Ha ezeken rágódsz, akkor kevesebbet kéne foglalkoznod az evéssel!

2015.július.3.

Természetes, sőt egyenesen fantasztikus dolog, ha fitt szeretnél maradni, egészségesen akarsz táplálkozni. Sőt, az sem baj, ha éppen le akarsz adni pár kilót.

Ha ezeken rágódsz, akkor kevesebbet kéne foglalkoznod az evéssel!
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Tudjuk, hogy nagy a nyomás, minden irányból egy csomó információ áramlik feléd a helyes táplálkozásról, az ehető, vagy éppen a kerülendő ételekről. Ilyen-olyan diétákról olvasol nap mint nap, és látod, hogy mindenki jól néz ki, legalábbis, aki híres. Elismerjük, mi is sokat beszélünk a helyes táplálkozásról, meg a különféle fogyasztó módszerekről, de itt az ideje, hogy kimondjuk: van egy határ, amit nem érdemes átlépned, első sorban boldog legyél, egészséges, a diéta, vagy a jó alak elérése nem lehet fontosabb ezeknél.

Négy pontba szedtük, hogy mik azok a jelek, amelyek arra intenek, hogy kevesebbet kellene foglalkoznod az evéssel.

1. Súlyjojó

Egyszerűen előfordulhat, hogy te szeretnéd, de a tested nem kér a diétából. Betartod az előírt fogyókúrát, de a súlyod nem csökken, hanem ingadozik. Sok oka lehet a súlyod jojózásának, de ha a diéta hatására alakul ki, inkább hagyd abba. A testsúlyingadozás felborítja az anyagcserédet, ez hosszú távon számos problémát okozhat, ráadásul nagyon rombolja a stressztűrő-képességedet. Mit érsz majd vele, ha lefogysz, de rosszkedvű és ideges leszel?

2. Inkább otthon kuksolsz

A tökéletes bikinis forma eléréséhez komolyan belekezdesz egy fogyókúrába, és ezért inkább elkerülöd, hogy kísértésbe ess? Nem mész el a barátnőiddel bulizni, mert nem ihatsz alkoholt a diéta miatt? Inkább nem mész moziba, mert így nem kell fájó szívvel elkullognod a nachos mellet? Kihagyod a közös strandolást, mert valaki úgy is fagyizni csábítana? Állj meg egy pillanatra, életednek ebből az időszakából csak olyan élményed marad, hogy otthon éheztél egyedül, miközben mások élményeket gyűjtöttek. Biztos, hogy ez a boldogság felé vezető út számodra?

3. Így is utálsz tükörbe nézni

Tartod a diétát, és sikerül is fogynod, de ettől még rühellsz belenézni a tükörbe? Lehet, hogy nem is a súlyoddal van valójában bajod. Ha Gisele Bündchen alakját kapnád meg hirtelen, talán akkor sem lennél elégedett. Most kimondjuk helyetted? Ez az egész evéspara nálad nem az alakodról, vagy az egészségről szól. Valami helyett foglalkozol ezzel a kelleténél talán többet. Próbáld meg az eredeti problémát kezelni, a fogyás önmagában nem fogja megoldani a belső problémáidat, vagy a kapcsolataidat.

4. Mi lesz jövőre?

Lemondtál a tésztafélékről, cukrot hetek óta nem ettél, a gyorséttermeket messze kerülöd. Oké, rendben, sikeresen haladsz a cél felé, egészségesebben táplálkozol, mennek le a kilók is. De alig várod, hogy vége legyen és elérd a kívánt súlyt. Mi lesz aztán? Titokban már eltervezted, hogy a sikeres fogyást egy jó nagy adag fagyival ünnepled? Azt számolgatod, hogy karácsony előtt csokis habos gofrit már csak megengedhetsz magadnak? Szóval, azért fogysz, hogy ehess? Ennek semmi értelme. Ha nem tudod elképzelni, hogy öt év múlva is úgy táplálkozz, olyan életmódot folytass, amilyent a fogyókúra alatt, akkor inkább hagyd az egészet! Csak akkor van ennek értelme, ha nem sanyargatod ezzel magad, ha nem úgy érzed, hogy a kitartó önmegtartóztatás után jutalmat érdemelsz. Inkább boldog legyél, mint vékony.

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói