Biciklitúra Szlovéniában? Íme a legszebb látnivalók

2022.július.4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Változatos tájai, kellemes klímája és jól kiépített bicikliútvonalai miatt a zöld Szlovénia szinte egész évben vonzza a kerékpáros túrázókat. Érdemes letérni a legismertebb útvonalakról, és valami újat felfedezni, hiszen az ország rengeteg lehetőséget és meglepetést tartogat.

Bovec
A boveci régió 395 km-nyi kerékpárút-hálózattal rendelkezik, amely a legszebb részeken vezet keresztül
Fotó: GLAMOUR

Szlovénia számtalan látnivalóját, kulturális és kulináris kincseit a szuperül karbantartott, jó infrastruktúrával ellátott bicikliutakon kerekezve is felfedezhetjük. A különböző terepviszonyok között a kisgyermekes családok, az országúti kerékpárosok és a mountain bike-osok egyaránt megtalálják a kedvükre való útvonalakat, az adrenalinfüggők pedig természetes poligonpályákon és kerékpáros parkokban tehetik próbára bátorságukat. Az útvonalak változatos hálózatán térképekkel és a környező látnivalók rövid leírásával ellátott információs pontok vezetnek végig. Országszerte számos biciklisbarát szálláshely is várja a túrázókat, a szállodákban, hostelekben, apartmanokban és kempingekben a kerékpárszervizek mellett akár szakavatott bringás túravezetők szolgáltatásait is igénybe lehet venni a környékbeli kirándulásokhoz.

Ahány terep, annyiféle élmény

Szlovénia különböző tájain, a karszt, a mediterrán, az alpesi és a pannon térségben a bicikliútvonalak karaktere is eltérő. Kelet- és Dél-Szlovéniában szőlőültetvényekkel és erdőkkel borított szelíd dombok között tekerhetünk. Nyugat felé indulva a terep emelkedni kezd, és az alpesi előhegyek, majd az Alpok hegyi útjai és hágói teszik próbára a két keréken túrázókat. Könnyebb pedálozást ígér a közép-szlovéniai Ljubljanai-medence, de a karsztvidék, illetve a lankás mediterrán táj is minden szempontból ideális a családi bicajozásra. A most következő célpontok mindegyike más-más látnivalókat és kalandokat tartogat.

Maribornál a Dráva folyó mentén, szőlőültetvények között, vagy a Kozjak-hegység és a Pohorje-hegység erdei ösvényein, kerékpáros és downhillpályáin tekerhetsz
Fotó: GLAMOUR
 1. Kranjska Gora: Több mint 150 km hosszú, különféle nehézségi szintű kerékpárút várja a túrázókat. A merészebbek Kranjska Gora kerékpáros parkjában a freestyle mountain bike lehetőségeket is kipróbálhatják.
 2. Bovec: Az egyik legnépszerűbb szlovéniai kerékpáros úti cél, ahol a hegyi és országúti túrák között közel 100 km hosszúakat is találunk. Az összesen 395 km-nyi kerékpárút-hálózat, amely a Boveci régió legszebb részein vezet keresztül, szabadidős és a hegyikerékpárosok számára egyaránt élvezetes.
 3. Maribor – a Pohorje-hegység: A Dráva folyó mentén, szőlőültetvények között, vagy a Kozjak-hegység és a Pohorje-hegység erdei ösvényein, kerékpáros és downhillpályáin tekerhetünk. Ez a terület több mint 1000 km bicikliutat kínál a könnyű, családi kerékpározásra is alkalmas sík terepektől a nehezebb hegyi utakig. Ha már a Pohorje-hegységben járunk, ne hagyjuk ki a Rogla-hegyen épült látványos, több mint egy kilométer hosszú, 20 méter magasan, a fenyőfák csúcsa közelében kanyargó lombkorona tanösvényt sem. Az akadálymentes sétányon egy spirális járdán megközelíthető, 37 méter magas kilátótoronyból vehetjük szemügyre az 1500 méteres átlagmagasságban hullámzó, fenyvesekkel borított hegyvidéket.
 4. Tolmin és Kobarid: A mediterrán, a dinári és az alpesi világ találkozásánál fekvő Kobarid és Tolmin városok közelében 73 kerékpáros útvonalat találunk, amelyek a Soča-völgyön, a Nadiža folyó mentén és fölötte, a Baška Grapa-völgyön, a Trebuša-völgyön, a Šentvid-fennsíkon vezetnek keresztül. A három nehézségi kategóriába sorolt biciklis útvonalak 20–50 km hosszúak.
 5. Bohinji-tó: A festői hegyvonulattal, hegyi legelőkkel határolt 20 km hosszú és 5 km széles völgy számos lehetőséget kínál különböző nehézségi szintű túrákra. A Bohinj-tó családi kerekezésre éppúgy alkalmas, mint haladó hegyi és országúti bringázásra.
 6. Idrijsko és Cerkljansko régiók: Ebben az érintetlen régióban gyönyörű természeti környezetet, kristálytiszta folyókat és barátságos helyieket találunk. Választathatunk rövid és könnyű, vagy hosszabb és nehezebb biciklis útvonalat, a pörgősebb kalandok kedvelőit pedig a Javornik Bike Parkban „freeride” és downhillprogramok várják.
 7. Posavje régió és Brežice: Családok, alkalmi bringások és haladó szabadidős kerékpárosok számára kiváló célpont a hegyi és országúti pedálozáshoz. Az egyes kerékpárutak hossza 15 és 60 km között van, és összesen több mint 1500 km kerékpárút áll rendelkezésre. Mindegyik útvonalnak van egy rövidebb változata is, és az útvonalak összekapcsolhatók.
 8. A Krka folyó mentén számos kerékpáros útvonal fut, amelyek csodálatos környezetben, természeti, kulturális és történelmi helyszínek mellett vezetnek. A 12 körút kiindulópontja Šmarješke Toplice vagy a Hotels Otočec. Összesen több mint 540 km kerékpárút hálózza be a régiót, némelyik túraútvonal több mint 65 km hosszú.
 9. Notranjska Bike Park: Több mint 500 km kerékpárút, amely többnyire mellékutakon (föld- és kavicsutak, réti és erdei ösvények) halad. A tíz tematikus útvonal közül bárki választhat a hangulatának és fizikai elkészültségének megfelelően.
 10. A Moravske Toplice fürdő és környéke: A Moravske Toplice Spa 10 tematikus, teljesen sík vagy enyhe szintkülönbségekkel tarkított kerékpárutat kínál zömmel a Goričko Természeti Park területén, az útvonalak hossza 5 és 50 km között mozog. Mindegyik útvonal körtúra: a kiinduló és a végpont a Moravske Toplice Spa.
 11. Dráva-menti kerékpárút: A Dél-Tirolból induló, Kelet-Tirolon, Karintián és Szlovénián át egészen Horvátországig tartó, összesen 510 kilométer hosszú útvonal a térség egyik legismertebb kerékpárútja. 145 kilométeres szlovéniai szakasza Dravogradtól indulva gyönyörű vidéken kanyarog. Az út Horvátország irányába, Varasd felé halad tovább, egészen Legradig, ahol a Mura folyó a Drávába torkollik. Az útvonal a Podvelka és Fala közötti szakaszon az emelkedő miatt felkészültebb kerékpárosoknak ajánlott. Mivel a kerékpárút folyamatosan a vasúttal párhuzamosan halad, igény esetén egyes szakaszokat akár vonattal is megtehetünk.
 12. Juliana Bike – túrakerékpározás a Júliai-Alpokban: A hegyvidéki kerekezés hívei élvezni fogják a Juliana Bike útvonalat, amely városokon és falvakon, festői folyóvölgyeken, fennsíkokon és hágókon vezet keresztül. A Júliai-Alpokon átívelő, 290 kilométeres körútvonal Bohinjska Bistricában indul, és 7+3 köztes állomás érintésével – nagyjából 40 kilométeres szakaszokkal, összesen 8500 méternyi szintkülönbséggel – ide is érkezik vissza.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

PR

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)