A citromos víz mítosza: tényleg fogyaszt?

2022.június.1.

Ha magas a koleszterined vagy cukorbeteg vagy, különösen figyelj!

Citromos víz
A citromos víz mítosza
Fotó: Getty Images

Biztos te is olvastad a neten vagy valamelyik újságban, hogy a langyos citromos víz méregtelenít, fogyaszt, energetizál. Tény, hogy önmagában a víz és a citrom is egészséges, de a citromos víz fogyasztása ártalmas is lehet.

Egy kutatásban a citromlé és a kenyér együttes fogyasztása csökkentette a glükózszintet.

A kutatók feltételezik, hogy a citromlé savassága gátolja egy nyálenzim kiválasztását, ami a keményítőt már a szájban elkezdi lebontani. Így a keményítő hosszabb idő alatt bomlik le, nem kerül olyan gyorsan a véráramba, és a vércukorszint nem emelkedik meg hirtelen. Ha ezt további kutatások is igazolják, a cukorbetegeknek ez fontos információ lehet. Más tanulmányok azt mutatják, a citrom védhet a cukorbetegség kialakulásával szemben.

A citromos víz méregtelenítő és fogyasztó hatása azonban csak mítosz.

Aki fogyni szeretne, annak a vízbevitelt érdemes növelnie, de semmi nem bizonyítja, hogy a citromos víz fogyasztása jobban felpörgeti az anyagcserét, mintha egyszerűen ugyanannyi vizet inna – legfeljebb jobban esik a nagy melegben.

Mivel a citromos víz savas, természetes antiszeptikus hatása van. Ennek köszönhetően segít elpusztítani a szájban lévő baktériumok egy részét, ami csökkenti a kellemetlen szájszagot, frissíti a leheletet.

A savas hatása azonban a fogak egészségére nincs jó hatással: tönkreteszi a fogzománcot, ami a fogak sárgulásához, fogszuvasodáshoz és az íny érzékenységéhez vezethet.

Megelőzheted a roncsoló hatást, megőrizheted fogaid fehérségét, ha a citromos vizet szívószállal iszod, illetve ha azonnal kiöblíted a szádat tiszta vízzel.

Azonban fogat mosni nem javasolt, csak 30 perccel a citromos víz fogyasztása után – ez igaz minden magas savtartalmú italra, narancslére, szénsavas üdítőre, kávéra, koffeines italokra.

Ez is érdekelhet

Adele visszatért a színpadra két eszméletlen ruhában

Adele visszatért a színpadra két eszméletlen ruhában

G-Életstílus

„Ezt a nyarat soha nem fogom elfelejteni” - 3 sorsdöntő nyári sztori

„Ezt a nyarat soha nem fogom elfelejteni” - 3 sorsdöntő nyári sztori

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: új szövetségeseket találhatsz - július 4-10.

Heti horoszkóp: új szövetségeseket találhatsz - július 4-10.