Az uborka 10 hatása, ami előnyös a szervezetre

2019.július.27.

Az uborkával telepakolt víz nem csak jól néz ki, de nagyon egészséges is. Sok más zöldséggel együtt az uborka is nagyon jó hatással van szervezetedre, nem csak a sötét karikákra jó, de a táplálkozásod egy elengedhetetlen részét is kell, hogy képezze.

Az uborka 10 hatása, ami előnyös a szervezetre
Fotó: Shutterstock

Meg is mondjuk, hogy miért:

1. Az uborka hihetetlenül tápláló

Nagyon kevés kalóriát tartalmaz és emellett semmi zsír nincs benne. Nagyon alacsony a cukortartalma, ami minden diétázó számára igen előnyös. Ennek ellenére viszont rengeteg értékes vitamint tartalmaz ez a zöldség, ilyen például a K vitamin, a C vitamin és a Magnézium. Ezeknek a hatásáról a későbbiekben esik részletesen szó.

2. Antioxidánst és mikrotápanyagokat tartalmaz

Felejtsük el, hogy az uborka csak egy saláta-kiegészítő, ennél sokkal többről van szó. Az uborka a polifenolok egy csoportjába tartozó lignanot tartalmazza, amely alkalmas lehet egyes rákfajták gyógyítására. Emellett találhatunk más antioxidánsokat, amelyek megvédik a sejteket a különböző krónikus betegségek kialakulásától.

Fotó: giphy

3. Segít a vérnyomásodon

A magas vérnyomás vezethet a sztrók kialakulásához, de ennél még akár rosszabb is megtörténhet, ha nem figyelünk eléggé. Az uborka pedig magas káliumtartalma miatt tökéletes megoldás ennek enyhítésére. Természetesen egy kancsó uborkás víz nem fogja megoldani a magas vérnyomás problémáját, de segít rajta. Emellett pedig nem árt odafigyelni az életvitelünkre, például érdemes elkerülni a zsíros ételeket, abbahagyni a dohányzást és csökkenteni a stresszt.

Uborkapakolás - tényleg segít, vagy csak egy vicc?

Uborkapakolás - tényleg segít, vagy csak egy vicc?

4. Az emésztésedet is segíti

Az uborkában található kevéske kalória mind a benne található rost anyagokból van, amik képesek felgyorsítani az emésztésünket. Ezenfelül kezelhetőbbé tesznek egyes betegségeket, ilyen lehet a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. A sok rost ezen kívül még ki is tölti a gyomrunkat így megment minket attól, hogy feleslegesen együnk.

Fotó: giphy

5. Hidratáltan tart

Hidratálja a szervezetedet, mivel a zöldség 95%-ban vízből épül fel. A hidratáltsággal az emésztésed jobb lesz és így elkerülheted a székrekedést és a káros baktériumok sem maradnak benn a testedben. Egy uborka elfogyasztásával a napi vízbeviteled egy részét képes leszel teljesíteni.

6. A beleid boldogok lesznek

Mint ahogyan már korábban említettük az uborkában található rostok segítik a bélműködést és az emésztést. Ennek a fokozására a tökéletes kombinációnak bizonyul az ecetes uborka, de csak akkor, ha mindenből elegendőt rakunk a keverékbe. Ezzel növekedni fog a belünkben található hasznos baktériumok száma és az immunrendszerünk is erősebbé válik.

Fotó: giphy

7. Elősegíti az egészséges súly elérését

Köztudott, hogy nem csak egy gyakorlat vagy egy speciális étel felelős a tökéletes alak eléréséért. Ennek ellenére az uborka hatásosnak bizonyulhat, mivel rengeteg természetes és egészséges anyagot tartalmaz. Emellett a hatalmas víztartalma miatt minden étkezés után eltelítve érezzük majd magunkat, ami elősegíti a fogyást.

8. Szabályozza a cukorbetegséget

A korábban említett előnyök itt is érvényesülnek, mivel a teli érzés miatt kevésbé kívánja meg az ember az édességeket. A cukorbetegeknél pedig ez igen lényeges előnynek számíthat.

9. Megerősíti a csontjaidat

Csontjaink megerősítésé nem csak a kálciummal érhető el, hanem az uborkában található K vitaminnal is. Kutatások szerint, akinek a szervezete több K vitamint tartalmazott, annak 50 %-kal kisebb volt a valószínűsége, hogy csonttörést szenvedett. Természetesen minden változtatás előtt egyeztess az orvosoddal és hallgasd meg a javaslatait.

10. Sokoldalú a konyhában

Mivel az uborkának eléggé semleges íze van, ezért hihetetlenül jól megy szinte minden ételhez. Ne félj kicsit kiszínezni az ételeidet egy kis uborkával. Pár új kombináció kipróbálásával érdekes és finom ételeket leszel képes elkészíteni.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Ma valaki megpróbálhat átverni - szeptember 27.

Napi horoszkóp: Ma valaki megpróbálhat átverni - szeptember 27.

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.