Ha nem élvezed a folyamatot, mi értelme az egésznek? - 3 módszer, hogy szeresd is a célodig vezető utat

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal arról ír, hogyan élvezheted a célod felé vezető, sokszor nagyon kemény és melós utat.

Te tudsz örülni azoknak a napoknak is, amikor keményen és kitartóan dolgozol a sikerért? Ha nem, akkor segítünk
Te tudsz örülni azoknak a napoknak is, amikor keményen és kitartóan dolgozol a sikerért? Ha nem, akkor segítünk
Fotó: Getty images/Glamour

A békés harcos útja című önéletrajzi ihletésű filmben Dan Millman mestere, akit csak Szókratésznak hív, elviszi az egyetemista Dant egy kirándulásra, hogy megmutasson számára egy különleges helyet. „Elég hosszú túra, de azt hiszem, már készen állsz rá, hogy lásd.” - mondja Dannek Szókratész.

Három óra gyaloglás után az ifjú Dan egyre türelmetlenebb, mi lehet az a csodálatos dolog, ami majd vár rá, mit fog megmutatni Szókratész. A hosszabb túra után felérnek a hegy tetejére, és Szókratész így szól: „Itt vagyunk. Ezt akartam megmutatni.” - majd lehajol, felvesz egy nagyobb követ a földről, és átadja azt Dannek. Az meglepődve kifakad, hogy ezért ráncigálta ide Szókratész, mindössze egy darab kőért, pedig annyira várta, mi lesz az a különleges az út végén. Szókratész bocsánatot kér, és elmondja, hogy ő maga sem tudta, mi várja majd itt fent. Dan végül ráébred a tanításra, majd ezt mondja: „Az út az, ami boldoggá tesz, nem a végcél.”

Ismerősen hangzik? Talán veled is megtörtént, hogy hetekig, hónapokig, talán évekig sóvárogtál egy vágyott célért és azt mondogattad magadnak: „Ha elérem ezt a célt, végre boldog leszek...”, „Ha lefogyok, végre boldog lehetek...”, „Ha elköltözöm innen, végre boldog leszek.” Aztán lehet, hogy elérted ezt a célt, de végül rövid ideig okozott örömöt, és elégedettséget és aztán ismét egyfajta üresség járt át, és elkezdtél azon gondolkodni, mi lesz a következő cél, amit el szeretnél érni.

Ez az egyik leginkább alulértékelt tulajdonság, pedig ezen múlnak a sikereink is

Az lenne a megoldás talán erre az ördögi körre, hogy nem tűzöl ki célokat? Ha nincsenek céljaid, akkor elkezded figyelni a környezetedet, és összehasonlítani magadat másokkal. Függővé válsz a környezetedben és a social mediában közvetített vágyaktól, és szintén átjár majd egyfajta üresség érzet.

Akkor mi a helyes megközelítés?

A célkitűzés meghatározó abból a szempontból, hogy úgy érezd, valóban te irányítod az életedet, azonban önmagában nem lehetsz igazán elégedett az életeddel, ha csak a célra figyelsz és nem élvezed közben az oda vezető utat, a fejlődést. De akkor mégis hogyan teheted még élvezhetőbbé a fejlődés folyamatát, hogy ne csak az eredményekre fókuszálj, de megtanuld élvezni az itt és mostot is!

  1. Mit tudsz tenni ma, ami egy kicsit jobb érzéssel tölt el? Ha azt érzed, hogy folyamatosan küzdesz a céljaidért, és azért, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsd, de közben egyre fáradtabb vagy, akkor itt az ideje egy kicsit módosítani a fókuszodon. Természetesen vannak olyan időszakok, amikor valóban mindent bele kell adnod, hogy az adott határidőre kimagasló eredményeket érj el, de nem lehetséges maximális fordulatszámon működnöd, és eközben csak az eredményekre fókuszálnod. Az egyik tipp, hogy kérdezd meg magadtól, mi tenne egy kicsit boldogabbá a mai napon? Mi az, ami szinte azonnal feldobná a napodat? Lehet, hogy a szépségápoló termékek egész armadájával rendelkezel, hiszen imádod kipróbálni és tesztelni az újdonságokat, mégis elhanyagoltad magad mostanában? Akkor élvezd ki a kedvenc arcápolási rituálédat! A legjobb alkalom mindig az, amikor egy kicsit magad alatt vagy, nincs motivációd vagy fáradt vagy. Kell ennél több ok, hogy vásárolj egy szeletet a kedvenc mentes vagy vegán desszertbárodból, vagy hogy vegyél egy új kiegészítőt, amivel feldobhatod a régi ruháidat? De az is lehet, hogy már egy ideje nem vettél forró, habos, relaxáló fürdőt, pedig tudod, mennyire kikapcsol. Mindegy, miről van szó, a lényeg, hogy kényeztesd magad, dobd fel a napodat valamivel, amitől egy kicsit jobban érzed magad.
  2. Alkalmazd a pozitív önreflexió gyakorlatát! Az önreflexió gyakorlásának egyik legjobb módja a naplózás. Vezesd egy papíralapú vagy digitális naplóban a következő 3 dolgot annak érdekében, hogy jobban megéld a jelent. Vezesd, miért voltál hálás az adott napon. Minden este írj le legalább három dolgot, amiért hálát adhatsz. Írd le, mire vagy büszke és írd le, mi lelkesített, inspirált aznap! Azáltal, hogy ezeket leírod, a figyelmedet erre a három dologra fogod helyezni, és ezért egyre hálásabb leszel, egyre büszkébb leszel magadra, és egyre több dolog fog lelkesedéssel eltölteni, hiszen napközben is egyre többször fogod észrevenni ezeket a lehetőségeket, és azon fogsz gondolkodni, mi kerülhet bele a naplódba.
  3. A következő szempont, ami segít abban, hogy élvezd a folyamatot az az, hogy nem másokhoz méred az előrehaladásod, hanem saját magadhoz. Lehet, hogy vannak olyanok, akik a te korodban már elérték azt, amire te vágysz vagy egyszerűen csak előrébb tartanak, de nem tudhatod, hogy az a személy mivel küzd, mit áldozott fel már az életében, milyen más nehézségei vannak. Mindenkinek egyedi az életútja, és az életkor csak egyetlen egy szempont a megannyi közül. Minél többet foglalkozol azzal, hogy összehasonlítsd magad másokkal és mások eredményeivel, annál rosszabbul fogod érezni magad, és annál kevésbé fogod élvezni a fejlődést. Ahelyett, hogy ezt tennéd, inkább ünnepeld meg a sikereidet, és ne csak akkor, ha elérted a végcélodat. Ünnepeld meg a folyamatot, a mérföldköveket, a kisebb sikereket is, és élvezd azt, hogy egyre jobbá válsz. Élvezd, hogy nyelvet tanulsz, és egyre gazdagabb a szókincsed, élvezd, hogy elkezdesz egy új sportot és egyre jobb a kézügyességed. Élvezd, ahogy egyre kifinomultabbá válnak az írásaid vagy élvezd, ahogy egyre gyorsabban és könnyebben végre tudod hajtani azokat a feladatokat a munkahelyeden, amelyek eleinte sokkal több időt, fókuszt és energiát vettek igénybe. Nézz vissza, és gondold át, mekkora utat jártál be már most is, honnan indultál, és örülj, építkezz ebből, amikor nincs motivációd a folytatásra.
  4. A hármas pontot segítheted azzal, hogy készítesz egy pozitív mappát - digitálisan és fizikailag is elkészítheted. Ha például vállalkozó vagy, akkor ebben a pozitív mappában összegyűjtheted azokat a kedves, megerősítő visszajelzéseket, amiket a környezetedtől vagy az ügyfeleidtől kaptál. Összegyűjtheted a pozitív gondolatokat, a kedvenc idézeteidet, a kedves üzeneteket, leveleket, amiket kaptál, fotókat a legkedvesebb emlékeidről stb… Ha hetek teltek el úgy, hogy úgy érzed, minden rossz irányba megy az életedben vagy minden értelmetlen, akkor csak vedd elő ezt a mappát, és tekintsd át legkedvesebb emlékeidet és gondolataidat, és azonnal jobb kedvre derülhetsz. Én személy szerint képeslapokat vagy kisebb képeket gyűjtök azokról az úticélokról, ahol már jártam, és montázst készítek belőlük, amelyeket kirakok a falamra. Amikor ránézek, mindig eszembe jut, mennyi csodás helyen jártam már, és eszembe jutnak a kedves emlékek és élmények, amelyeket ezen utak során szereztem.

A fenti módszerek azt a célt szolgálják, hogy megtanuld élvezni a folyamatot, a fejlődést és ezáltal a jelenben meg tudod tapasztalni azokat az érzéseket és gondolatokat, amelyekre a célod elérésekor számítasz.

Ha kedd, akkor önfejlesztés, ha önfejlesztés, akkor Karrier Kedd:

Ez is érdekelhet

Toronymagasan ezek a legnépszerűbb babavenevek 2023-ban

Toronymagasan ezek a legnépszerűbb babavenevek 2023-ban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)