Ezek a sztárok környezettudatosan harcolnak a Föld megmentéséért

2020.május.21.

Az elmúlt időszakban több híresség felemelte a szavát a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, sőt ennek érdekében komoly lépéseket is tettek. Igaz ez mind a tengerentúli, mind a hazai sztárokra, akik közül sokan mindennapi szokásaikon is változtattak: kerülik a műanyag-csomagolást, figyelnek víz- és energiahasználati szokásaikra, közösségi oldalaikon pedig gyakran beszámolnak tapasztalataikról, hogy követőiket is erre buzdítsák.

Ezek a sztárok környezettudatosan harcolnak a Föld megmentéséért
Fotó: Rexfeatures

Napi szinten olvashatunk arról, milyen hatalmas problémát okoz az óriási mennyiségű szemét, amelynek legnagyobb részét a műanyag csomagolóanyagok adják. Az EU komoly szabályozást vezet be az egyszer használatos műanyagok visszaszorítására, ám az Európai Műanyagipari Szövetség szerint a legnagyobb veszélyt nem is a csomagolóanyagok, hanem a PET palackok okozzák, hiszen ezeknek csupán a 17 százalékát hasznosítjuk újra. Lassan úgy tűnik, tényleg belefulladunk a PET-palackokba, így nem csoda, hogy minden felelősen gondolkodó ember – köztük sok világsztár is – igyekeznek jó példával elöl járni és felhívni rajongóik figyelmét a helyzet tarthatatlanságára.

Leonardo DiCaprióról régóta lehet tudni, hogy elkötelezett a környezetvédelem iránt, saját alapítványa van, filmet is készített ebben a témában, és gyakran oszt meg tartalmakat a közösségi oldalán a műanyag lebomlásának súlyos problémájáról. De ma már nem ő az egyedüli híresség, aki a környezetvédelem élharcosa.

Legutóbb Arnold Schwarzenegger vett részt egy olyan kampányban, ami a műanyaghulladék okozta egyre növekvő veszélyekre hívja fel a figyelmet. A Terminátorból, majd később politikai karrierjéről is jól ismert színész elmondta, hogy szerinte a műanyag szemét az egyik legnagyobb globális fenyegetés, ezért meg kell tanítani az embereknek, hogy miként éljenek műanyag nélkül.

Persze nem csak férfisztárok, hanem a színésznők is hallatják a hangjukat. Emma Watson az év elején éppen arról posztolt a közösségi oldalán, hogy a divatnak is hatalmas környezetszennyező hatása lehet, ezért olyan hétköznapi változtatásokat javasol, mint például a használt ruhák vásárlása vagy a fenntartható termelésű márkák támogatása. Emma már a 2016-os MET gálán is olyan ruhában jelent meg, amelynek anyaga újrahasznosított műanyagpalackokból készült.

Fotó: Rexfeatures

Talán meglepő lehet, de az egyik legelhivatottabb környezetvédő híresség Bruce Willis. Róla ugyan sokaknak az Armageddon című film jut eszébe, amelyben önfeláldozó tettével menti meg a Földet, de nem csak a mozivásznon mutatta meg ezt az oldalát, hanem a mindennapokban is sokat tesz annak érdekében, hogy Földünk a következő generációk számára is élhető maradjon. Akárcsak a mozivásznon a való életben is bolygónk megmentése mellett kötelezte el magát, csak ezúttal nem egy meteor okozza a veszélyt, hanem az emberiség által termelt hulladék.

A hollywoodi világsztár a legutóbbi, HELL-es forgatásán például előre megszabta, hogy az ásványvíz nem lehet PET palackban. Ráadásul a stábtagok örömmel követték a példáját. Bruce fontosnak tartja, hogy egyre kevesebb PET palack terhelje a Földet, azt mondja, hogy már néhány apró, egyszerű, de ésszerű változtatással véget vethetünk a műanyag okozta károknak. Különösen azért szeretné erre felhívni a figyelmet, mert a PET palackok újrahasznosítása egyelőre nem megoldott.

Csak ezt az 5 dolgot mellőzd a mindennapjaidból, hogy környezettudatosabb legyél

Csak ezt az 5 dolgot mellőzd a mindennapjaidból, hogy környezettudatosabb legyél

Hazánkban is számos híresség tette le névjegyét a fenntarthatóság és az élhető környezet megóvása mellett. A jól ismert televíziós személyiségek mellett fiatal bloggerek kampányolnak bolygónk védelme érdekében. Bízunk benne, hogy a környezetvédő hírességek követői nemcsak az interneten, hanem a mindennapokban is példaként tekintenek rájuk, és valóban "követők" lesznek.

Ez is érdekelhet

Minden, ami divat és design! – Izgalmas rendezvénysorozat vár Budapesten

Minden, ami divat és design! – Izgalmas rendezvénysorozat vár Budapesten

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Monitor

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk