A tudósok azonnal betiltanák ezt a 2 közkedvelt ételt, mert rákot okoznak, mégis napi szinten eszünk belőlük
Vezető tudósok a szupermarketekben kapható szalonna és sonka betiltását szorgalmazzák. Arra figyelmeztetnek, hogy az előállításukhoz használt vegyi anyagok közel 50 ezer vastagbélrákos esethez kapcsolódnak az Egyesült Királyságban.
Ezeket láttad már?
- Szakemberek figyelmeztetnek, hogy a feldolgozott húsokban található nitritek kapcsolatban állhatnak számos vastagbélrákos esettel.
A feldolgozott húsokban, például a szalonnában és a sonkában megtalálható nitritek olyan tartósítószerek, amelyek meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát. Ezek azonban károsak lehetnek egészségünk számára, felmérések szerint évente több ezer halálesetet okoznak.
Jobb, ha kiiktatjuk étrendünkből ezeket az élelmiszereket
A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség a feldolgozott húsokat az első csoportba sorolta a rákkeltő anyagok közül, így ugyanabba a magas kockázatú kategóriába tartoznak, mint a dohány vagy épp az azbeszt - írja a Mirror. Hiába azonban a kockázatok ismerete, úgy tűnik, a világ vezető pozícióiban lévő személyek semmit nem tesznek, hogy a lakosság körében csökkentsék a fogyasztást. A szakemberek szerint pedig minden egyes év, amíg késlekednek, tovább növeli a rákos megbetegedések számát.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a nitritek folyamatos használata súlyos egészségügyi és pénzügyi károkat okoz, és sürgős intézkedéseket szorgalmaznak a további rákos megbetegedések megelőzése érdekében. Angliában például a szakemberek hivatalos levelet is küldtek Wes Streeting brit egészségügyi miniszternek azzal a kéréssel, hogy tiltsák be a nitriteket a feldolgozott húsokban, ugyanakkor hasonló intézkedéseket sürget az Európai Unió egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa is.
Már régóta tudják, hogy nem egészséges
Már egy 2015-ös tanulmányban hasonló eredményre jutottak a kutatók. Akkor összesen 800 korábbi kutatás adatait vetették össze és állapították meg, hogy minden 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása esetén 18 százalékkal nő a vastagbélrák kockázata. Úgy vélik, a nitritek és a bacon, a sonka és a kolbász feldolgozási módszereinek kombinációja eredményezi a rákkeltő vegyületek kialakulását. A lap azt írja, az Egyesült Királyságban értékesített szalonnák csaknem 90%-a tartalmaz nitriteket, amelyek a vastagbél-, prosztata- és mellrák kialakulásával is összefüggésbe hozhatóak.
Ez a 3 legjobb étel, ha székrekedéssel küzdesz: igazi áldás lesz az emésztésed számára
Az azóta eltelt tíz év óta pedig a bizonyítékok csak még erősebbé váltak, és valószínűleg számtalan rákos megbetegedés megelőzhető lett volna az elmúlt években, ha az illetékesek meghozzák ezeket a fontos döntéseket. „A bizonyítékok most már közegészségügyi intézkedéseket igényelnek” - jelentette ki Robert Turesky professzor, a Minnesotai Egyetem kutatója.
Intézkedésekre van szükség
A szakértők most azt is el szeretnék érni, hogy az egészségügyi miniszter engedélyezze azt, hogy a feldolgozott húsok csomagolásán egyértelműen szerepeljen, hogy az adott terméket nitrittel pácolták és hogy a fogyasztása súlyos károkat okozhat. Hosszú távon pedig szeretnék, ha fokozatosan megszüntetnék a nitrit jelenlétét, és intézkedésekkel segítenék a gyártókat, hogy átálljanak egy biztonságosabb alternatívára. Felmérések szerint a most elérhető húsok mindössze 5-10 százaléka nitritmentes.
A vastagbélrák a negyedik leggyakoribb rákfajta az Egyesült Királyságban, évente körülbelül 44 ezer új esetet regisztrálnak, az Egyesült Államokban pedig 142 ezret. A figyelmeztető jelek között szerepelnek a bélműködés változásai, például a tartós hasmenés, a székrekedés, vagy a véres széklet. Egyéb tünetek közé tartozik a hasfájás, a puffadás, a váratlan fogyás és a fáradtság.