5 jel, hogy túlöntözöd a szobanövényeidet

A szobanövények tartása mindig határozottan jó döntés: szebbé teszik az otthonodat, felfrissítik a levegőt és a kedvedre is jó hatással lehetnek. Ahhoz viszont, hogy sokáig tündököljenek, megfelelő ápolás is szükséges számukra. Ellenkező esetben ugyanis hamar egyértelmű jelei lesznek annak, hogy valamit nincs rendben. Éppen ezért jó, ha tudod, mi utal arra az egyszerű, de a leggyakoribbnak mondható problémára, hogy túlöntözöd a szobanövényeidet.

5 jel, hogy túlöntözöd a szobanövényeidet
Fotó: agrobacter/Getty Images

A szobanövények gondozása alapvetően egyszerű. De ha nem tartod észben, vagy nem jegyzed fel, hogy egy adott szobanövénynek milyen gyakran és mennyi öntözésre van szüksége, könnyen problémák léphetnek fel, és ennek nemsokára szemmel látható jelei is lesznek. A rendkívül gyakori öntözésre is igaz ez, és ha bizonyos jeleket tapasztalsz, minél előbb érdemes cselekedned.

Ödéma keletkezik a szobanövényen

A túlöntözés egyik első jele a szobanövényeken felbukkanó ödéma. Ez a probléma jellemzően akkor jelentkezik, amikor a növény leveleiből elpárolgó víz kevesebb, mint amennyit az adott növény felszív. Ilyen esetekben hólyagok keletkezhetnek a növény leveleinek alsó oldalán, amelyek végül kipukkadhatnak, és hegeket hagyhatnak maguknál. Különösen gyakori jelenség az egynyári muskátliknál, a törpeborsnál és a borostyánoknál.

Megváltoznak a levelei

Vannak növények, amelyek az ödémák helyett besárguló levelekkel jelzik, hogy nem érzik jól magukat a kapott vízmennyiségtől. A sárgulás általában a legalacsonyabb és legrégebbi levelekkel kezdődik, amelyek egy idő után lehullanak. Ez különösen gyakori jelenség a jázmin, a gardénia és flamingóvirágok esetében. De túlöntözésre, vagy éppen kevés nedvességre is utalhat az is, ha a levelek barna színűre váltanak, főleg az azáleák és a begónia esetében.

Hervadni kezd

Nemcsak a túl száraz, de a túlöntözött szobanövényeknek is gyakori jellemzője, hogy hervadni kezdenek. Ennek következtében akár az egész növény is tönkremehet, szerencsésebb esetben pedig csak az ágak csúcsai. Ez még abban az esetben is megtörténhet, ha a talaj teteje száraz. Ugyanis előfordulhat, hogy a növény földje lejjebb, a gyökereinél még mindig erősen nedves, méghozzá akkor, ha a tartója alján nincsenek lyukak a vízelvezetéshez, vagy olyan cserépbe került, amelynek az alátétje sokáig megtartja a vizet.

A legjobb beltéri növények, amelyek az otthonod ékei lehetnek

Penészes a talaja

Ha penészgomba jelenik meg a szobanövény talajának a felszínén, az arra utalhat, hogy a növény koronája, gumója vagy hagymás alapja rothad. Különösen gyakori jelenség ez a ciklámen, az indás kőtörőfű és a közönséges elefántláb esetében. Ezeknél a növényeknél célszerű nem közvetlenül a növény közepénél, hanem a növény mellett öntözni, hogy ezáltal is megelőzzük a víz elakadását és csökkentsük a penész kialakulásának az esélyét.

Rothad a gyökere

Amikor a növények gyökerei folyamatosan nedvesek, stresszessé válhatnak, és érzékenyebbek lesznek a különféle betegségek kórokozóira, amelyek a gyökerek rothadását okozhatják. Amikor pedig a gyökerek rothadnak, már nem képesek megfelelően ellátni a növényt. Ez legkönnyebben úgy ismerhető fel, hogy a gyökerek barnának és pépesnek látszanak.

Mit tehetsz, ha már túlöntözted a szobanövényedet?

Ha úgy látod, hogy a szobanövényedet túlöntözted, távolítsd el a tartójából, és tedd egy edénybe több rétegnyi újságpapírral bevonva egy éjszakára. Miután az újságpapír felszívta a felesleges nedvességet, éles és sterilizált kerti vagy metszőollóval vágd le a rothadó gyökérrészeket (ha vannak), mielőtt átülteted egy másik tartóba. De az is jó megoldás lehet, ha megvárod, amíg az addigi tartója teljesen kiszárad, és abba ülteted vissza.

Hogyan előzheted meg a túlöntözést?

A túlöntözés megelőzésének alapja az, hogy mindig nézz utána, hogy az adott szobanövénynek milyen a vízigénye. Ez azonban önmagában gyakran még nem elég. Érdemes megnézned a talaja felszínét is, és esetleg azt is ellenőrizned, hogy néhány centiméterrel lejjebb is száraz-e. Emellett pedig mindig figyeld azokat a jeleket is, amelyek arra utalnak, hogy a szobanövény esetleg kezd kiszáradni.

Forrás: familyhandyman.com, bobvila.com

Ezeket olvastad már?

Ez is érdekelhet

Így néznének ki Brad Pitt és Jennifer Aniston gyerekei a mesterséges intelligencia szerint

Így néznének ki Brad Pitt és Jennifer Aniston gyerekei a mesterséges intelligencia szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)