Hatékony a szívbetegségek és a demencia ellen: igazi csodaszer ez a fűszer

2025. január 3.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sokan szeretik a csípős, fűszeres ételeket, felmérések szerint minden ötödik ember hetente legalább egyszer eszik curryt, az Egyesült Királyságban pedig egyre nagyobb a kereslet a chilivel ízesített szószok iránt. De vajon egészségünkre is jótékonyan hatnak ezek az élelmiszerek?

A chili paprikát mértékkel fogyasztva javíthatunk egészségi állapotunkon
A chili paprikát mértékkel fogyasztva javíthatunk egészségi állapotunkon
Fotó: CreatiVegan/Getty Images

Egy felmérés bizonyította, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak chilis ételeket, csökken a szívbetegségek és a demencia kockázata. Miben rejlik ennek a paprikafajtának a pozitív hatása és milyen gyakran érdemes enni belőle? A szakemberek ezt is elárulták.

Megvéd a stroke-tól

British Journal of Nutrition című szaklapban publikált tanulmány során több mint 50 ezer felnőttet kérdeztek meg azzal kapcsolatban, milyen gyakran fogyasztanak friss chilit, chiliszószt vagy szárított chilit a főzés során. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik hetente egyszer fogyasztottak ebből a paprikából, 13 százalékkal csökkent az iszkémiás stroke kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik ennél ritkábban vagy soha nem fogyasztanak belőle.

Egy kínai kutatás hasonló eredményre jutott: a szakértők úgy találták, azok, akik hetente háromszor vagy többször ettek csípős ételt, azoknál kisebb volt a vérrög keletkezésének esélye. A hatás különösen az elhízott emberek esetében volt látványos, az elhízás ugyanis a stroke egyik fő kockázati tényezője.

A szakemberek szerint a chili paprika jótékony hatása a benne lévő kapszaicinnak köszönhető. Ez az a hatóanyag, amely nagyjából 8 százalékkal növeli az anyagcserét, azt a sebességet, amellyel a szervezet energiát használ fel, ez pedig gátolja az elhízást.

Ezeket a vitaminokat soha ne vedd be egyszerre: veszélyes kombinációk lehetnek egészségedre nézve

Ezeket a vitaminokat soha ne vedd be egyszerre: veszélyes kombinációk lehetnek egészségedre nézve

Ráadásul a chili fogyasztása azoknak is jót tehet, akik korábban már átestek stroke-on, egy 2019-es kutatás során bebizonyították, hogy a kapszaicin étrendkiegészítőt fogyasztó betegeknél kisebb eséllyel alakult ki diszfágia, amely a stroke-on átesettek 80 százalékát érinti és megnehezíti az étel valamint az ital lenyelését. A vegyület stimulálja a torok imaiban lévő receptorokat, így azok könnyebben tudnak összehúzódni.

Megfázás esetén is segíthet és jót tesz a szívnek

Ezen felül a fűszeres ételek jótékonyan hatnak a közérzetünkre, ha például orrdugulással küzdünk, a csípőt fogás megoldhatja a problémánkat. Ennek oka, hogy a kapszaicin olyan gőzt bocsát ki, amely irritálja az orrlyukat körülvevő nyálkahártyát. Segíti a nyálka feloldódását, kiürülését, ezáltal megkönnyíti a légzést.

A Daily Mail azt írja, a chili jót tesz továbbá a szívnek is. Egy 2020-as tanulmány szerint a chilit tartalmazó ételek 26 százalékkal csökkentik a szívbetegség következtében való elhalálozást azokhoz képest. A chili csillapítja a gyulladást, amely szív körüli elzáródást és szívrohamot okozhat.

Csökkenti a demencia esélyét

Egy másik kutatás pedig arra világított rá, hogy a chili hatásos a demencia ellen is. Az egereket végzett kísérlet során kiderült, hogy azoknál a rágcsálóknál, amelyek kapszaicint tartalmazó ételeket ettek, csökkent azoknak a káros lerakódásoknak a mértéke, amelyek felelősek az Alzheimer-kór kialakulásáért, a memóriavesztésért és a hangulatváltozásért. A kapszaicin csillapítja az agyban lévő gyulladásokat, így megvéd a kognitív hanyatlástól.

A kapszaicin ugyanakkor fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, egy kísérlet során bizonyították, hogy a chilit fogyasztó diákok jobban tűrték a fájdalmat akkor, amikor a kezüket jéghideg vízbe mártották.

Azért csak óvatosan!

Arra azonban ügyelnünk kell, hogy mértéket tartsunk, a túlzásba vitt fűszeres ételek fogyasztásával pont az ellenkező hatást érhetjük el: károsíthatjuk vele az agysejteket és növelhetjük az Alzheimer-kór kockázatát. A túlzott kapszaicin-bevitel irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját is, túl gyakori fogyasztása akár gyomorrákot is okozhat. Negatívan hathat továbbá a férfi hormonokra: a tesztoszteronszint jelentősen csökkenhet, ha túlzásba visszük a chili bevitelét szervezetünkbe.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mária dán királyné meglepően merész ruhadarabot vállalt be, leopárdmintás szettben tündököl friss fotóján

Mária dán királyné meglepően merész ruhadarabot vállalt be, leopárdmintás szettben tündököl friss fotóján

Karácsonyi pánik OFF: egy app, ami megmenti az ünnepet az utolsó pillanatban is (x)

Karácsonyi pánik OFF: egy app, ami megmenti az ünnepet az utolsó pillanatban is (x)

Ezekkel a termékekkel érdemes előre feltölteni a kamrát karácsony előtt (x)

Ezekkel a termékekkel érdemes előre feltölteni a kamrát karácsony előtt (x)

Zárd az évet stílusosan – inspiráló kollekcióval vár a CCC (x)

Zárd az évet stílusosan – inspiráló kollekcióval vár a CCC (x)

Két csodaszer, amelyek új szintre emelik a hajápolási rutinod (x)

Két csodaszer, amelyek új szintre emelik a hajápolási rutinod (x)