Fillérekbe kerül, mégis igazi csodaszer ez a reggeli hozzávaló: csökkenti a koleszterinszintet és tele van rostokkal
A „szuperélelmiszer" kifejezés nagyon divatosnak számít, ugyanakkor nem véletlenül alkották meg a táplálkozási szakértők, hiszen a kategóriába tartozó ételek tele vannak létfontosságú tápanyagokkal, amelyeket ha beiktatunk az étrendünkbe, jelentősen javíthatunk egészségi állapotunkon.
Ezeket láttad már?
- A chia mag magas fehérje-, rost-, omega3-zsírsav- és egyéb tápanyagtartalommal rendelkezik
- Jótékony hatással van az emésztésre, a vércukorszintre és az izmok regenerálódására
- Étrendünkbe is könnyedén beépíthető
A szuperélelmiszerek olyan ételek, amelyek magas fehérje-, rost-, omega3-zsírsav- és egyéb tápanyagtartalommal rendelkeznek. A szakértők azt ajánlják, ha legalább egyet közülük szeretnél beépíteni az étrendedbe, akkor az a chia mag legyen! Aprócska, mégis hatalmas ereje van, ráadásul számtalan módon felhasználható.
Számtalan egészségügyi hatással rendelkezik
Joanna Lyall táplálkozási szakértő a Hello magazinnak elárulta, minek is köszönheti a chia mag, hogy bekerülhetett az úgynevezett a szuperélelmiszerek közé. Ez az aprócska mag tele van jótékony anyagokkal és hatékony kiegészítője lehet étrendünknek. „Kis méretük ellenére a chia magok fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel járhat."
A szakértő kiemelte, hogy a chia magban lévő rostok elengedhetetlenek az emésztéshez és a vércukorszint szabályozásához. „A rostok emellett elősegítik a jóllakottságot, ami segíthet a testsúly szabályozásában."
A magok tele vannak fehérjével is, amelyek nagyon fontosak az izmok regenerálódásához és növekedéséhez, különösen előnyös lehet a fogyasztása azoknak, akik szeretnék fenntartani az energiaszintjüket és kiegyensúlyozott étrendet követnének.
5 hétköznapi szokás, ami pont olyan halálos, mint a dohányzás, csak épp nem tudsz róla
Igazán sokoldalúak, tehetjük turmixokba vagy az éjszakára beáztatott zabpehelybe is. Mikro- és makrotápanyagokat is tartalmaznak, az omega-3 például hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez, az agy megfelelő működéséhez és a gyulladások csökkentéséhez. A magokban kalcium, magnézium és foszfor is megtalálható, amelyek a csontok egészségét javítják.
Segítik a sejtek támogatását, a szövetek helyreállítását, energiát adnak és szabályozzák a vércukorszintet, ami segíti a gyulladások és a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és cukorbetegségek megelőzését.
Az Express azt írja, a chia magokban lévő rostok képesek csökkenteni a rossz koleszterin, valamint a triglicerid szintjét is. Ez azért is jó hír, mert a magas koleszterinszint elzárhatja az ereket és szívproblémákhoz, valamint stroke-hoz vezethet.
Így építhetjük be napi étrendünkbe
A chia magok nyersen vagy beáztatva is fogyaszthatók, a legtöbben reggelire, napindító étkezésként választják. Áztatás után gélszerű állaguk lesz, így könnyebben emészthetőek. Szórhatjuk salátákra, keverhetjük turmixokba, adhatjuk joghurthoz, de akár a tojást is helyettesíthetjük vele a süteményekben.
„Kenyeret, muffint vagy energiaszeletet is ízesíthetünk vele a jobb textúra és magasabb tápérték érdekében, de akár tehetjük meleg ételekbe, például levesekbe vagy pörköltbe, mert remekül sűrűsítenek."
A rostok és a fehérjék különösen fontosak a mindennapi étrendben. Az ajánlott napi bevitel mennyisége mindkettőből 30 gramm, ami különböző forrásokból származik. Chia maggal felturbózhatjuk a smoothie-kat: adjunk hozzá kefirt, joghurtot és gyümölcsöket, így extra fehérje- és rostforrást biztosít, ráadásul javíthatjuk vele az egészséges bélbaktériumok számát is.
Az alvópóz, ami minden körülmények között tilos a szakértő szerint, hiába az egyik legkényelmesebb
Csak szórjunk két evőkanálnyit az éjszakára beáztatott zabpehelybe, ez a mennyiség nem biztosítja a napi ajánlott fehérje- és rostbevitelt, ugyanakkor sokat hozzátesz célunk eléréséhez. Emellett fogyasszunk lenmagot, tökmagot és napraforgómagot, hogy tovább növeljük ezeknek a fontos tápanyagoknak a bevitelét.
