Ez az a hiba, ami miatt frusztrálnak a pénzügyeid

2019.március.19.

Mi van, ha úgy gondolkodsz, hogy a kertedben éppen elférne egy medence, te pedig kiváló anyagi helyzetben vagy, tehát miért is ne lenne medencéd? De mi mindent lehetne még venni abból a pénzből. Miért nem költöd inkább családi utazásra vagy konyhai átalakításra?

Ez az a hiba, ami miatt frusztrálnak a pénzügyeid
Fotó: giphy

A gazdagság furcsa dolog, olyan mintha mennyiségben gondolkodnánk emberekről. Kérdezd meg az embereket, hova sorolnák magukat, a felső, a középső vagy az alacsonyabb társadalmi rétegbe? A válaszuk nemcsak attól függ, hogy mennyi pénz van a bankszámlájukon, hanem arról is, hogy a kutatók hogyan kezdtek el gondolkodni a pénzről. Vannak például, akik a gazdagságra és a szegénységre lelkiállapotként gondolnak.

Az emberek gyakran csak találomra mondják magukra vagy másra, hogy gazdag, mindeközben lehet, hogy a jövedelemeloszlás alsó húsz százalékában vannak. A pénz komoly érzelmi téma is lehet, a szorongó és pesszimista emberek például hajlamosak túlságosan negatívan értékelni a pénzügyi helyzetüket, míg néhányan túlzottan optimisták a gazdagságuk miatt.

Fotó: giphy

Hogy mennyire vagyunk gazdagok, az attól is függ, milyen oldalról közelítjük meg a gazdagságot. Az egyik különösen erős mutató természetesen a számlák egyenlege, de a szubjektív vagyon sokszor többet érhet, mintha bárhogy másként tekintünk a gazdagságra. Persze ha valakinek biztos az anyagi helyzete, valószínűbb, hogy a közérzete is jobb, mint annak, aki pénzügyi nehézségekkel küzd.

Ezek voltak a világ legdrágább esküvői: elképesztő összegekről van szó...

Ezek voltak a világ legdrágább esküvői: elképesztő összegekről van szó...

Bizonyos esetekben a pénzösszegek valóban gazdagabbá tehetik az embereket, például, ha jótékonykodnak. Ha viszont a pénzügyek a hétköznapi kötelezettségekre, mint például a villanyszámla befizetésére vagy a parkolójegy költségére vonatkoznak, már frusztrálók lehetnek.

Fotó: giphy

Ami talán a legfontosabb, hogy a szubjektív gazdagság az összehasonlításon alapul. Amikor arra gondolunk, mennyire vagyunk gazdagok, valójában viszonyítva határozzuk meg.

A legelterjedtebb viszonyítási pontok a család, a barátok és a szomszédok, ez pedig gyakran tévútra vezethet. Ha azt látod, hogy körülötted gazdagabb és szegényebb emberek is vannak, pontatlanul feltételezheted, hogy te a középosztályba tartozol.

De a vagyonodat nem csak más emberek helyzetéhez viszonyíthatod. Tegyük fel, hogy azt a bizonyos medencét tényleg nem veszed meg, de ez még nem jelenti azt, hogy nem más felesleges dolgot veszel belőle, vagyis valódi megtakarítás nem keletkezik. Klasszikus példa, ha vágysz arra, hogy a város legszebb utcájában lakj, és van rá pénzed, szívesen odaköltözöl, ha azonban nem engedheted meg magadnak, akkor csak sóvárogni fogsz utána. A valóság sajnos a kutatások szerint az, hogy aki megszerzi a legszebb utcában a lakást, az lesz boldogabb.

Fotó: giphy

Amire igazán szükséged van, az pedig igazából nem egy ház a legszebb utcában, hanem hogy tudd, hogyan bánj a pénzeddel. Ha ez megvan, nem pazarolsz, de nem is szűkölködsz, akkor kiegyensúlyozottabb és boldogabb is leszel.

Ez is érdekelhet

Esőhöz is stílusos megjelenés dukál

Esőhöz is stílusos megjelenés dukál

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

G-Életstílus

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk