Szinte már félelmetes, mit tesz a magány az egészségeddel

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Míg az egyedüllét teljesen természetes, ha az életünk része, ha magánnyal küzdünk, azzal bizony komolyan érdemes foglalkoznunk. Ha elszigeteltnek vagy kirekesztettnek érzed magad, sőt azt is érzed, hogy nem tartozol senkihez, vagy nincsenek körülötted olyanok, akikre számíthatsz, az borzasztóan komor élmény lehet, amit nem csak a lelked, de a tested is megérez majd.

A magány emeli a stresszhormonok szintjét, és az életedet is megrövidítheti
A magány emeli a stresszhormonok szintjét, és az életedet is megrövidítheti
Fotó: Westend61/Getty Images

Bár elsőre talán úgy tűnhet, hogy igen, magányosnak lenni kellemetlen dolog, de nem kell neki nagyobb jelentőséget tulajdonítani, addig az igazság az, hogy nagyon is törődni kell vele. A magány ugyanis gyakorlatilag mindenre hatással van, a testi és a lelki egészségünket is beleértve. Éppen ezért is olyan fontos, hogy ha magányos vagy, esetleg egy szerettedet látod annak, akkor komolyan foglalkozz vele.

HIRDETÉS

Mikor beszélhetünk magányról?

A magányról úgy tartják, hogy egy univerzális emberi érzelem, amely egyszerre összetett és egyedi - minden egyén esetében. Mivel nincs egyetlen közös kiváltó oka, ezért a megelőzése és a kezelése is sok tényezőtől függhet. Például egy magányos gyermeknek, aki az iskolában azért küzd, hogy barátokat szerezzen, más szükségletei vannak, mint egy magányos idősebb felnőttnek, akinek a házastársa nemrég halt meg. Az viszont nem kétséges, hogy minden esetben foglalkozni kell vele.

A kutatók azt sugallják, hogy a magány társadalmi elszigeteltséggel, gyenge szociális készségekkel, zárkózottsággal és depresszióval is járhat. Emellett sok szakértő hívja fel a figyelmet arra is, hogy az egyedüllét még csak nem is feltétele. Például egy egyetemi gólya magányosnak érezheti magát annak ellenére, hogy szobatársak és csoporttársak veszik körül. Vagy egy katonai pályafutását kezdő katona is magányosnak érezheti magát, miután külföldre küldik, annak ellenére, hogy állandóan más csapattagok veszik körül.

Megviseli a testedet

Ha magányos vagy, a tested kortizolszintje, vagyis a stresszhormon szintje megemelkedik. Ez pedig már csak azért is kellemetlen, mert a kortizol ronthatja a kognitív teljesítményt, veszélyeztetheti az immunrendszert, és növelheti az érrendszeri problémák, a gyulladások és a szívbetegségek kockázatát. A testi tünetek mellé aztán, vagy még azokat megelőzően lelki tünetek is jelentkezhetnek, amelyek még tovább rombolhatják az egészségedet. Sőt, olyan mentális egészségügyi problémák kialakulásának az esélyét is növeli, mint a már említett depresszió vagy a szorongás.

A magány egy olyan téma, ami mindenkit érint

A magány egy olyan téma, ami mindenkit érint

Rosszabbul alhatsz

Rengetegszer hallhattuk már, mennyire fontos az egészségünk megőrzése és az általános jóllétünk szempontjából is, mennyit és hogyan alszunk. Ha magányosak vagyunk, akkor nagyobb eséllyel lehetnek alvási problémáink is, akár már az elalvással, akár azzal, hogy nyugodtan végigaludjuk az éjszakákat. Ráadásul magányosan az is lehet, hogy eleve nem érezzük magunkat biztonságban, ami viszont nagyon fontos lenne a pihentető alváshoz. Kialvatlanul vagy nyugtalanul ébredve pedig aztán akár egész nap még rosszabbul érezhetjük magunkat, hosszú távon pedig az általános egészségünknek is árthat.

Lerövidítheti az életet

A kutatások azt sugallják, hogy a szubjektív magány érzése 29, illetve 26 százalékkal növelhetik a korai halálozás kockázatát. Ezek az eredmények egy több mint 3,4 millió résztvevőt bevonó metaanalízisből származnak, így csak még több okunk van rá, hogy a magány megelőzését és kezelését is komolyan vegyük.

Mit tehetsz ellene?

A magány megelőzése és leküzdése érdekében is fontos, hogy légy tudatosabb az érzéseidet illetően. Az még normális, ha néha magányosnak érzed magad, de ha azt veszed észre, hogy gyakrabban előfordul, vagy akár egyszer is rosszul érzed magad, akkor ideje cselekedni. Szerencsére már az olyan alapvető dolgok is segíthetnek, mint a kiegyensúlyozott, tápláló étrend, a minőségi alvás vagy a rendszeres testmozgás. De legalább ilyen fontos a társadalmi kapcsolataink ápolása is. Próbálkozz olyan dolgokkal, mint például hogy egy barátodnak írt üzenet helyett elhívod személyes találkozóra, beszélgess többet néhány munkatársaddal, vagy vegyél részt mondjuk egy workshopon, ahol új ismertségekre tehetsz szert. Mindig tartsd szem előtt azt is, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség, ezért ne akarj feltétlenül sok barátot, hanem törekedj arra, hogy legalább egy ember legyen, akire tényleg számíthatsz.

Segíthet az is, ha egy kicsit távolabb tartod magad a közösségi médiától, és jobban koncentrálsz a valódi kapcsolataid kiépítésére és megélésére. Akivel csak lehet, próbálj meg kedves lenni, akár csak apró dolgok tekintetében is. Ezek a cselekedetek ugyanis nemcsak másoknak, de neked is jót tehetnek. Ha pedig úgy érzed, hogy szükséged van rá, vagy a tüneteid továbbra sem enyhülnek, akkor bátran keress fel egy terapeutát.

Forrás: everydayhealth.com, verywellmind.com, health.clevelandclinic.org

Vigyázz minél jobban az egészségedre:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ha egy férfinál rendben van az izzadás, én nőkért miért szégyelljem magam miatta?

Ha egy férfinál rendben van az izzadás, én nőkért miért szégyelljem magam miatta?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)