Hogyan élhet sokáig és boldogan a kutyád? Állatorvost kérdeztünk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ideális esetben akkor van kutyánk, ha alaposan megfontoltuk a megvásárlását vagy az örökbefogadását, és késznek éreztük magunkat arra, hogy hozzánk költözzön. De még kifejezetten jó szándékkal sem könnyű, hogy mindig a kutyád lehető legjobb gazdája legyél. Ebben segít most dr. Bardocz Edit állatorvos.

Egy sor fontos dolgot be kell tartanod, ha szeretnéd, hogy a kutyád sokáig éljen
Egy sor fontos dolgot be kell tartanod, ha szeretnéd, hogy a kutyád sokáig éljen
Fotó: exies/Getty Images

Ha arról van szó, mi a kutyád számára a legjobb, sokszor egyáltalán nem könnyű meghozni bizonyos döntéseket, és még akaratunk ellenére is előfordulhat, hogy rosszat teszünk, mert nem mindenről vagyunk elég tájékozottak. Dr. Bardocz Edit már közel hét éve dolgozik Erdélyben állatorvosként, rendszeresen oszt meg hasznos információkat az állattartók számára közösségi média felületein, az állatok szeretete pedig már egészen kisgyermek kora óta jellemzi. Éppen ezért hiszek abban, hogy az ő tanácsait figyelembe véve egy kicsit mindannyian jobb gazdái lehetünk a kutyánknak.

HIRDETÉS

Nem mindegy, hogyan eteted

Dr. Bardocz Edit már a legelején felhívja a figyelmemet arra a tényre, amit olyan sokszor megtapasztaltam, ha a kutyák etetéséről van szó: az állatorvosok és az állattartók körében rendszeresen vita tárgya, mi a helyes, ezért a doktornő is a személyes nézőpontját osztotta meg, nem állítva azt, hogy csakis ezek lehetnek jó táplálási elvek. „Az étel helyes megválasztása nagyon fontos, hiszen befolyással lehet a kutyusok fejlődésére, általános egészségügyi állapotukra, az emésztésre vagy akár a bőrük és a bundájuk állapotára is. A kutya szakszerű etetése hozzájárul ahhoz, hogy kedvencünk sokáig egészséges maradjon, sokáig éljen és boldog legyen.

Az állatorvos szerint legjobb, ha a kutya 2-3 óráig nem sétál és nem is játszik, miután evett, hogy biztosan elkerülje a bélcsavarodást
Fotó: Sally Anscombe/Getty Images

Más típusú és összetételű etetést igényelnek az eltérő fajtájú, aktivitású és korosztályú kutyák. A pici kutyusok fogazata körülbelül 6 hónapos korukra cserélődik le tejfogakról csontfogakra, ezért eddig a korig nagyon kell vigyázni a kemény ételekkel, csontokkal, mert felsérthetik a kutya fogínyét, de akár emésztési problémákat is okozhatnak. A kölyökkutyák nem fogyaszthatnak tehéntejet, mert nehezen tudják megemészteni. A tej tilalma felnőtt korban is érvényes, ugyanis a legtöbb kutya laktózérzékennyé válik felnőtt korára, és semmilyen tejtermék lebontására nem képes maradéktalanul a szervezete.

A tavaszi méregtelenítés csodát tesz a szervezeteddel - szakértő segít, hogyan csináld biztonságosan

A tavaszi méregtelenítés csodát tesz a szervezeteddel - szakértő segít, hogyan csináld biztonságosan

Természetesen a tiltólista igen hosszú, hiszen a kutyák többféle emberi ételre is mérgezés tüneteivel reagálhatnak, ezeket minden életkorban messziről el kell kerülni (pl. avokádó, fagyi, csoki). Hat hónapos korig kell tartani a napi három étkezési rutint, majd ezt követően a reggeli és a vacsora bőven elegendő. Felnőtt kutyáknak egyéves kortól a napi egyszeri étkezés javasolt, de való igaz, itt is akadnak kivételek, például az idős kutyák esetében vissza lehet térni a napi kétszeri etetéshez. A reggeli vagy esti étkezés beiktatása függ a kutya aktivitásától és a napi rutinjától. Ha például reggel adunk enni egy olyan kutyának, aki aktívan őrzi a házat és emiatt fel-alá szaladgál, azzal akár a bélcsavarodást is kockáztatjuk. Aranyszabály, hogy etetést követően a kutya nem végezhet mozgást, nem játszhat vagy hempereghet, nem ajánlott sétálni vinni és nem sportolhat. Legalább 2-3 óra pihenés szükséges ahhoz, hogy a kutya megeméssze az elfogyasztott ételt” - hangsúlyozza a doktornő.

Fontos a minőség

Természetesen az sem mindegy, milyen minőségű ételt kap a kutyánk. „A megfelelő minőségű táplálék segít fenntartani a kutya egészségét, de bármilyen jó is lehet a táp, ha túl sokat vagy túl keveset adunk belőle, akkor nem éri el a kívánt hatást. Házi koszt esetében a kifejlett testsúly 3%-ával kell számolni, viszont a forgalomban kapható készételek és tápok esetén a csomagoláson található etetési útmutatót érdemes betartani. A kutyák ehetnek kifejezetten számukra készített főtt ételeket, de a táplálásának számtalan más módja is van. Találunk száraz tápokat, nedves tápokat, és táplálhatjuk őket nyers koszttal is. Én személy szerint szimpatikusnak találom a B.A.R.F étrendet (Bones And Raw Food), másnéven, nyers etetés.

Hogy melyek a B.A.R.F étrend pozitívumai? Túlsúlyos kutya esetén fogyás, erős immunrendszer, erős inak, szalagok és csontok, masszívabb, fejlettebb izomzat, megszűnő allergia, az emésztés helyreállása, kevesebb széklet, gyönyörű szőr, kevesebb fogkő, vérkeringési problémák enyhülése, kitűnő étvágy. A nyers etetés áll legközelebb a kutya emésztőrendszeréhez, hiszen ragadozó tápcsatornája van. Viszont az ételek megválasztásánál fontos szempont a kutya fogazatának állapota is. A hiányos vagy romló fogazat megnehezíti a kemény szemes tápok elropogtatását, ezért jobb, ha nedves tápot vagy főtt ételt kap az idős kutya. A kutyatápok hátránya lehet, hogy kevés jó minőségű termék található a piacon, és nehéz megtalálni azokat, amelyeket nyugodt szívvel adhatunk a kutyának” - mondja dr. Bardocz Edit.

Ügyelj a higiéniájára

A tápláláshoz hasonlóan a kutya higiéniája, fürdetése is gyakran szül vitát az állatorvosok körében, és sok állattartó is másként gondolkodik. „Nincs kőbe vésett szabály a kutyák fürdetésének módját és gyakoriságát illetően. Minden kutyánál saját fürdetési szokásokat kell kialakítani a szőrének megfelelően, figyelembe véve a család életmódját és főleg azt, hogy kinti vagy benti kutyusról beszélünk. A fürdetés ajánlott gyakorisága nagyon tág határok között mozog: például a rövid szőrű fajtákat nem feltétlenül kell gyakran fürdetni, míg a hosszú szőrű rendelkező fajtáknál szükség lehet a gyakoribb fürdetésre, mivel ez a típusú szőrzet jobban megtartja a szennyeződéseket és a zsírt. A kölyköket gyakrabban kell fürdetni a szobatisztaságra szoktatás időszakában. Ha a kutya sok időt tölt a kanapén vagy az ágyban, akkor is jogos elvárás lehet a gyakoribb fürdetés.

Mindig ügyelj rá, hogy a kutyasampon ne kerüljön közvetlenül az állat szőrére, hígítsd fel vízzel, képezz belőle sűrű habot, és ezt vidd fel kedvenced bundájára, majd alaposan öblítsd le
Fotó: JMichl/Getty Images

Bőrproblémák esetén a gyógykezelés része lehet a gyakoribb fürdetés olyan termékekkel, amelyek nem szárítják a kutyák bőrét és szőrzetét. Egy aktív, gyakran sétáló, kiránduló kutyát egyértelműen gyakrabban kell fürdetni. Nem feltétlenül kell minden alkalommal kutyasampont használni, néha elegendő csak a sima vízzel való öblítés is. Ami a nyírást illeti, egészségügyi okokból kiemelném a szem, a száj, a fül, a lábujjak, a végbéltájék megfelelő gondozását. A szem körüli szőrök nem sérthetik a szaruhártyát, a belső szemzug alatt nem egészséges, ha beleszárad a könny a szőrbe. A szájnyílásba lógó szőrök összeragadhatnak a tápláléktól. A hosszabb fülű kutyáknak gyakrabban befülled, begyullad a füle, így ezek gondozására külön oda kell figyelni” - javasolja a doktornő.

Ezért ne engedd soha, hogy a kutyád puszit adjon az arcodra

Ezért ne engedd soha, hogy a kutyád puszit adjon az arcodra

Az oltásokról és a vitaminokról se feledkezz meg

Felelős állattartóként teljesen magától értetődő, hogy a kötelező oltásokról nem szabad megfeledkeznünk, de vajon vannak más olyan oltások vagy vitaminok, amelyekkel még jobban támogathatjuk a kutyánk egészségét? Határozottan igen! „A kölykök fejlődéséhez elengedhetetlen a magas kalóriatartalom, izomzatuk növekedéséhez a tiszta fehérjék, csontjaik növekedéséhez és szilárdságukhoz pedig a gazdag kalcium és nyomelemek bevitele járul hozzá. Az idős kutyák esetében az L-karnitin segítheti a zsír metabolizmusát, és ezáltal javíthatja az energiafelvételt. A kalcium, a glükozamin és a kondroitin segíthetik a mozgásszervek és az ízületek egészségének megőrzését. A rostok növelése szintén jótékony hatással van az emésztési folyamatokra”.

Legalább napi háromszori séta ajánlott

Egy bizonyos kor után érdemes törekednünk arra is, hogy a kutyánkkal legalább naponta háromszor sétáljunk. „Optimális esetben az oltási sorozat után, vagyis 12-14 hetes korban vihetjük kiskutyánkat először sétálni. Akárhányszor lehet naponta, de a kutyadolgok elvégzése céljából legalább napi háromszor ajánlatos. Kölyökkutyát nem szabad addig sem utcán sétáltatni, sem más olyan helyre vinni, ahol kutyákkal találkozhat, amíg nincs megfelelő védelme a fontosabb kutyabetegségek ellen”.

oreg-kutya-glamour
Fotó: Capuski/Getty Images

Ezért ne engedd soha, hogy a kutyád puszit adjon az arcodra

Ezért ne engedd soha, hogy a kutyád puszit adjon az arcodra

Kifejezetten kutyáknak készített játékkal lepjük meg

Bár kedves gesztusnak tűnhet, ha a kutyánknak adjuk a kedvenc plüssünket, valójában azzal teszünk jót neki, ha teljes mértékig neki való játékkal lepjük meg. „Fontos a kiváló minőségű, kifejezetten kutyának készített játék választása! A jó kutyajáték mindenképp kellően strapabíró, képes ellenállni akár a tűhegyes kölyök fogaknak, akár az erős, felnőtt állkapocs szorításának. Nagyon fontos tehát, hogy csak olyan játékot adjunk a kutyánk szájába, ami fogbarát alapanyagokból készül!

Fontos, hogy a megfelelő méretű darabot válasszuk kedvencünknek. Például az olyan nagytestű, erős kutyáknál, akik mindent pillanatok alatt szétrágnak, érdemes olyan formájú és nagyságú játékot vásárolni, ami nem fér be úgy a kutya szájába, hogy a hátsó fogaival is rá tudjon teljes erőből harapni. Nagyon fontos, hogy bármennyire strapabíró és jó minőségű a játékszer, a kutya számára a játék nem jog, hanem jutalom! Ne hagyd felügyelet nélkül és egész nap játszani a labdával vagy egyéb játékszerrel, hiszen bármit szét lehet szedni, ha egész nap azt rágcsálja. A játék akkor kezdődik, és akkor ér véget, amikor te mondod, és a játékszert is te biztosítod”.

Ne hagyd túl sokáig magára

Munka mellett sokszor nehéz, hogy huzamosabb ideig ne hagyjuk magára a kutyánkat, de amennyire csak lehet, figyeljünk arra, hogy ne maradjon sokáig egyedül. „Az, hogy egy kutya mennyi időt tölthet egyedül anélkül, hogy túlzottan szenvedne, számos tényezőtől függ: minden négylábú barát egyedi, így ez erősen függ a személyiségtől; továbbá nagy szerepet játszik az életkor, a fajta és a négylábú szokásos napi rutinja is. Általánosságban elmondható, hogy a fiatal kutyákat - fajtától függően a hat és a 12-18 hónapos kor közötti életkorra vonatkozik - legfeljebb két órára szabad egyedül hagyni. Ez utóbbi időpont egy hosszú szoktatási fázis végén van, amelyben fokozatosan hagyja az állatot egy kicsit hosszabb időre felügyelet nélkül.

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

A „nagy” kutyák esetében sincs abszolút maximális vagy minimális óraszám, amit a négylábú barátnak egyszerre egyedül kellene töltenie. A legtöbb szakértő azonban egyetért abban, hogy a négy óra sok állat esetében jó iránymutatás. Felnőtt korban egy jól képzett és megszokott kutya sokkal könnyebben tud egyedül maradni, mint egy olyan négylábú barát, akinek fiatal korában súlyos traumákon kellett átesnie. Egy nagyon szomorú példa: a lakóházunkhoz közel, Erdélyben van egy nyaraló, amelyet a tulajdonos többnyire csak nyaranta használ, és másik országban él életvitelszerűen. Nyári hóbortként megengedik a gyerekeknek, hogy 4-6 hétre szerezzenek egy cicát vagy egy kutyát, majd utána elhagyják.

Ez éppen olyan, mintha egy kisgyerekkel tennék meg. Az agya kisebb, mint a miénk, valószínűleg még évszázadokba telik, amíg filozófiával vagy poetikával fog foglalkozni, de az érzelmi képességei, a vágyódása, a szeretete, a kötődése már tökéletes, emberszerű. Az állatok nem tárgyak."

A fajta szükségleteit is vedd figyelembe

Ha már majdnem mindent elsajátítottunk ahhoz, hogy a lehető legjobb gazdája legyünk a kutyánknak, arról se feledkezzünk meg, hogy a fajtájából adódóan milyen plusz szükségletei lehetnek, és akkor jó eséllyel minden rendben lesz. „Fajtájából adódóan is változnak a szükségletei a kutyusoknak. Például, ha egy gyerekbarát, családi kutyust szeretnénk nevelni, fontos a kölyökkori szocializáció, hogy kiegyensúlyozott, megbízható felnőtt állat válhasson belőle.

Vesd be az ötperces szabályt, ha a te kutyád is szeparációs szorongással küzd!

Vesd be az ötperces szabályt, ha a te kutyád is szeparációs szorongással küzd!

Vagy például az ír farkaskutya, megtermett óriás vadászkutya révén üldözheti is a kisebb állatokat, ezért nem árt résen lenni. Bár ránézésre félelmet kelthet, szereti a gyerekek társaságát, de soha nem lenne képes alkalmazkodni egy tömbházlakáshoz, amihez mondjuk egy bichon teljesen jól alkalmazkodik. Méretüktől, fajtájuktól függően kell nekik mozgásteret és szabadságot biztosítani. Vagy nézzünk egy bernáthegyit, aki a kutya fajok közül az egyik legtürelmesebb jószág, de hatalmas méretei és a helyigénye miatt inkább kertes házba való. Ha kutyust vásárolunk, mindenképp érdemes szem előtt tartani ezeket - teszi hozzá dr. Bardocz Edit.

Még több hasznos tipp szakértőktől:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara egy szál melltartóban reklámozza a magyar divatfotó kiállítást

Palvin Barbara egy szál melltartóban reklámozza a magyar divatfotó kiállítást

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)