Egészséges életmód? Mit is jelent ez pontosan?

Szponzorált tartalom

2022. január 24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az egészséges életmód jelentheti a helyes táplálkozást, a testi-lelki egyensúlyt, a sportos, aktív életmódot és még sok minden mást is. Minél fiatalabban és tudatosabban foglalkozol egészséged megőrzésével, annál kisebb az esélye, hogy később krónikus betegséged alakuljon ki. Azonban sosem késő változtatni az életmódodon, hiszen minden, amit az egészségedért teszel, meghálálja magát!

Mik az egészséges életmód alappillérei?
Mik az egészséges életmód alappillérei?
Fotó: BP Digital

Mit jelent az egészség?

Az egészség nem pusztán azt jelenti, hogy nem vagy beteg. A testi egészség mellett a lelki és a társas (szociális) elégedettséget, jóllét állapotát is ide kell érteni. Ahogyan már az ókori rómaiak is megfogalmazták: „Ép testben ép lélek”.

A testi egészség és jólét azt jelenti, hogy szervezeted minden olyan tápanyaghoz és nyomelemhez hozzájut, amire szüksége van. Lelki egészségről akkor beszélhetünk, ha elégedett vagy önmagaddal, és az életfelfogásod összhangban van a világban megtapasztalt állapotokkal. Az ember társas lény, ezért a szociális kapcsolatok megléte és minősége szintén hozzátartozik az egészség megéléséhez. A mentális és pszichés egészség pedig az érzelmek kifejezéséhez és kontrollálásához, illetve a következetes gondolkodásra való képességhez szükséges.

Bármelyik esetben is történik zavar vagy megbetegedés, az előbb-utóbb kihat az összes többire. Hiszen egy hosszan tartó depresszió és stresszes időszak a lelki mellett testi tünetekhez is vezet, illetve a társas kapcsolatok rovására is mehet. Fontos tehát, hogy az egészség minden dimenziójában igyekezz megtalálni az egyensúlyt és a jóllétet!

TIPP: A hasznos B-vitaminokat tartalmazó Milgamma segítségével hatékonyan támogathatod idegrendszered regenerálódását és egészségének fenntartását.

Mik az egészséges életmód alappillérei?

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Az egészség természetesen a testi jólléttel kezdődik. Hiszen ha nem érzed jól magad a bőrödben, akkor a szellemi teljesítőképességed, közérzeted is romlani fog. Az egészséges táplálkozás az egyik legfontosabb. Zsírokra, szénhidrátokra, és fehérjékre egyaránt szükséged van, mégpedig a megfelelő arányokban. Azonban a mértékletességre mindig figyelj oda, hiszen az elhízás már nem tekinthető egészséges állapotnak. A vitaminok és ásványi anyagok bevitelére ugyanúgy fektess kiemelt hangsúlyt! Zöldségek, gyümölcsök és bio élelmiszerek fogyasztásával nem csak nyomelemekhez juthatsz, hanem egészségesebbé is válsz.

Vitaminok szerepe

Az immunrendszeredet legfőképpen C-vitaminnal támogathatod. A csontrendszeredet a kalcium- és magnézium bevitellel, valamint D-vitamin fogyasztásával táplálhatod. Az idegrendszer és az izmok egészségét a B-vitaminok segítik leginkább, de minden más testi folyamatban is fontos szerepet játszanak. Bizonyos esetekben a lehangoltságért, depresszióért is a vitaminok hiánya lehet a felelős. Gondolj csak a tavaszi fáradtság jelenségére!

Aktív életmód

Tested és lelked egészségéhez nagyban hozzájárul az aktív életmód is. A szellemi frissességet sok olvasással, keresztrejtvény-fejtéssel vagy akár nyelvtanulással is megőrizheted, fejlesztheted. Társasjátékokkal, kártyával pedig nemcsak logikai képességeidet edzheted, hanem baráti kapcsolataidat is mélyítheted, ápolhatod.

A testedzést is összekapcsolhatod szociális tevékenységekkel, hiszen barátokkal együtt űzhettek csapatsportokat. A futás, az úszás vagy a konditerembe járás is könnyebben megy, ha van melletted valaki, akivel motiválhatjátok egymást. A fizikai megterhelés kiváló stresszlevezetés is, tehát egy feszült munkanap után duplán jól jársz, ha sportolsz. A természetben való kirándulás szintén lehet táras program. A friss levegőn történő testmozgás pedig testnek és szellemnek egyaránt felüdülést jelent.

Mely szokások borítják fel az egészséges életvitelt?

Számos tényező befolyásolhatja és ronthatja a testi-lelki egészséget. A különböző függőségek (alkohol, dohányzás) eleve károsak az egészségre, másrészt hátterükben állhat valamilyen lelki eredetű probléma is. Érdemes káros szokásaidat elhagyni, illetve utánajárni a problémák eredetének, akár pszichológus segítségével is.

Az egészségtelen étkezési szokások szintén okozhatnak rossz közérzetet. Ha túlzottan megterheled az emésztőrendszered, akkor állandó fáradtságérzet alakulhat ki. Az egyoldalú táplálkozás pedig garantáltan vitaminhiányhoz vezet. Az egészséges táplálkozás kialakításában is segíthetnek szakemberek, például a dietetikusok és gasztroenterológusok. Érdemes mindig szakemberekhez fordulnod, hogy alkatodnak és állapotodnak megfelelő diétát vagy vitaminkúrát írjon elő.

Az állandó kimerültség hátterében állhat vitaminhiány is. Az idegek regenerálódását és egészségét például olyan B-vitamin tartalmú készítményekkel segítheted elő, mint a Milgamma. Mindenképpen konzultálj szakemberrel, ha valamilyen bélrendszeri megbetegedésed vagy anyagcsere zavarod van! Hiszen ilyen esetben az életmódváltásba nagyobb körültekintéssel kell belevágni.

Az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni, illetve annak sincs felső korhatára, hogy meddig változtathatsz az életeden. Szerencsére az egészségedért rengeteg mindent tehetsz. Nem kell rögtön drasztikus életmódváltásra gondolnod, inkább kövesd a fokozatosság elvét! Hagyd el egészségkárosító szokásaidat, kezdj el tudatosan táplálkozni, szedj vitaminokat és sportolj rendszeresen. A pozitív hatás garantáltan nem marad el!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

glamour plusz ikon Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)