Ez az 5 szokás több mint 10 évvel meghosszabbíthatja az életedet

Fiatalon még nehéz belegondolnunk abba, hogy egyes szokásaink hosszú távon akár az életünket is megrövidíthetik. Pedig az életmódunknak hatalmas szerepe van abban, hogy később hogyan érezzük magunkat, és hogy egyáltalán meddig élünk. A Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának tudósai is sokat foglalkoztak azzal, hogy bizonyos dolgok hogyan hatnak az élettartamunkra, és meg is állapítottak öt olyan szokást, amelyek a te életedet is több mint 10 évvel meghosszabbíthatják.

A napi testmozgás és az egészséges táplálkozás évekkel hosszabbíthatja meg az életedet
A napi testmozgás és az egészséges táplálkozás évekkel hosszabbíthatja meg az életedet
Fotó: Getty Images/Tara Moore

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának tanulmánya jelentős összefüggést mutatott ki az egészséges életmód és a szív- és érrendszeri problémák, valamint a rákos megbetegedések között, amelyek idehaza a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak. A legegészségesebb életmódot folytató nők és férfiak 82%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, és 65%-kal kisebb valószínűséggel rákban, összehasonlítva azokkal, akik a legkevésbé egészséges életmódot folytatták a nagyjából 30 éves tanulmányi időszak során. De melyek is ezek a lényeges szokások?

Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás

Egészségesen táplálkozni nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, különösen, ha rendszeresen a munkád, valamint a családi és a társadalmi kötelezettségeid között zsonglőrködsz. Hiszen jól tudjuk, milyen csábító például, hogy ebédszünetben gyorsan bekapjunk néhány falatot egy gyorsétteremben, vagy késő este elvitelre rendeljünk néhány finomságot.

Ez azonban korántsem jó szokás, ugyanis egy korábbi kutatás szerint a helytelen táplálkozásnak minden ötödik halálozáshoz köze van, hiszen olyan problémákhoz is vezethet, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség. A tudósok szerint egy jó étrend minimálisan feldolgozott, teljes értékű élelmiszereket és gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket és bármilyen természetes fehérjeforrást (pl. halat és babot) tartalmaz, így ilyen élelmiszerek rendszeres és kiegyensúlyozott fogyasztására érdemes törekedned.

Napi testmozgás

Ha valóban egészségesen szeretnél élni, akkor a testmozgásra is feltétlenül időt kell szánnod. Még a világ legsikeresebb üzleti vezetői, mint például Oprah Winfrey, Sheryl Sandberg és Bill Gates is napi prioritássá teszik a fizikai aktivitást. A National Cancer Institute (NCI) tanulmánya pedig megállapította, hogy már a kis mennyiségű napi testmozgás is akár 4,5 évvel meghosszabbíthatja a várható élettartamot. A lényeg az inaktivitás elkerülése, ami főként az ülőmunkát végzőknek jelenthet problémát.

Ha te is azok közé tartozol, akikre inkább az inaktivitás jellemző, akkor próbálj meg minél több lehetőséget találni a mozgásra. Egyes találkozóidat szervezz meg úgy, hogy közben sétáljatok is, tesztelj le egy álló íróasztalt a munkádhoz, vagy szánj naponta legalább 30 percet egy kis edzésre. Ha így teszel, az NCI szerint a fizikai aktivitás segít fenntartani egy egészséges testsúlyt, megőrizni a csontok, az izmok és az ízületek épségét, valamint csökkenti bizonyos betegségek, köztük egyes rákos megbetegedések kockázatát.

Az életed egyharmada: ennyit vesz el tőled a Facebook és a mobilod

Egy egészséges testsúly megtartása

A Harvard Egyetem tanulmánya szerint a testsúlykontroll jelentősen csökkentette az 1-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a mellrák kockázatát. Az egészséges testsúly természetesen személyenként változik, de a National Heart, Lung and Blood Institute szerint a 18,5 és 24,9 közötti testtömegindex (BMI) az, ami egészségesnek tekinthető. Ennek elérése vagy megtartása érdekében pedig időnként mindannyiunknak érdemes ráállnunk a mérlegre, hogy megbizonyosodjunk róla, az adott időszakban beletartozunk-e az egészséges tartományba.

Korlátozott alkoholfogyasztás

Még akkor is, ha alapvetően nem vonz az alkohol, sok helyen találkozhatunk vele: konferenciákon, kirándulásokon, partikon és még sok más helyen. Egyesek pedig a hosszú napok átvészeléséhez is hajlamosak alkoholhoz nyúlni. De bármennyire is csábító lehet, sok hátránya van. Kezdetben talán csak a derékbőségünket növeli, de közben számos rákos megbetegedés kockázatát is fokozza. Persze ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem jó ötlet alkoholt innod, de mindig figyelj a mértékletességre és a minőségre.

A dohányzás mellőzése

Az elmúlt évtizedekben egyre több erőfeszítés történt világszerte, hogy figyelmeztessék az embereket a dohányzás veszélyes mellékhatásaira. Ilyen például az is, hogy erre idehaza a cigarettás dobozokon képek és feliratok is felhívják a figyelmet. Az ilyen intézkedések következtében jól tudjuk, hogy ez a dohányzás számos módon negatívan hathat az egészségünkre. Ez persze még nem jelenti azt, hogy könnyű leszokni róla, de ha sikerül, a tested nagyon hálás lesz érte.

Forrás: cnbc.com

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói