszervezni a csapatépítő bulikat. Ha a te munkahelyeden is van ilyen személy, és rá gondolsz, talán még kedvesnek is tűnhet így nevezni őt, de valójában meglehetősen lekicsinylően hat, ugyanis azt sugallod vele, hogy az ő feladata az irodában mindenkire figyelni. Neki is ugyanúgy megvannak a saját feladatai, és talán csak szeret szervezkedni – bárhogy is legyen, ne csinálj viccet belőle, hanem értékeld, hogy valóban figyelmes.

"A férfiak már csak ilyenek"

Viselkedjen egy férfi bármilyen kellemetlenül egy adott helyzetben, gyakori kifogás az, hogy azért cselekedett így, mert "a férfiak már csak ilyenek". Így olyan, mintha a férfi azt sugallná, hogy nem ura a saját cselekedeteinek, ezért mindegy mennyire volt udvariatlan, mindenki nézze el neki. Nem mellesleg ezt a kijelentést megfordítva, a nőkre nézve szinte mindig negatív értelemben használják, míg a férfiaknál pusztán egy kifogás, amire gyakran elvárják, hogy a nők csak legyintsenek egyet.

Szexizmus a munkahelyen: ezért okoznak még több kárt, akik tagadják a jelenlétét

Szexizmus a munkahelyen: ezért okoznak még több kárt, akik tagadják a jelenlétét

"Biztosan meg tudod oldani?"

Ha egy mondat kétséget fejez ki, attól még nem feltétlenül szexista, de gyakran olyan hangnem kíséretében hangzik el, hogy egyértelműen azzá válik. Ha ugyanabban a munkakörben egy nőtől sokkal többször kérdezed meg, hogy meg tud-e oldani egy feladatot, mint egy férfitől, az nemcsak hogy látványos, de sértő is, ezért inkább mindig az egyéni képességekre, és ne a nemi sajátosságokra alapozz.

"Jól nézel ma ki"

Néha az emberek azt gondolják, hogy ez egy barátságos, támogató bók, ami igaz is lehet, de nem irodai környezetben. A munkája közben ne azt hangsúlyozd, mennyire csinos vagy szép, hanem azt, milyen jól végzi a munkáját, mennyire tanulságos volt számodra az előadása vagy hogy elismered a vezetői a szakmai hozzáértését.

"Rendet tudnál tenni?"

A munkahely tisztán és rendben tartásának felelőssége általában a nőkre hárul, legyen szó titkári, asszisztensi vagy más munkakörről. Márpedig az, hogy kulturált, rendezett és tiszta környezet legyen egy munkahelyen, az nemcsak a nők, hanem minden ott dolgozó felelőssége. A legjobb, ha mindenki tisztán tartja a saját helyét, a közös rendrakási feladatokat pedig minden kolléga nemtől függetlenül felváltva látja el.

"Ne főnökösködj!"

Milyen gyakran hallod, hogy egy férfinak azt mondják, ne főnökösködj? Ezzel szemben, ha egy nő tekintélyes helyzetben van, gyakran éri az a kritika, hogy főnökösködik, míg egy férfinak inkább azt mondják, hogy hatalmaskodik. Ez az eltérő szóhasználat pedig ahhoz a sztereotípiához vezet, hogy a nőknek nem szabadna vezető pozíciókban lenniük, ami a mai napig minden iparágban megnehezíti a dolgukat.

"Oké srácok, kezdjük"

Ugye te is hallottad már ezt a kifejezést a munkahelyeden? Na de ha akár csak egy nő is van a jelenlévők között, máris szexizmusnak minősül, bármennyire bevett szokás is azt mondani, hogy "srácok". Szerencsére ezt a problémát talán a legkönnyebb orvosolni mind közül, hiszen mi sem egyszerűbb annál, mint hogy a "srácok" helyett azt mondd, hogy "mindenki" vagy "emberek".

"Csak vicc volt"

Olyasmit mondtál a másiknak, amit nem kellett volna? Talán úgy tűnhet, hogy eloszlathatod a sértettségét azzal, ha azt mondod, hogy "csak vicc volt", de valójában ezzel egyáltalán nem segítesz a helyzeten. Különösen kellemetlen, ha ez a munkahelyen történik, és lássuk be, a legtöbbször nőkkel esik meg. Ha belátod, hogy rosszat mondtál, kérj inkább bocsánatot, és próbáljatok meg mindketten túllépni a kellemetlenségen.

Ez is érdekelhet

Szülés utáni szex: mikor és hogyan történjen az első?

Szülés utáni szex: mikor és hogyan történjen az első?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói