Ezek a legjobb ételek, ha gyakran érzed magad stresszesnek: megváltás lesz az idegrendszerednek
Stresszes időszakok szinte minden ember életében akadnak, de az ősz sokak számára fokozottan feszült: vannak, akiknek elkezdődik az iskola, mások pedig már azon aggódnak, hogyan teljesítsék céljaikat még az év vége előtt. Bárhogyan is legyen, az idegesség nem tesz jót senkinek: nézzük, mit érdemes étrendünkben megváltoztatni, hogy egy kicsit nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá váljunk!
Ezeket láttad már?
A kiegyensúlyozott lelkiállapot fontos pillérei a megfelelő mennyiségű pihenés, a rendszeres testmozgás, no és persze a jól összeállított étrend. Ha ezekre odafigyelünk, szervezetünk a stresszre is jobban fog reagálni: jóval nyugodtabbak és vidámabbak leszünk mindennapjainkban.
Pótolni kell az ásványi anyagokat
„Ha stressz alatt állunk, a testünk nagy mennyiségű energiát és tápanyagot fogyaszt” – magyarázta a Vogue-nak Verne Hanako egészségügyi tanácsadó. A szakember szerint a stresszes időszakokban a következő ásványi anyagok pótlására kellene fokozottan odafigyelnünk:
- antioxidánsok, amelyek segítenek szabályozni a stresszhormont, a kortizolt és védik a sejteket a stressz okozta károsodástól
- magnézium, amely részt vesz az idegek stabilitásában, elősegíti a relaxációt
- B-vitaminok, amelyek elengedhetetlenek az energia-anyagcseréhez és az idegek egészségéhez
- vas, amely segít az oxigén szállításában és megakadályozza a stressz okozta fáradtságot és a koncentráció romlását
De mivel is lehet ezeket az ásványi anyagokat pótolni? Szerencsére ezek mindegyikéhez könnyen hozzájuthatunk egyszerű zöldségek és gyümölcsök által.
- B-vitaminok: spenót, avokádó, banán
- magnézium: mandula, edamame, földimogyoró, hüvelyesek, tökmag
- C-vitamin: kelkáposzta, kivi, citrusfélék, pirospaprika, valamint a legtöbb zöldség, gyümölcs
- vas: lencse, brokkoli, leveles zöldségek, kesudió, csicseriborsó, vörösbab
- antioxidánsok: áfonya, eper, lilakáposzta, diófélék, lenmag
Alig eszel belőle, pedig igazi védőpajzs az Alzheimer-kór ellen
„A stressz okozta károsodások csökkentése és helyreállítása érdekében fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek magas antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Például a bogyós gyümölcsök és a kakaó gazdagok polifenolokban, antioxidánsokban, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek megelőzni a stressz okozta sejtkárosodásokat.” - tette hozzá a szakértő.
Az egészséges bélrendszer lehet a kulcs
Fontos megjegyezni, hogy a stressztűrés növelése nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem fogjuk érezni a stresszt, csupán képesek leszünk alkalmazkodni hozzá és minimalizálhatjuk annak hatását a testünkre és elménkre.
„A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a bélrendszer szorosan összefügg a stressztűréssel. A bélbaktériumok egyensúlya befolyásolja az olyan neurotranszmitterek termelődését, mint a szerotonin, a dopamin és a GABA, amelyek segítik a stresszreakciók szabályozását. Ezért a bélkörnyezet szabályozása kulcsfontosságú a stressznek ellenálló test és elme kialakításához.”
Hogy a belek segítségével javítsunk szervezetünk stressztűrő képességén, érdemes olyan ételeket is fogyasztani, amelyek támogatják a bélmikrobiomot. Ezek közé tartoznak például a fermentált élelmiszerek, amelyek segíthetek a jótékony baktériumok számának növelésében és a bélkörnyezet szabályozásában, valamint a prebiotikumok, amelyek táplálják a bélbaktériumokat és támogatják a bél egészségét.
Fontosak továbbá a polifenolokban gazdag ételek, amelyek antioxidáns hatással csökkentik a stressz káros hatásait, valamint az omega-3 zsírsavak, amelyek csökkentik a bélgyulladást és támogatják a mentális stabilitást. Néhány étel, amelyet érdemes még beépíteni az étrendbe:
- Fermentált ételek (probiotikumok): natto, miso, kimchi, savanyú káposzta
- Prebiotikus ételek (étkezési rostok): zab, bab, banán, lenmag
- Polifenolok: zöld tea, matcha, bogyós gyümölcsök, kakaó, kurkuma, olajbogyó
- Omega-3 zsírsavak: chia mag, lenmag, dió
Milliók isznak belőle, pedig hajhullást okozhat ez a népszerű ital
A fenti élelmiszereket könnyedén beiktathatjuk mindennapjainkba, így hosszú távon ellenállóbbá tehetjük szervezetünket a stressz ellen. Tipp: fogyasszunk reggelire egy tál zabpelyhet egy banánnal, próbáljuk ki a hagyományos japán fermentált ételeket vagy igyunk meg egy matchás-kakaós lattét étkezés után.