A flow-élmény lenne a kulcs, hogy boldogabb legyél a munkában?

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal a flow-élményről ír, és arról, miért fontos, hogy megéld azt.

A flow-élmény lényege, hogy örömmel tölt el az adott tevékenység, kihívást jelent, de nem jár stresszel és félelemmel, mert tudod, hogy képes vagy rá
A flow-élmény lényege, hogy örömmel tölt el az adott tevékenység, kihívást jelent, de nem jár stresszel és félelemmel, mert tudod, hogy képes vagy rá
Fotó: Getty images/Glamour

14 éves voltam, amikor elolvastam Csíkszentmihályi Mihály Flow című könyvét, ami akkora hatással volt rám, hogy eldöntöttem: pszichológia képzésre fogok járni az egyetemen. Akkoriban még számos kifejezés ismeretlen volt, a stílus és a formátum is tudományos volt számomra, hiszen ez a könyv volt életem első szakmai pszichológiai könyve. Emlékszem, ahogyan kiszótáraztam az entrópia és az apátia szavakat, hiszen ezek meghatározó fogalmak, ha a flow elméletről beszélünk, és szeretnénk megérteni, mit jelent a flow-élmény. Az entrópia a tudat rendezetlenségét jelent, míg az apátia közönyt, érdektelenséget az élet dolgai iránt. Csíkszentmihályi Mihály elmélete szerint alapvetően az entrópia járja át a tudatot, ha nem fókuszálunk vagy koncentrálunk valamire.

„Feltételezéseinkkel ellentétben az elme normális állapota a káosz. Gyakorlás és külső figyelemfelkeltő tárgy hiányában csak néhány percig vagyunk képesek valamire ráirányítani a gondolatainkat.” - fogalmaz könyvében az entrópiáról. „Az entrópia a tudat normális állapota – olyan állapot, amely se nem hasznos, se nem kellemes... A jobbik módszer a tudat rendezetlenségének elkerülésére persze az, ha olyan szokásokat sajátítunk el, melyek elősegítik azt, hogy képesek legyünk gondolatfolyamainkat uralni…”

Mindez azt jelenti, hogy ha szeretnél egy elégedettebb és jelentőségteljesebb életet élni, akkor érdemes több flow-élményt megtapasztalnod.

De mi is az a flow-élmény egyáltalán?

A flow az az állapot, amikor teljesen elmerülsz egy tevékenységben. Az ego háttérbe kerül. Az idő repül. Minden cselekedet és gondolat egymásból következik, mintha jazz-t játszanál.” A flow elmélet egy pozitív pszichológiai elmélet. Ha a következő tényezőket, feltételeket tapasztalod, akkor te is tudhatod, hogy áramlatélményben volt részed:

 • Egyértelmű, világos célok és célkitűzés: Egyértelműen tudod, mi a feladatod, mi a célod az adott pillanatban, amikor belemerülsz a tevékenységbe. Például megnyerni egy sakkjátszmát, lefutni 10 km-t, kirakni egy puzzle-t,  elolvasni egy fejezetet egy könyvből, megírni egy cikket, megnyerni egy versenyt.
 • A tudat erős fókuszáltsága: Ezt azt jelenti, hogy a figyelmedet teljes egészében kitölti az adott tevékenység, nem kalandozik el a figyelmed. 
 • A tevékenység végzése alatt az én-tudat és az időérzék is megszűnik, az ego feloldódik a tevékenységben, ugyanakkor az én-érzés még erősebben tér vissza a tevékenység befejezése után. Teljesen a jelenben vagy, egyfajta zen érzést tapasztalsz meg.
 • Kontroll érzése: Egy másik fontos jellemzője a flow-élménynek, hogy úgy érzed, te irányítasz. Úgy érzed, hogy kontrollálod a helyzetet, hogy elkerülj mindennemű negatív érzést vagy zavaró tényezőt.
 • Kihívást jelentő tevékenység: Olyan tevékenységben kell elmerülnöd, amely kihívást jelent a számodra: nem unalmas, nem túl egyszerű, ugyanakkor nem túl bonyolult. Éppen annyira jelent kihívást, hogy extra erőfeszítéseket kell tenned a célod eléréséhez, de ez a realitás talaján van és teljesíthető. 
 • Azonnali visszajelzés: A tevékenység végzése közben folyamatosan visszajelzést kapsz a teljesítményedről - ez a tényező nélkülözhetetlen, hogy a figyelmed fennmaradjon és a viselkedésedet folyamatosan a visszajelzések alapján módosítani tudd a cél elérése érdekében.
 • A tevékenység olyan, mint a játék: Önmagában élvezetes és önmagában jutalmazó annak végzése, egyfajta örömforrás. 

Mi értelme a pozitív gondolkodásnak, ha egyszer minden pocsék körülötted? Nagyon is sok!

A fentiek alapján gondolkozz el azon, mikor, milyen környezetben és mely tevékenységek végzése esetén éltél már át flow élményt. Lehet, hogy rajzoltál vagy valamilyen művészeti tevékenységet végeztél? Talán tanultál valamit, például egy idegen nyelvet? Autót vezettél? Esetleg programoztál? A munkahelyeden végeztél valamilyen feladatot, tevékenységet, amiben teljesen elmerültél? Esetleg egy beszélgetés okozott számodra ilyen érzést? Az első lépés a flow élmény megtapasztalása felé az, ha azonosítod az életedben azokat a tevékenységeket, amelyek egyszerre élvezetesek és kihívást jelentőek. A flow bármilyen tevékenység végzése közben megtapasztalható, legyen az egy komplex matematikai probléma megoldása, egy baráti beszélgetés vagy akár a fogmosás.

És most te jössz!

 1. Fókuszáld a teljes figyelmedet a feladat elvégzésére: Zárd ki a zavaró tényezőket, például halkítsd le a telefonodat, és teljes figyelmeddel a feladat megoldására törekedj. Ebben segíthet az úgynevezett “pomodoro” technika, amikor egy pomodoro időegységig csakis a feladatra fókuszálsz, vagyis 20-25 percig. A 25 perc lejárta után szünetet tarthatsz, vagy lazíthatsz egy kicsit, de általában pontosan ennyi időre van szüksége az agynak ahhoz, hogy el tudjon merülni egy tevékenységben, így 20-25 perc után már nem szívesen szakítod félbe a tevékenységet. A technika nem csak a flow élmény megteremtésénél hasznos, hanem akkor is, ha nehezen veszed rá magad arra, hogy nekiállj egy feladat elvégzésének és hajlamos vagy a halogatásra.
 2. Tűzz ki egyértelmű, világos célokat! Az áramlat-élmény egyik legnagyobb akadálya az, hogy nem egyértelmű az eredmény, és nem vagy teljesen biztos abban, mikor sikerült az, amit elterveztél. Ezért egy feladat elkezdése előtt határozd meg, mi a konkrét szándékod a tevékenységgel kapcsolatban. A munkahelyeden például meghatározhatsz, világos, egyértelmű, mini-célokat magad számára: például megválaszolsz 10 e-mailt 10 perc alatt, vagy megtervezed a folyamatábráját egy projektnek, esetleg elkészíted a dizájnt egy órán belül, vagy megkeresed a megoldást egy olyan kérdésre, ami sokakat foglalkoztatott a meetingen.
 3. Keresd a folyamatos visszajelzést! Fókuszálj arra, mi adhat számodra visszajelzést a haladásodban. Például készíts egy első vázlatot egy üzleti anyagról, és mielőtt folytatnád, kérd ki a felettesed, szakmai vezetőd véleményét, hogy megfelelő-e az irány, amit választottál. Határozz meg előre visszajelzési pontokat. 
 4. Határozz meg olyan feladatokat magad számára, amelyek megfelelő szintű kihívást jelentenek. Légy biztos abban, hogy meg tudod valósítani a feladatot, de ne legyen túl egyszerű. Az a jó, ha ki tudsz egy kicsit kerülni a komfortzónádból, de éppen annyira, hogy ez ne okozzon félelmet vagy szorongást, sokkal inkább érdeklődést és izgalmat.
 5. Élvezd a tevékenységet! A flow-élmény lényege, hogy örömteli tevékenységet folytatsz, amely önmagában is élvezetes. Tedd például játékossá a folyamatot, gondolj arra, mennyire élvezted gyermekkorodban a játékot. Lehet, hogy a plüss figuráiddal játszottál, talán a játszótéren voltál a barátaiddal, lehet, hogy videójátékoztál, de mindegyikben közös az, hogy nem érdekelt az idő múlása, csak szeretted volna jól érezni magad és kötöttségek nélkül megélni a jelen pillanatát.

A flow elmélet az élet szinte bármely területén alkalmazható, legyen szó munkáról, magánéletről vagy sportról hobbikról, emberi kapcsolatokról, ezért érdemes arra törekedni, hogy gyakran megéld.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor önfejlesztés, ha önfejlesztés, akkor Karrier Kedd:

Ez is érdekelhet

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói