„Már túl késő, hogy mindent újrakezdjek” - 4 módszer, hogy legyőzd az elkésettség érzését

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal arról ír, hogyan tudod kivédeni a folytonos elkésettség érzését.

Az elkésettség érzése kezelhető, ha tudatosítod magadban, mik a valódi vágyaid, majd konkrét célokat rendelsz hozzá
Az elkésettség érzése kezelhető, ha tudatosítod magadban, mik a valódi vágyaid, majd konkrét célokat rendelsz hozzá
Fotó: GLAMOUR

Lehet, hogy benned is megfordult már az a gondolat, hogy túl késő valami új dologba, például egy új szakmába vagy karrierbe belekezdeni. Rájöttél, hogy az a szakma, amiben jelenleg dolgozol, vagy az a végzettség, amit az iskolában szereztél, már nem elég számodra, és nem az, amire valójában vágytál. Az is lehet, hogy eddig alkalmazottként dolgoztál, és rájöttél, hogy mindig is a vállalkozói életstílus volt igazán vonzó a számodra, csak féltél belevágni, és most úgy érzed, hogy bár már összegyűjtötted a bátorságodat, túl késő valami újba kezdeni, a nálad fiatalabbak már előtted járnak. Végül az is lehet, hogy mindig is a választott utadon jártál, azonban túlságosan óvatos voltál, és ezért nem tetted meg a szükséges bátor lépéseket, amelyek szükségesek a cél eléréséhez, és ezért azt érzed, lemaradtál.

Ha ilyen, és ehhez hasonló gondolataid vannak, akkor az elkésettség érzése téged is utolért. Ebben a cikkben hoztam néhány olyan pozitív pszichológiai tippet, amely segíthet abban, hogy megküzdj ezzel az érzéssel, és bátran rálépj arra a szakmai útra, amelyre valójában vágysz.

Az elkésettség érzése teljesen természetes, viszont vannak eszközök, hogy kezeld
  1.  Engedd el az összehasonlítgatást! Mindannyian egyedi képességekkel, erősségekkel és gyengeségekkel rendelkezünk, egyedi küldetésünk és hivatásunk van. Lehet, hogy van valaki a környezetedben, aki a te korodban előrébb tart a karrierjében, talán magasabb pozícióban dolgozik, mint te, és az is lehet, hogy több a havi bevétele, mint a tiéd. Azonban nem tudhatod, hogy ez a személy valóban elégedett-e az azzal a karrierúttal, amit választott, és azzal életstílussal, amit kialakított. Nem tudhatod, milyen kihívásai vannak akár a karrierjében, akár más életterületén. És nem tudhatod, hogy az a személy valóban arra az életmódra vágyik-e, amelyben él vagy teljesen másra. Ami számodra csodálatra méltó, az lehet, hogy a másik személy számára nem jelent semmit. Az egyik nagy hiba, amit elkövethetsz, az az, hogy kiragadod mások életének egy-egy pillanatát, mozzanatát, és ehhez méred magad. Egy illuzórikus képet alkotsz valamiről vagy valakiről, ami nem biztos, hogy egyáltalán megközelíti a valóságot. Egy pillanat és mozzanat alapján vonsz le olyan következtetéseket, amelyek nem segítenek abban, ahová el szeretnél jutni. Ha azt látod, hogy valaki sikereket ér el a környezetedben, meríts ebből inkább erőt és inspirációt, majd tered vissza a fókuszodat arra, te hol tartasz most, határozd meg, mit szeretnél elérni, és élvezd azt a fejlődési folyamatot, amiben vagy.
  2. Köteleződj el! Egy korábbi Karrier Kedd cikkben már foglalkoztunk az elköteleződés témakörével, amely szorosan kapcsolódik az elkésettség témaköréhez is. Miért? Az elkésettség érzése gyakran abban gyökerezik, hogy talán már gyerekkorodban is tisztában voltál azzal, miben vagy kiemelkedő, milyen erősségeid vannak, amiben ügyesebb voltál a társaidnál, mégis a látszólagos biztonság megteremtése miatt egy teljesen másik utat választottál vagy túlságosan óvatos voltál. Természetes jelenség, hogy félünk a bizonytalanságtól és az ismeretlentől, azonban ahhoz, hogy megküzdj az elkésettség gondolatával, teljes mértékben el kell köteleződnöd egy olyan út mellett, amelyre mindig is rá akartál lépni. A félmegoldások nem működnek, mert szétszórták az energiádat, és nem tudsz teljes erőbedobással a céloddal és a hivatásoddal foglalkozni. Engedd el a látszólagos biztonsági hálódat, ha tudod, hogy van egy út, amelyre mindig is rá szerettél volna lépni.
  3. A pozitív pszichológia egyik legismertebb elmélete a fejlődési szemlélet, angolul “growth mindset”. A növekedési szemléletet vallók elhiszik, hogy a képességeik fejleszthetőek, a tehetségük pedig kibontakoztatható a folyamatos gyakorlás és elkötelezettség által. Ezzel szemben a fix, vagyis rögzült gondolkodású személyek elhiszik, hogy a velük született képességeiken nem változtathatnak, és ezért korlátozottak a lehetőségeik. A növekedési szemlélettel rendelkezők nagyobb valószínűséggel érnek el sikereket az élet számos területén, szívesebben vállalnak új kihívásokat, reziliensebbek, és a látszólagos kudarcokat is lehetőségekként fogják fel a tanulásra. Ha úgy érzed, hogy lekéstél valamiről, a growth mindset alkalmazása valóban transzformációs erővel bír, hiszen ahelyett, hogy a múltbeli tapasztalataidat korlátozó tényezőkként kezelnéd, észreveheted azt is, milyen készségeket sajátítottál el az egyéni tapasztalataid során. A karrieredben bekövetkező változásokat kíváncsi érdeklődéssel fogadhatod. A folyamatos tanulás a legtöbb karrier esetében elengedhetetlen készség. Járj el szakmai konferenciákra, ismerkedj meg a szakma legkiválóbb képviselőivel, csatlakozz egy szakmai klubhoz vagy szövetséghez, járj el online vagy offline workshopokra vagy olyan kapcsolatépítő rendezvényekre, ahol beszélgethetsz a szakma képviselőivel és tanulhatsz tőlük. Találj magadnak egy mentort, akitől közvetlenül sajátíthatod el a legfontosabbakat. Ha megteszed ezeket a lépéseket, katalizátorként gyorsíthatod fel a fejlődési folyamatot.
  4. Írj bakancslistát! Valószínűleg te is láttad már a Bakancslista című filmet, amelyben két súlyos beteg férfi megírja a bakancslistáját, vagyis azokat a céljaikat, amelyeket meg akarnak valósítani, mielőtt feldobják a bakancsot. Keress egy nyugodt, inspiráló helyet, ahol senki nem zavar meg, és írd meg a saját bakancslistádat! Melyek azok a dolgok, amelyeket mindenképpen meg szeretnél tapasztalni és megvalósítani, mielőtt feldobnád a bakancsot? Melyek azok a vágyak és célok, amelyek, ha megvalósulnak, elégedett lennél az életed alakulásával? Szeretnél könyvet írni? Elutazni valahová? Szeretnél egy bizonyos vállalatnál dolgozni? Elindítanál egy vállalkozást? Támogatnál egy jótékonysági ügyet valamivel? Festenél? Erős, megtartó emberi kapcsolatokat alakítanál ki? Mi lenne a bakancslistádon, ha a legőszintébb vágyaid kerülnének fel erre a listára? Ha tudod, mit szeretnél megvalósítani még ebben az életben, nem fogsz többé késlekedni, hogy elindulj a megvalósítás útján. A legtöbb ilyen őszinte vágy esetén már ma is tudsz tenni valamit, hogy közelebb kerülj ezekhez a célokhoz.

„Ne arra fókuszálj, mit diktál a társadalom, hanem arra, neked mi a legjobb!”

Az elkésettség érzése a pozitív pszichológia szemszögéből átkeretezhető a fejlődés és az önfelfedezés lehetőségeivé. A pozitív pszichológia tudománya az erényeidre és az erősségeidre fókuszál, és lehetővé teszi számodra, hogy jól-létben és kiteljesedetten éld az életed, bármely életszakaszban is tarts éppen.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor GLAMOUR Karrier Kedd:

Ez is érdekelhet

„Ha feláll, abból baj lesz!” - Így vezethet impotenciához a visszautasítás

„Ha feláll, abból baj lesz!” - Így vezethet impotenciához a visszautasítás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)

PR

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)