Ez történne a testeddel, ha egy teljes hónapig nem ennél cukrot
A cukor negatív hatásairól egyre többet hallhatunk. Kézenfekvőnek tűnhet az is, hogy ha lemondunk a cukorról, egészségesebbek leszünk. De vajon mi történik pontosan a szervezetünkben nélküle? Szakember adta most meg erre a választ.
Ezeket láttad már?
Dr. Saurabh Sethi szerint a cukor elhagyása több szempontból is jót tesz a szervezetnek. A fogyás és a fogszuvasodás kockázatának csökkentése mellett például a májzsírszint is csökkenthető, ami segíthet a zsírmáj gyógyulásában.
A mentális állapotunk is javulhat
„A cukor elhagyásával javul a vesefunkció, különösen az inzulinrezisztenseknél vagy azoknál, akik cukorbetegség előtti állapotban vannak. Csökken az artériák gyulladása, ami jót tehet a szívnek.” - idézi Dr. Saurabh Sethi szavait az Express.
A szakember hozzátette, a fizikai változásokon túl a mentális állapotunk is javulhat, a gondolkodásunk tisztábbá válhat és könnyebben fog menni a koncentráció. Mindezeken túl az immunrendszerünk is erősödik: a cukor ugyanis gyengíti a fehérvérsejteket. A cukor elhagyásával több fontos ásványi anyag, például magnézium, kalcium és cink marad a szervezetben.
A túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható bizonyos egészségügyi problémák, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatával. A cukor elhagyásával a bőrünk egészsége is javulhat: tanulmányok kimutatták, hogy a magas hozzáadott cukorfogyasztás felgyorsítja a bőr öregedését.
5 dolog, amit már most megtehetsz, hogy elkerüld a csontritkulást: egyszer még hálás leszel ezekért a trükkökért
Drasztikus életmódváltás helyett fokozatosság
Szakemberek egyébként arra figyelmeztetnek, minden drasztikus életmódváltás előtt konzultáljunk orvosunkkal, aki kórtörténetünktől függően fog tanácsokat adni azzal kapcsolatban, milyen mértékben csökkentsük a cukorfogyasztást.
Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a korlátozó étrendeknél olykor függőség is kialakulhat: előfordul, hogy valaki az egészséges ételek megszállottjává válik. Épp ezért nagyon fontos ebben az esetben is a fokozatosság, ahelyett, hogy sanyargatnánk önmagunkat.
A szakemberek szerint naponta legfeljebb 30 gramm cukrot fogyaszthatnánk, ez gyermekek esetében maximum 10-24 gramm. Leginkább az olyan, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket kellene kerülnünk, mint az édességek, a sütemények, a kekszek, csokoládék, valamint a szénsavas üdítők, gyümölcslevek. Nem ért az sem, ha a boltban, vásárlás előtt átolvassuk a címkéket, milyen összetevőket tartalmaz az adott termék.
Ezt fogyasszuk a cukor helyett
Bár nem könnyű, elég akaraterővel lehetséges 30 napig cukor nélkül élni. Hogy élvezzük jótékony hatásait és fejlesszük kitartásunkat, érdemes olykor belevágni egy-egy ilyen cukormentes kihívásba. Ezekben az esetekben nem kell minden olyan élelmiszert mellőzni, amelyben természetes módon előfordul cukor, csupán azokat a termékeket, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak.
Helyettük fogyasszunk tápanyagokban gazdag, teljes értékű élelmiszereket, például zöldségeket (brokkoli, karfiol, spenót, sárgarépa, spárga, cukkini, édesburgonya), gyümölcsöket (alma, narancs, bogyós gyümölcsök, szőlő, cseresznye, grapefruit), fehérjéket (csirke, hal, marhahús, tofu, tojás), egészséges zsírokat (tojássárgája, avokádó, diófélék, magvak, olívaolaj, cukrozatlan joghurt), összetett szénhidrátokat (bab, quinoa, édesburgonya, sütőtök, barna rizs) és cukrozatlan italokat (víz, szénsavas víz, cukrozatlan kávé, tea).