Egyre több a ruha-újrahasznosítási program, de mégis mi történik a begyűjtött cuccokkal?

2020.szeptember.2.

Sokszor nehéz ellenálli a csodás reklámoknak, amelyek mindenféle, látszólag szuper dolgot mutatnak be. A temérdek hirdetés hatására az emberek nagy része az úgynevezett "fast fashion" rabjává válik és csak élvezetből, a szükséglet helyett vásárol, hogy nehogy lemaradjon az állandóan cserélődő kínálatról.. Természetesen shoppingolni nem bűn, de fontos, hogy tervezetten járjuk az üzleteket. Nézzük tehát, hogy miért is érdemes gondot fordítanunk tudatos vásárlásunkra, és mit tehetünk a bolygónkért.

A világon az egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátást a textilipar okozza, mely 5%-át teszi ki a világ CO2 termelésének. Ennek ellenére évente minimum 80 milliárd ruhadarab készül, és ennek a 80%-a szeméttelepen végzi. Az USA-ban minden évben több, mint 14-15 tonna ruhaszemét keletkezik, de nem csak a hulladéktermelés jelent gondot, hanem az előállítás is. Sajnos még napjainkban is irtózatos mennyiségű vízre van szükség a textilgyártáshoz. Egy egyszerű pamutpóló előállításához 2720, egy farmernadrághoz pedig 7570 liter víz kell, egy olyan világban, ahol sok ember ivóvízhez sem jut.

Olvasd el ezt is!

Évente több milliónyi luxuscikket semmisítenek meg a divatipar dolgozói

Szerencsére, azért egyre több az ezeket a problémákat megoldani látszó ötlet, de egyénileg az a fontos, hogy mindig gondolkozzunk, és cselekedjünk megfelelően.

A H&M márka igen tudatos lépéseket tesz a környezetvédelem érdekében. 2013 óta Magyarországon is elindították a ruhagyűjtési kezdeményezésüket, mely igen jelentős mennyiségű, pontosan 1077 tonna használt ruha leadását jelentette eddig, amit megerősítettek újságírónknak. A gyűjtésben való részvétel igen egyszerű, hiszen a már nem használt ruháidat, anyagaidat (a fehérneműket és bőrárukat kivéve) beteszed egy tetszőleges méretű zsákba, amit leadsz a hozzád legközelebbi üzletben, és már kész is! Segítségedet egy kuponnal köszönik meg, melyet akár a következő vásárlás alkalmával is beválthatsz. Kérdésünkre a márka szóvivője azt is elárulta, mi lesz ezekkel a ruhákkal. Az összegyűlt holmikat továbbítják egy I:CO nevű német cégnek, akik három kategóriába válogatják őket. Az első kategória az újraviselés, ami a még szép állapotú termékek használt ruhaként való értékesítését jelenti. A második csoportba a már nem viselhető textilek kerülnek, amelyeket az átalakítható kategóriába sorolják, mivel ezekből újból ruhákat, környezettudatos kollekciókat gyártanak. A harmadik csoport pedig az újrahasznosítás, amibe az előbbi kategóriába is alkalmatlan anyagok kerülnek, ezeket textilszálként hasznosítják újra, vagy épp olyan termékek készülnek belőlük, mint a szigetelőanyagok.

Olvasd el ezt is!

A diplomás, családos, vidéki harmincas tesz legtöbbet a környezetvédelemért

A kölcsönzés igénybevétele is jelentősen csökkentheti ökológiai lábnyomunkat, hiszen például egy elegáns ruhát sem érdemes drága pénzért megvennünk azért, hogy csupán egyszer viseljük egy eseményre. Inkább kölcsönözzük ki! A fentebb említett üzletlánc tavaly megnyitotta Stockholmban az első kölcsönzőjét is, amelynek csodás darabjaival az esemény fénye lehetsz, de mégsem kell éveken át kerülgetned feleslegessé vált ruhádat.

További érdekesség, hogy 2019-ben kezdeményezésével 29 005 tonna felesleges textiliát gyűjtött be a H&M, ami igen elképesztő mennyiség! Nagy gratuláció nekik, és azoknak, akik segítettek megvalósítani. Csak így tovább! A hasonló vállalatokkal együttműködve közösen menthetjük meg bolygónk élővilágát a pusztulástól, ráadásul az időtálló, minőségi divat kiváltságát is egyre több embertársunkhoz juttathatjuk el.

Olvasd el ezt is!

9 tipp, hogy fenntarthatóbb diákká válj

Jávor Babett

Ez is érdekelhet

Kell egy kis extra stílustrükk mára

Kell egy kis extra stílustrükk mára

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít