Így kérj fizetésemelést: 3 lépés, hogy elérd a célod

2021.május.6.

A cikk Az Üvegplafon - Meddig tart a nők szabadsága? blog szerzőjének cikke. Az Üvegplafon 2017-ben elnyerte a GLAMOUR Women of the Yearen Az év hősnői díjat, mert kitartóan beszélgetnek a nőkkel a problémáikról - ezáltal sokat tesznek azért, hogy a helyzetünk javuljon a társadalomban és felismerjük a problémákat, keressük a megoldásokat.

Így kérj fizetésemelést: 3 lépés, hogy elérd a célod
Fotó: Profimedia/GLAMOUR

Ha készpénznek veszed, hogy a főnököd magától szól, ha érdemelsz egy kis emelést, akkor rossz nyomon jársz. Egy nagy cégnél el sem várható a felettesedtől, hogy mindig pontosan tisztában legyen azzal, mennyit is keresel. Ráadásul ha úgy érzed, többet érsz, mint amennyit havonta utalnak a számládra, azt neked kell bizonyítanod. Elmondjuk, hogyan tedd.

Melyik híres feminista a lelki társad a horoszkópod szerint?

Melyik híres feminista a lelki társad a horoszkópod szerint?Az üvegplafon jelenségről már biztosan hallottál. Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a nők a világ szinte összes országában kevesebbet keresnek azonos munkakörben, mint a férfiak, a vezető pozíciókban pedig alig találni nőket. Ahhoz, hogy ez alapvetően változzon meg, a társadalomnak kell újraírnia a szabályait, ez nem is vitás. Sok adat van azonban arról is, hogy a nők kevésbé asszertívak, amikor a munkahelyi előmenetelükről van szó. Már a kezdeti bértárgyalásoknál is hajlamosabbak alább adni az eredeti elképzeléseiknek, mint a férfiak, kevesebbszer folyamodnak előléptetésért és kevesebbszer kérnek fizetésemelést, amely általában kisebb arányú is a férfi kollégákéhoz viszonyítva. Természetesen nem arról van szó, hogy a nők a hibásak, amiért kevesebbet keresnek, de tény, hogy sokszor mi magunk is elhisszük, hogy kevesebbet érünk és érdemlünk, mint férfikollégáink. Cikkünk abban segít, hogy elindulhass a változás útján, és merj annyit kérni a munkádért, amennyit az ér.

Íme, az egy éves terved!

9 hónappal a nagy nap előtt

Legalább háromnegyed, de minimum fél évvel a következő évértékelő előtt kérj egy időpontot a főnöködtől, és beszéljétek át, eddig mennyire van megelégedve a munkáddal, mit vár el tőled, mi az, amiben fejlődhetnél. Ezt követően te is mondd el neki, hogyan látod a jövődet a cégnél, miben látod az erősségeidet, hogyan igyekszel javítani a gyengeségeiden, és azt is mondd el, hogy milyen előléptetésre vagy fizetésemelésre számítasz. Feltételezzük, hogy akkor kezdesz csak bele ebbe az egészbe, ha tudod, hogy megérdemled az emelést. Így nincs is mitől félned. A főnököd és te egy egyezséget köttök: neki szüksége van a munkádra, neked pedig a téged megillető pénzre. Ne légy szerény, és foglald össze főnököd számára alaposan, mit értél el az elmúlt évben, vagy amióta a cégnél dolgozol, biztosítsd arról, hogy veled jól jár, és hogy a magasabb fizetést vagy pozíciót nem csak úgy kéred, azért hajlandó vagy keményen meg is dolgozni. Nagyon fontos, hogy képes legyél reklámozni magadat, nem várhatod el ugyanis a főnöködtől, hogy észben tartsa minden egyes kis sikeredet és eredményedet, ahogyan azt sem, hogy ő találja ki évről évre, mennyivel is kellene többet keresned. A karriered elsősorban a te kezedben van.

Üvegplafon: A feminizmus menő

Üvegplafon: A feminizmus menő3 hónappal a nagy nap előtt

Ez az az időszak, amikor nagyon alaposan át kell böngészned a munkaerőpiacot, és föltérképezned, a te szakmádban, illetve kvalitásaiddal mennyit keresnek mások. Beszélj más cégek alkalmazottjaival, olvasd el a szakterületedről írt elemzéseket, csatlakozz szakmai csoportokhoz a közösségi oldalakon, és kérdezz, hallgass, elemezz. Emellett nagyon fontos, hogy eredményeidről, kemény munkádról és kvalitásaidról minél többen értesüljenek a cégen belül. Különösen a vezetőkre vonatkozik ez. Ha híre megy annak, milyen jó munkaerő vagy, akkor a közvetlen főnököd sokkal kisebb ellenállásba fog ütközni, ha magasabb pozíciót vagy fizetést szeretne kiharcolni neked. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy minél hangosabban ecseteld eredményeidet a céges étkezőben, hanem azt, hogy minél több projektben vegyél részt, gondolkodj minél kreatívabban, ne csak a saját közvetlen szakterületedre koncentrálj, hanem arra is legyenek ötleteid, hogyan fejlődhetne az egész cég. Egy ilyen munkaerőnek hamar híre megy, ebben biztos lehetsz.

24 órával a nagy nap előtt

Gyakorolj! Nem elég tíz perc alatt fejben átpörgetni, hogy nagyjából mit is akarsz a főnöködnek elmondani. Egy fizetésemelési kérelmet úgy kell begyakorolni, akár egy szakdolgozat védést. Fontos, hogyan építed fel a "beszédedet". Először is, mondd el, hogy mennyi emelést szeretnél kérni, és azt is, hogy jelenleg mennyit keresel. Ezt követően foglald össze az eredményeidet, és azt, hogy miért is vagy nagyon hasznos munkaerő a cég számára. Ekkor jön a főnököd képzeletbeli válasza. Azt nem tudhatod előre, ő mit fog mondani, de megkérheted egy barátodat, hogy tegyen fel olyan kérdéseket, mint például: miért gondolod, hogy ennyit érdemelsz? Mivel tűnsz ki a többi kollégád közül? Pontosan mely eredményeiddel múltad felül a főnökeid elvárásait? Minél több ilyen kérdésre válaszolsz, annál felkészültebb leszel az éles bevetésen. Ha másnap megkapod az emelést, gratulálunk! Azonban ne dőlj a kardodba akkor sem, ha elutasít a főnököd! Fontos, hogy erre is légy fölkészülve. Ha így történik, maradj nyugodt, és a következő időszakban gondold át, mi az, amivel az emelésen kívül is motiválni tudnak. Esetleg egy kis munkaköri módosítás? Részvétel egy új, izgalmas projektben? Változás a titulusodban? Ezek mindegyike hozzásegíthet ahhoz, hogy ha nem is most, de a jövőben sikeres legyen a fizetésemelési kérelmed.

Ez is érdekelhet

4 praktika 4 modelltől a szem alatti sötét karikák eltüntetésére

4 praktika 4 modelltől a szem alatti sötét karikák eltüntetésére

GLAMOUR Horoszkóp

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Sztárhírek

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére