Csodát tesz a bélrendszereddel, ha ekkor veszed be a probiotikumot

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Napjainkban gyakran hallhatunk arról, mennyire fontos, hogy kiemelten figyeljünk a bélrendszerünk egészségére, már csak azért is, mert az állapota gyakorlatilag az egész testünk működésére hatással lehet. Ebben sokszor nagy segítségünkre lehet, ha pre-és probiotikumokat szedünk, azonban a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy általában az sem mindegy, mikor veszünk be belőlük.

Te tudod, mikor érdemes bevenned a porbiotikumot?
Te tudod, mikor érdemes bevenned a porbiotikumot?
Fotó: AsiaVision/Getty Images

Ha a bélrendszerünkkel minden rendben van, egészségesen működik, akkor eleve jobb esély van arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ha viszont különféle emésztési problémáink vannak, az sok tekintetben megnehezítheti az életünket. Ennek elkerülése érdekében gyakran tanácsolják a szakértők a pre-és probiotikumok szedését, de csakis tudatosan. Hogy mit is jelent ez pontosan? Mutatjuk!

lyen értékesek a pre- és probiotikumok

A pre- és probiotikumok híresek a jótékony hatásaikról, mégis kevésbé ismert, valójában miként is működnek. Dr. Adrian Weingart orvos és mikrobiom szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy a prebiotikumok olyan nem élő anyagok, amelyek elősegítik a hasznos baktériumok növekedését és aktivitását a bélben, míg a probiotikumok élő mikroorganizmusok, általában baktériumok, amelyek pozitívan befolyásolhatják a bélrendszer egészségét.

Julia Zumpano dietetikus azt is hangsúlyozza, hogy az egészségünk megőrzéséhez megfelelő egyensúlyra van szükség a jó és a rossz baktériumok között, a probiotikumok pedig segítenek fenntartani ezt az egyensúlyt azáltal, hogy növelik a jó baktériumok számát a bélben. Vagyis mind a prebiotikumoknak, mind a probiotikumoknak fontos szerepük lehet az egészségünk megőrzésében. Ha igazán tudatosak szeretnénk lenni, akkor nem elég szimplán arra figyelnünk, hogy szedjünk belőlük.

Fontos az időzítés

Természetesen minden készítménynél az a legfontosabb, hogy kövesd a tájékoztatóján lévő utasításokat, a beszedésére vonatkozó pontokat is beleértve. Dr. Weingart szerint akár prebiotikumokat, akár probiotikumokat révén erősítenénk a bélrendszerünket, érdemes megfontolni, mikorra időzítjük a bevételüket. A prebiotikumok esetében jó hír, hogy a nap bármely szakában bevehetők, de lehetőleg figyeljünk arra, hogy étkezés közben szedjünk belőlük.

Ezek az ételek csodát tesznek a testeddel, ha nyáron is hajlamos vagy lebetegedni

Ezek az ételek csodát tesznek a testeddel, ha nyáron is hajlamos vagy lebetegedni

A probiotikumokat viszont általában már éhgyomorra vagy étkezések között ajánlott bevenni, méghozzá Dr. Weingart elmondása alapján azért, mert a gyomorsav kevésbé koncentrálódik éhgyomorra, ami javíthatja a probiotikus baktériumok túlélési esélyét. Frances Largeman-Roth dietetikus azt is hangsúlyozza, hogy a legtöbb probiotikumot naponta kell bevenni ahhoz, hogy jótékony hatást fejtsenek ki, bár egyesek azt javasolják, hogy öt egymást követő napig érdemes szedni őket, majd két napot ajánlott kihagyni.

Ha kombinált étrend-kiegészítőt szednél

Dr. Weingart szerint az is jó lehetőség, ha a kombinált étrend-kiegészítőkre mondunk igent. Ha ugyanis prebiotikumokat és probiotikumokat egyaránt tartalmaznak, szinergikus hatást fejtenek ki a bélrendszerre. Vagyis a prebiotikumok elősegíthetik a probiotikumok működését, fokozva azok hatékonyságát. Ami pedig a bevételüket illeti, Dr. Weingart ebben az esetben reggel éhgyomorra ajánlja a jobb felszívódás és hatékonyság érdekében.

Amire mindenképpen figyelj

Pre- és probiotikumok megtalálhatók számos élelmiszerben is, így legtöbbször elsősorban általuk ajánlott biztosítani a bevitelüket. Probiotikumokat tartalmaz például a joghurt, a kefir, a savanyú káposzta, a kombucha és a kimchi, míg prebiotikumok találhatók a gombában, a fokhagymában, a csicsókában, a mandulában vagy a kesudióban is.

Ha viszont úgy érzed, hogy étrend-kiegészítőket is szednél, akkor előbb feltétlenül érdemes egyeztetned róluk a háziorvosoddal, egy szakorvossal vagy egy dietetikussal, hogy megbizonyosodj róla, neked pontosan mikre van szükséged. Mert bármennyire is hasznosak lehetnek az étrend-kiegészítők, sok esetben az is elég lehet, ha tudatosan, változatosan táplálkozunk.

Forrás: vogue.com, today.com, zoe.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)