Így lehet zöldebb az otthonod

2022.május.8.

Aprónak tűnő, de sokat jelentő lépésekkel neked is lehet zöldebb az otthonod!

Így lehet zöldebb az otthonod
Így lehet zöldebb az otthonod
Fotó: Gettyimages.com

A legtöbb embert az a gondolat tántorítja el az otthona energiatakarékosabbá tételéről, hogy biztosan hatalmas költségekkel, kényelmetlen lemondásokkal és eszméletlen sok macerával jár. Pedig a valóság az, hogy nem kell az egész lakást felújítani, hogy a pénztárcánk és a környezet is fellélegezzen, elég csak néhány egyszerű megoldással kezdeni.

Érdemes apró lépésekben haladni, hogy az új szokásaink beépüljenek a mindennapjainkba. Semmi baj, ha nem komposztálunk a konyhában, nem tudjuk azonnal befőttesüvegnyi méretűre csökkenteni a szemetünket. Minden kis lépés számít, sok kis lépés ad majd ki egy élhetőbb világot.

SOK KICSI SOKRA MEGY AZ ENERGIAPAZARLÁSBAN IS

Néhány apró változtatás jelentős hatással lehet a környezetre. Ha mindenki csak egy fokkal melegebbre állítaná a mélyhűtőjét, az az élelmiszerek eltarthatóságán nem változtatna, de rengeteget jelentene a Földnek. Hasonló volna a helyzet, ha a mosógép hidegebb vízzel mosna, mikor nem kell makacs foltokkal küzdenie. Egy fél fokkal alacsonyabbra állított termosztát, vagy a légkondicionáló berendezésnél egy fok is sokat számít. A csöpögő csap vagy vécétartály nemcsak idegesítő, de szó szerint elfolyik a pénz is vele, na meg a víz, nyáron pedig nincs környezetbarátabb megoldás a ruhák napon szárításánál.

AZ ÉLELMISZER-PAZARLÁSRA NEM A NAGYOBB HŰTŐ A MEGOLDÁS

Idén a Las Vegas-i CES elektronikai show egyik panelbeszélgetésén az élelmiszer-pazarlás és a jövő konyhája volt a téma. Dr. Dochul Choi, a Samsung háztartási eszközökkel foglalkozó üzletágának elnöke beszélt arról, hogy sok esetben a nagyobb hűtő vásárlása csak növeli az élelmiszer-hulladék mennyiségét, a megoldást pedig sokkal inkább a tervezhetőség jelenti. Való igaz, hogy ha tele van a hűtő, de nincs mit enni, akkor alapjaiban kell átgondolni a vásárlási szokásainkat, nem nagyobb hűtőt venni.

Tulajdonképpen semmilyen új eszköz vásárlására nincs szükség, hogy a legközelebbi bevásárlás előtt tételesen átnézze bárki a kamrát és a hűtőt, és az ott található alapanyagok mentén kezdjen el gondolkozni, mi is legyen a hétvégi menü. Elég a spájzban is havonta egyszer feltérképezni, mi az, aminek hamarosan lejár a szavatossági ideje, és ehhez igazítani a következő napok vacsoráit, ahogyan a hűtőt sem kell szekrényként használni, és ha egy nap egy dobozos üdítőt iszik meg valaki, akkor felesleges napokig hűteni még négyet. A felhalmozott élelmiszerkészletek csökkentése, a kevesebb hulladék és a kisebb hűtő pedig szintén kíméli a pénztárcánkat, csökkenti az energiafogyasztást, és a háztartásunk ökológiai lábnyomát, miközben tulajdonképpen nem mondtunk le semmiről. A kevesebb vásárlás gyakorlatát ki lehet terjeszteni más területekre is az élelmiszerek után. A cél az lenne, hogy mindenből csak a szükséges mennyiség legyen otthon, legyen szó tisztálkodószerekről vagy akár ruhákról és cipőkről, és akkor fellélegezhet a környezet, a családi kassza, és még a lakás tárolószekrényei is.

TÖBBFUNKCIÓS TISZTÍTÓSZEREK

Jelenleg ha tisztításról van szó, akkor egy különböző felületekre végtelen mennyiségű és ígéretekkel rendelkező tisztítószert lehet kapni. Ezzel szemben ha valaki a környezettudatosabb tisztítás felé fordulna, akkor nincs olyan folt, kosz, ami citrom, ecet, szódabikarbóna és esetleg egy kis só különböző elegyeivel ne lenne eltüntethető. A vízkő legnagyobb ellensége az ecet, a sütő könnyedén tisztítható ecet, szódabikarbóna kombóval, ami egyébként a dugulásokon is segít. Az interneten rengeteg hasonló megoldást lehet találni bármilyen kosz egyszerű eltávolítására.

A MUMUS LÁMPÁK KIIKTATÁSA

Ha valaki már mestere a fentebb említett olcsó, de praktikus megoldásoknak, esetleg már látja is a családi kasszán a pozitív hatásokat, az szintet léphet úgy, hogy még mindig nem kell lemondani a kényelemről, hatalmas költségekbe sem veri magát, és meg is újul a lakása. Valószínűleg mindenki életében van egy-két olyan lámpa, amit rendszeresen elfelejt lekapcsolni. Lehet ez a mosdóban, ahol akár órákig fogyaszthatja feleslegesen az áramot az izzó, mielőtt valaki észrevenné. A pincében, ahol pedig akár napokig működik észrevétlenül, de a folyosó vagy éppen a spájz is veszélyes lehet a villanyszámla mellett a környezetre is.

A megoldást az okosotthon-készletek szenzorai hozták el. Ezek programozása csak elsőre tűnik bonyolultnak, a kezdőszettekhez már észszerű áron, az okosizzókkal együtt is pár tízezer forintos befektetéssel hozzá lehet jutni. A mozgásérzékelős szenzorok pici eszközök, amik valóban csak annyit tudnak, hogy érzékelik a mozgást. Minden mást a telefonra letölthető alkalmazás végez el, kezeléséhez nem kell programozói végzettség, nagyon egyszerűen végigvezeti a felhasználót, hogyan érje el, amit szeretne. Be lehet programozni, hogy az okosizzó csak akkor világítson, ha mozgást érzékel, de ezt is csak este hat után tegye, mert addig világos van, és felesleges a mesterséges fény. Ha nincs mozgás, akkor pedig kapcsoljon le, ne fogyassza az áramot.

Már egy-két izzóval is lehet spórolni a villanyszámlán, arról nem is beszélve, hogy a szenzorok arra is képesek, hogy üzenetet küldjenek, ha kinyílt az ablak vagy az ajtó, esetleg mozgást érzékelnek a lakásban. A lehetőségek végtelenek, aki pedig kedvet kapott a folytatáshoz, az apránként egyre környezetbarátabbá teheti a lakás minden szegletét.

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2022-es áprilisi számában jelent meg.

Szöveg: Juhász Edina

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő