Hosszú Katinka: „Előbb vagy utóbb véget ér az úszókarrierem”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nyár elején nyitotta meg Hosszú Katinka és vőlegénye, Gelencsér Máté közös éttermüket. A többszörös olimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó nem csak tulajdonosa és ötletgazdája az egészséges életmódot hirdető étteremnek.

Hosszú Katinka étterme, a Koool a tiszta, egészségtudatos táplálkozásra épít

A Koool legfontosabb küldetése, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az egészséges, glutén-, tej- és cukormentes, mégis változatos és minőségi étkezést a mindennapokban. Hosszú Katinka sportolói karrierjének tapasztalataival, táplálkozási tanácsadóként is kiveszi a részét a menü kialakításában.

Utoljára az élsport kapcsán beszélgettünk, most egy teljesen új oldaladról mutatkozol be...

Korábban nem meséltem erről az oldalamról, annak ellenére, hogy a gasztronómia, a tudatos étkezés régóta meghatározó része az életemnek. Miután elnyertem az ösztöndíjat és kiutazhattam tanulni Amerikába, fél évvel később kezdtem el még tudatosabban táplálkozni. Dietetikushoz jártam és megdöbbenve szembesültem a ténnyel, mekkora jelentősége van a táplálkozásnak.

Onnantól kezdve nem volt kérdés, hogy nem aszerint étkezek, amit éppen megkívánok, hanem a szakemberek által előírt szabályok szerint élek. Ez rendkívül megterhelő és pontos odafigyelést igényel, amire élsportolóként nem mindig jut idő. Volt olyan időszak az életemben, amikor az asszisztensem főzött rám, így pontosan koordinálhatta, mikor mit kell ennem. Mára átalakult az életem, hiszen már nem edzek napi nyolc-kilenc órát, de most is figyelnem kell rá, hogy mikor, mit és mennyit eszek.

Emlékszem, a legutóbbi GLAMOUR címlapfotózásra is előre dobozolt ételekkel érkeztél, nagyon figyeltél a részletekre.

Mindig is maximalista voltam, pontosan tudtam, hogy ez a fajta tudatosság is hozzájárul a sikereimhez. Az extrán aktív időszakomban a szervezetem akkora erőnléti megterhelésnek volt kitéve, hogy szinte mindig éhes voltam, figyelnem kellett rá, hogy milyen tápanyagokat viszek a szervezetembe. Három évig kísérleteztem, sok helyről rendeltem, bármennyire is kerestem, nem találtam tökéletest, ami minden szempontból kielégítette volna az étkezésemhez szükséges feltételeket. Innen jött az ötlet, hogy kellene egy saját helyet csinálnom, ami nemcsak a sportolóknak, hanem a tudatosan étkezőknek is egy jó alternatíva. Az ötlet megszületése után, viszonylag hosszabb folyamat következett, két évet kellett várni a nyitásra.

Kövesd Hosszú Katinka tippjeit, hogy bomba alakod legyen nyáron

Kövesd Hosszú Katinka tippjeit, hogy bomba alakod legyen nyáron

Mi a különlegessége az étteremnek?

Nem egy egyszerű étteremnek álmodtam meg, függetlenül attól, hogy mostanáig nagyrészt így funkcionáltunk. Hosszú távon személyre szabott, dietetikusokkal összeállított étkezéseket szeretnék biztosítani azoknak, akik szeretnének tudatosan étkezni. Már most is van pár magán kliensünk, például egy Budapesten forgató amerikai színésznek - a nevét sajnos nem árulhatom el - is nyolc hónapig fogunk személyre szabott ételeket biztosítani. Ezenkívül több család fordult hozzánk segítségért, hogy álmodjuk meg egész napra a menüjüket. Sokan jönnek be az utcáról, mindig jó érzés, ha látom, hogy a vendégek elégedetten távoznak. Az uszoda mellett az időm nagy részét az étteremben töltöm, próbálok minél többet tanulni.

Hosszú távon az a cél, hogy személyre szabott, dietetikusokkal összeállított étkezéseket biztosítsanak

Egy saját vállalkozás számtalan kihívást tartogat, pláne egy teljesen új területen.

Meg kellett tanulnom, hogy a sporttal ellentétben itt jóval lassabban történnek a dolgok. Türelmesebbnek kell lenni, a befektetett energia nem hozza meg azonnal a sikert, sok mindent ki kellett tapasztalni, elő kellett készíteni. Úgy látom, jó úton haladunk, egyre többen ismernek minket, ez nagyon jó érzéssel tölt el. Nem bántam meg, hogy belevágtam ebbe a vállalkozásba.

Az új feladat gondolom a napi rutinodat is átalakította.

A délelőttjeim általában edzésekkel telnek, a nap másik felét pedig az étteremben töltöm.

Sportolóként fontos a speciális étrend, de ez minden esetben mentes étkezést jelent?

Alapvetően nincs semmilyen ételérzékenységem, de rájöttem, mióta tisztán és mentesen étkezek, sokkal jobban érzem magamat. Könnyebb az emésztésem, értékesebb tápanyagokat tudok bevinni a szervezetembe. Nekem a mentes étkezésről a tisztaság jut eszembe. A csapatommal olyan ételeket szerettünk volna megálmodni az étlapra, amivel nem terheled a szervezeted, de mégis energiát, hasznos tápértéket vihetsz be. Egy sportoló esetében ez különösen fontos alaptézis, több itthoni és külföldi például amerikai dietetikus is megerősítette ezt az álláspontot. A kínálatban szinte minden alapanyag megtalálható, de annak egy táplálóbb, mentes alternatívája. Nagyon várom, hogy még nagyobb fókuszt kapjanak a személyre szabott étrendek. Úgy gondolom, nálunk mindenki megtalálja azokat az ételvariációkat, amire a szervezetének szüksége van, legyen az főétel vagy éppen egy desszert.

Hosszú Katinka szeretné bebizonyítani, hogy az egészséges, mentes ételek is lehetnek finomak

Ha azt mondom, mentes, sokak fejében még mindig az a felvetés, hogy ezek az ételek nem finomak.

Teljesen igazad van, nem titkolt célom, hogy ezt a téves sztereotípiát kitöröljem az emberek fejéből, természetesen, miután betért hozzánk és megkóstolt valamit. Amikor megnyitottunk, tudatosan nem kommunikáltuk, hogy a hely egyébként mentes. Nem akartam, hogy már az elején megkapja ezt a fejekben rosszként elkönyvelt pecsétet, és ez tartson vissza valakit. Mostanra rájöttem, ez egyáltalán nem hátrány, sőt! Óriási pluszt jelent, ha egy hely hivatalosan is megkapja a gluténmentes címet.

Mint egy mesében: Hosszú Katinkát eljegyezték!

Mint egy mesében: Hosszú Katinkát eljegyezték!

A legtöbb esetben az életmódbeli elhatározások azért dőlnek meg, mert nagyon egysíkúvá válik az étkezés.

Pontosan, ezért is fontos, hogy ne diétákról, hanem étkezési szokásokról, tudatosságról beszéljünk, ami akár egy élethosszon át elkíséri az embert. Ehhez viszont az kell, hogy az étkezésünk ne csak csirkére és rizsre redukálódjon, megtanuljuk más alternatívákkal is kiegészíteni a mindennapi étkezéseinket.

Hosszú Katinka szerint a nyitáskor az ő neve volt a húzóerő, most viszont már az ételeké és az ízeké a főszerep

Milyen sztorit rejt a Koool név?

Fontos szempont volt, hogy legyen benne játékosság, benne legyek én és a korábban elért eredményeim is. Szerettem volna, hogy a név kötődjön hozzám, és azt üzenje az embereknek, hogy egészségesen étkezni menő, mint ahogy az is, hogy odafigyelsz magadra. A k betű a Katinka névre utal, a három o betű pedig a három olimpiai aranyérmemre.

A te személyed már önmagában is nagyon imponáló tényező lehet annak, aki betéved. Hogy látod, a vendégek elsősorban inkább rád kíváncsiak és csak utána az ételekre?

Amikor megnyitottunk, egyértelműen a személyem vitte el az érdeklődést, sokan azért jöttek be, hogy a saját szemükkel lássák, tényleg itt vagyok a helyszínen. Mostanra ez megfordult - még mindig vannak kíváncsi érdeklődők, de nagyrészt a kínálat, a másoktól halott pozitív tapasztalat hozza be őket.

Hogyan tovább?

A sportból és az úszásból kiindulva nem újdonság, hogy mindig vannak nagy céljaim, nincs ez máshogy a saját vállalkozásom esetében sem. A későbbiekben szeretnék kialakítani egy franchise rendszert, szuper lenne saját alapanyagokat kifejleszteni, vagy az általunk készített desszerteket más vendéglátó helyeken is értékesíteni. Nagyon sok terv van a fejünkben, szépen haladunk a megvalósítás felé.

El tudod képzelni, hogy a későbbiekben mellőzd az úszást és csak a vállalkozásodra koncentrálj?

Előbb vagy utóbb el fog jönni az az idő, amikor véget ér az úszókarrierem. Ezt kimondani is félelmetes, hiszen az uszoda az otthonom, az úszás pedig a mindenem. Biztos vagyok benne, hogy valamilyen formában, ha nem is versenyzőként, de kapcsolódni fogok ehhez a közeghez, de egyelőre most meghagyom nyitottnak ezt a kérdést, meglátjuk, mit hoz a jövő.

Olvass még több inspiráló nőről a GLAMOUR.hu-n:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Holnap nyit a Primark magyarországi üzlete - Itt van minden, amit tudnod kell róla

Holnap nyit a Primark magyarországi üzlete - Itt van minden, amit tudnod kell róla

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)