Nem mindegy, hogyan fogyasztod a banánt: ha így eszed, még a fogyásban is segíthet
Éretlenül, szinte zölden eszed legszívesebben a banánt? Azt szereted, ha már túlérett és íze olyan édes, akár a méz? Bármelyikre is szavazol, nem árt tudnod, hogy érettség szempontjából más-más hatást gyakorol a szervezetedre. Ha például fogyókúrázol, mindenképp az előbbit válaszd.
Ezeket láttad már?
Megoszlanak a vélemények arról, milyen állapotban a legfinomabb a banán. Van, aki az édesebb, és van, aki inkább a semlegesebb ízre szavaz. Érdemes azonban olykor eltekinteni az ízétől és inkább a jótékony hatásaira koncentrálni. A különböző érettségi szint ugyanis különböző tápanyagokat garantál.
A zöldebb banán segíthet a fogyásban
Nem titok, hogy a banán tele van szervezetünk számára hasznos tápanyagokkal. Sokan azonban nem tudják azt, milyen érettségi állapotban érdemes elfogyasztani. Többnyire íz alapján döntünk, de az is előfordulhat, megfeledkezünk róla és már csak akkor jut eszünkbe megenni, amikor már túlságosan érett. Érdemes azonban észben tartani, hogy a sárga, érett gyümölcs elfogyasztása teljesen más egészségi hatásokkal jár, mintha zöldebb formájában ennénk meg. Az egyik például javítja az emésztést, a másik pedig enyhíti a gyomorégést.
„Minél éretlenebb, tehát zöldebb a banán, annál nagyobb benne a rezisztens keményítő aránya. Ez az a szénhidrát, amely tulajdonképpen rost. Ez egyfajta prebiotikum is, amely a jó baktériumokat táplálja a belekben” - magyarázta Dr. Karan Rajan sebész.
A zöld banánban lévő rostok segítenek abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezhessük magunkat. Ezáltal kevesebbet eszünk, és könnyebben megvalósíthatjuk fogyókúrás céljainkat. Az éretlen gyümölcsben a szénhidráttartalom csaknem 90 százaléka keményítő. Minél zöldebb a banán, annál alacsonyabb a glikémiás indexe, azaz a benne lévő szénhidrát lassabban szívódik fel a szervezetben. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy ez nem mindenkinek jó. Vannak ugyanis olyanok, akik a magasabb rezisztens keményítőtartalommal rendelkező élelmiszereket nehezebben emésztik meg.
Gyomorsav ellen is véd
Kutatások kimutatták, hogy az éretlen banán segíthet kiegyensúlyozni a gyomorsavszintet, és olyan növényi vegyületeket tartalmaz, amely növeli a gyomor nyálkahártyájának vastagságát. Fogyasztása tehát kifejezetten ajánlott azoknak, akik rendszeresen küzdenek gyomorsavval.
Ezzel szemben a klasszikus, érett, sárga banán általában puha és könnyen emészthető. Az érési folyamat hatására a keményítőtartalom nagy része egyszerű szénhidráttá alakul át. Ha a sárga felületen aprócska barna pöttyök jelennek meg, azt jelenti, magasabbá válik benne az antioxidánsok aránya. A klorofill lebomlik, és ennek köszönhető, hogy az érett banán ízre is sokkal édesebb, mint az éretlen.
Káliumban gazdag élelmiszerek
A banánt magas káliumtartalma miatt azoknak is érdemes fogyasztaniuk, akik magas vérnyomással küzdenek vagy túl sós étrendet folytatnak. Ez az ásványi anyag enyhíti a túlzott nátriumbevitel okozta kellemetlen tüneteket. Jót tesz az ereknek, megakadályozza a víz visszatartását, ezáltal szinten tartja a vérnyomást. A trópusi gyümölcs helyett azonban választhatunk más alternatívát is délutáni nasiként, például egy maréknyi aszalt sárgabarackot. Arányait tekintve ebben a gyümölcsben csaknem háromszor több kálium van, mint a banánban.
Forrás: express.co.uk