Fontos dolog derült ki a fahéjról, szakember figyelmeztet, kiknek kell kerülnie
Bár a fahéjat az egyik legegészségesebb fűszerként tartják számon, ami nem mellesleg még finom is, az interneten több olyan állítás kering róla, amely a káros hatásait részletezi. Valóban árthat egészségünknek? Vagy ezek csupán tévhitek? Most szakértő adta meg rá a választ.
Ezeket láttad már?
Egymásnak ellentmondó információk keringenek az interneten a kedvelt illatos őszi-téli fűszerről, a fahéjról. Egyesek szerint pattanásokat okoz, mások viszont pont az ellenkezőjét állítják, szerintük igazi csodaszerről van szó. Nézzük, mi is az igazság!
Akár bőrpírt is okozhat
A fahéj kétségtelenül nagyon egészséges, de csodát azért nem csinál: hiába kering az interneten az az információ róla, miszerint segíthet az akne megszüntetésében, valójában ez nem igaz - állítja a Doctor Dray nevű szakember TikTok-oldalán.
„A fahéj határozottan gyulladáscsökkentő hatású. Lehetséges, hogy jótékony hatással van a vércukorszint szabályozására, de nem növeli a kollagéntermelést, nem szünteti meg a pattanásokat, és nem is okoz pattanásokat” - idézi szavait a Mirror.
A banán egy kis fahéjjal remek alternatíva lehet a sós és cukros snackek helyett, ugyanakkor nem szabad csodaszerként tekinteni rá. Sőt nem árt óvatosnak lenni vele, tartalmaz ugyanis egy cinnamaldehid nevű vegyületet, ami bőrre kerülve akár bőrpírt is okozhat az érzékenyebbeknél.
Azonnal keresd fel a háziorvost, ha gyakran tapasztalod ezeket a a tüneteket
A banán szintén okozhat hasonló tünetet, fogyasztása rosaceát is előidézhet. „Becslések szerint a rosaceás emberek 70 százaléka rohamot kap, ha fahéjat fogyaszt. Ez más fűszerekre is igaz, különösen a kapszaicint tartalmazókra, mint például a chili paprika.”
Mi a rosacea?
A rosacea egy olyan bőrbetegség, amely elsősorban az arc középső részét érinti, és általában ciklusokban romlik és javul. A szakértők szerint a betegség az életünk bármely szakaszában előfordulhat, és különböző formákban jelentkezhet. Leggyakrabban 30 éves kor után kezdődik. Általában rövid ideig tartó arcpírral vagy bőrpírral kezdődik, különösen az arcon, a homlokon, az állon vagy az orron.
A rosacea tünetei és jelei lehetnek
- vörösség az orron, az orcán, a homlokon, az állon, a nyakon és a mellkason, amely időnként jelentkezik, általában néhány percig tart
- az arc melegnek, forrónak vagy fájdalmasnak tűnik
- égő vagy szúró érzés az arcon víz vagy bőrápoló termékek használata során
- száraz bőr
- duzzanat, különösen a szem körül
- sárga-narancssárga foltok a bőrön
- fájó szemhéjak vagy a szempillatüszők gyulladása
- megvastagodott bőr, főleg az orron
Ezeket az ételeket érdemes kerülni
A problémát bizonyos ételek és italok fogyasztása is kiválthatja. „A nap, a forró italok, a csokoládé, a fűszeres ételek és az alkohol súlyosbíthatják a rosaceát. Azt azonban kevesen tudják, hogy a hideg és a formaldehidet tartalmazó ételek is hatással lehetnek a rosaceára” - magyarázta Vivian Shi egyetemi docens.
Mint mondja, bizonyos ételek, különösen a niacinban gazdagok, mint a kagyló, a tonhal, a mogyoró és a baromfi, reakciókat válthatnak ki a bőrérzékenységre hajlamos embereknél. Ezek az élelmiszerek aktiválhatják a bőrben jelen lévő Langerhans-sejteket, ami prosztaglandinok felszabadulását eredményezi.
Ezek a vegyületek gyulladást, bőrpírt és irritációt okozhatnak. Dr. Shi kiemeli a rosacea étrendi vizsgálatának eredményeit, amelyek szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak zsíros ételeket és teát, nagyobb valószínűséggel szenvednek kiújuló tünetektől, például duzzanattól és bőrpírtól. A tanulmány azt is megállapította, hogy a tejtermékek gyakori fogyasztása viszont összefüggésbe hozható a bőrpír, a dudorok és az akne-szerű tünetek ritkább előfordulásával a rosaceás betegeknél.