Felmérés: Így nyaralnak a magyarok

2021.augusztus.13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A munkavállalók többsége nyáron használja fel szabadnapjai jelentős részét, hogy a jó idő beköszöntével a hűtőberendezések helyett az árnyas vízparton töltődhessen fel. Kérdés, hogy mennyire tudjuk ilyenkor magunk mögött hagyni munkahelyi feladatainkat és megélni a vakáció minden percét? Bár egyre kevésbé jellemző, hogy a kollégák vagy a felettesek megzavarnák a nyaralást, a magyar munkavállalók harmada alkalmanként, 9 százaléka pedig rendszeresen még mindig dolgozik a szabadsága alatt is. A Profession.hu friss, reprezentatív felméréséből kiderül, miként telik a dolgozók nyara idén.

Így nyaralunk: még mindig sokan dolgoznak a szabadság alatt, de többet és hosszabb időre utaznak a magyarok
Így nyaralunk: még mindig sokan dolgoznak a szabadság alatt, de többet és hosszabb időre utaznak a magyarok
Fotó: Getty Images

A fizetett szabadságkeret törvényileg előírt és szabályozott, alapvető lehetőség a munkavállalók számára Magyarországon, azonban a felhasználása vállalatonként és egyénenként is eltér. A Profession.hu – korábbi, 2014-ben és 2019-ben végzett kutatásait megismételve – idén júliusban is utánajárt a nyári szabadságok felhasználásának és az ez idő alatti irodai helyettesítés megoldásának. A júliusi-augusztusi meleg napok a többséget strandra, folyópartra, távoli tengerekhez csábítja, de legalábbis valahova el, messze a város zajától. A válaszadók – az átlagos évi 29 nap szabadságukból – összesen 13 napot terveznek kivenni az idei nyári szezonban. Míg 2014-ben a megkérdezettek csupán 37 százaléka utazott valamerre, 2019-re 60 százalékra, az idei évben pedig 65 százalékra nőtt ez az arány.

A dolgozók túlnyomó többsége már fel tudja használni az éves szabadságkeretét

Tízből hét munkavállaló tudta felhasználni tavaly a teljes szabadságkeretét. Az előző évről megmaradt szabadnapokat idén többen is kiveszik, de az érintettek közel fele azt válaszolta, hogy erre valószínűleg nem lesz lehetősége már.

Előfordul, hogy a munkavállaló nem tudja felhasználni a teljes éves szabadságkeretét december 31-ig és bár hivatalosan kikéri, pihenésre valójában nem kerül sor. Az ilyen esetek aránya azonban az elmúlt hét év alatt látványosan javuló tendenciát mutat: míg 2014-ben ez az arány 19% és 2019-ben 12% volt, idén a megkérdezettek mindössze 9 százaléka járt így. Összeségében elmondható, hogy a munkavállalók el tudnak menni akár egy hosszabb nyári vakációra is, a szabadnapok egy részének következő évre mozgatásával maximálisan ki tudják használni a rendelkezésre álló keretet.

Minden ötödik dolgozó érzi úgy, hogy nem megoldott a helyettesítése

A pihenésre nagy szükség van, azonban vannak helyzetek, amikor kihívást jelent egy hosszabb nyaralás beiktatása. Tízből hat munkavállaló egyszerűen ki tudja venni a szabadságát, de minden tizedik válaszadó úgy érzi, hogy különböző tényezők akadályozzák ebben. Eközben az otthon maradó kollégák több mint felének nem jelent számottevő megterhelést közvetlen munkatársuk távolléte: kisebb fennakadások ellenére alapvetően működik a feladatmegosztás ebben az időben. 7 százalékuknak viszont kihívást jelent, 19 százalékuknál pedig egyáltalán nincs helyettesítés.

A munkavállalók többségét teljes mértékben tehermentesítik a szabadság alatt, így visszatérve a munkahelyre, nem várják őket a felhalmozódott feladatok. Csupán harmaduknak kell pótolnia a távoltöltött időt és az aktuális teendőik mellett elintézni a nyaralás alatt felgyűlt feladatokat; ezt elkerülendő, 7 százalékuk pihenés közben is igyekszik haladni a munkájával.

Logisztikázni kell a szabadnapok beosztásával

A rendelkezésre álló fizetett szabadnapokat tízből négy munkavállaló hosszabb turnusokra osztva használja fel, jellemzően egy hétnél hosszabb időre elutazva, közel ennyien viszont törekszenek a rövidebb programok tervezésére, 35 százalékuk pedig csak 1-2 szabadnapot vesz ki egyszerre.

Egyénenként és pozíciónként eltérő lehet a feltöltődéshez szükséges nyaralás terjedelme, illetve a legutóbbi szabadság óta eltelt idő is számíthat. A tapasztalat szerint azonban általában két hét az a hosszúság, aminek már érezhető a jótékony hatása; természetesen abban az esetben, ha ténylegesen munkahelyi teendőktől mentesen töltjük, akár passzív, akár aktív pihenéssel, de a céges levelezés követése nélkül. Érdemes a kivehető szabadságkereten felül tudatosan elkülöníteni magunknak rövidebb pihenéseket, ugyanis az évi bő 20-30 napra hagyatkozva nem biztos, hogy elérjük a kívánt feltöltődést: hetente egy-egy délután vagy egy napközbeni mikropihenés is sokat lendíthet az energiaszintünkön” – tanácsolja Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

Tiszteletben tartjuk kollégáink szabadságát

A szabadság kivétele és megszervezése után a következő kérdés, hogy a környezet és maga a munkavállaló mennyire tartja tiszteletben, mennyire veszi komolyan a munka világából való elvonulást. Mindössze a válaszadók 7 százalékának felettese, míg 5 százalékának kollégái nincsenek tekintettel a szabadságára. Bár a jelentős többségnek megvan a lehetősége a munka maximális félretételére, 32% alkalmanként, míg 9% rendszeresen dolgozik nyaralás alatt is.

Többnyire egyszerű, rövid idő alatt elvégezhető feladatokkal foglalkoznak ilyenkor. A válaszadók 60 százaléka követi a céges levelezést akár a tengerpartról is, 30 százalékuk ráadásul minden nap, 8 százalék pedig teljesen távol tartja magát ettől. A hivatalos hívásokat a válaszadók több, mint fele fogadja alkalmanként vagy minden alkalommal és csak 14 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem veszi fel a telefonját nyaralás közben.

Ezzel párhuzamosan tízből négy munkavállaló érzi úgy, hogy ki tudja magát pihenni a szabadsága alatt, további 31% inkább vagy egyáltalán nem töltődik fel a vakáció végére sem.

Szabályozott szabadság a lezárások következtében

A 2020-ban a szabadságok szabad felhasználásának rendje is megváltozott több cégnél: a munkavállalók közel negyede volt kénytelen a járvány miatt a vezetőség által kijelölt időszakban felhasználni adott mennyiséget az éves szabadságkeretéből az optimalizálás, költséghatékonyság és bizonytalan tervezhetőség következtében. Ezt követően, az idei oltási hullámban a válaszadók 3 százaléka kényszerült betegszabadságra a vakcináció miatt, 7 százaléknak pedig fizetett szabadnapot kellett kivennie. 13 százalékuk kapott a munkáltatójától igazolt szabadságot az oltáshoz, 48 százaléknak pedig nem volt szüksége a távolmaradásra a tünetek hiányában.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jennifer Lawrence elképesztő átalakuláson ment át, és ezt be is bizonyítjuk

Jennifer Lawrence elképesztő átalakuláson ment át, és ezt be is bizonyítjuk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

PR

A Milliomos és a Femme Fatale: itt vannak az ünnepek legszexibb illatai! (x)

A Milliomos és a Femme Fatale: itt vannak az ünnepek legszexibb illatai! (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)