Van egy tárgy a konyhádban, ami még a WC-ülőkénél is koszosabb a kutatások szerint, pedig naponta használod
Sokan el sem tudjuk képzelni a reggelt egy csésze gőzölgő, friss kávé nélkül. De mi van akkor, ha ez a népszerű ital valójában egy rejtett egészségügyi kockázat forrása? Egy friss kutatás szerint a háztartási kávéfőzők gyakran piszkosabbak, mint egy WC-ülőke, és penész, vízkő, valamint baktériumok telepedhetnek meg rajtuk, ha nem figyelünk a rendszeres, alapos tisztításukra.
Ezeket láttad már?
A Mirror nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy megdöbbentő eredmények szerint sokan még egyáltalán nem is tisztították meg a kávéfőzőjüket, és rengetegen vannak, akik havonta egyszer sem foglalkoznak vele, holott a gép belsejében ideális környezet alakulhat ki a kórokozók számára. Ha te is abba a táborba tartozol, aki csak maximum kívülről törli le a kávéfőzőt, ha már látható szennyeződés van rajta, talán éppen itt az ideje, hogy változtass ezen!
Koszosabb lehet, mint gondolnád
A gép belseje sok esetben kedvezhet a baktériumoknak és penésznek. A maradék kávézacc, olajok és egyéb lerakódások a gép nehezen hozzáférhető részeiben gyűlnek össze, és ezek kiváló táplálékforrások a mikroorganizmusoknak. „A gép belseje ideális hely a baktériumok és penész számára, ha nem tisztítjuk rendszeresen” – figyelmeztet egy szakértő, Isabella Forgione.
De ez még nem minden. A kemény víz használata vízkőképződést is okozhat, ami nemcsak a baktériumok szaporodását segítheti elő, hanem eltömítheti a csöveket, és hosszú távon tönkreteheti a készüléket. Ez pedig nemcsak költséges lehet, de akár az egészségedet is veszélyeztetheti, főleg, ha legyengült immunrendszerrel élsz.
Miért hanyagoljuk el mégis a tisztítást?
A felmérés szerint sokan egyszerűen elfelejtik, hogy a kávéfőzőt is rendszeresen takarítani kell – egyesek azt gondolják, hogy „elég tisztának tűnik”, míg mások nem is tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Minden hetedik ember kevesebb mint havonta egyszer tisztítja a gépét, sőt, van, aki soha.
5 hozzávaló, amivel sosem gondolnád, hogy zseniálisan finom kávét kapsz, pedig így van
A megkérdezettek 24%-a nem is tudta, hogy ilyen gyakran szükséges a karbantartás, míg 20%-uk úgy gondolja, „nem látszik rajta semmi piszok”. Sajnos azonban a szennyeződések belül is felgyűlhetnek, amiről a kávé íze is árulkodhat: ha keserű vagy szokatlan aromát érzel a kávédban, az gyakran a gép belsejében lerakódott olajokra és penészre vezethető vissza.
Szerencsére könnyen tisztítható
Forgione szerint a rendszeres, alapos tisztítás nemcsak az egészségedet védheti, de a gép élettartamát is meghosszabbíthatja, és még a kávé íze is finomabb lehet tőle. Íme az ajánlott tisztítási rutin, amit te is könnyedén beépíthetsz a mindennapokba:
- Mindennapi törődés: minden használat után öblítsd le a kivehető alkatrészeket (víztartály, szűrőtartó, csepptálca). Töröld át a gép külsejét egy nedves ruhával, különösen a gombokat és fogantyúkat.
- Heti mélytisztítás: keverj össze egyenlő arányban vizet és ecetet, és futtass végig egy ciklust a gépen. Ezután legalább két tiszta vizes kört indíts el, hogy eltávolítsd az ecet maradványait és szagát.
- Ne feledkezz meg a kiegészítőkről: a tejhabosító és gőzölő fej minden használat után alapos tisztítást igényel – ezek a részek különösen érzékenyek a baktériumokra és a dugulásra.
- Vízkőtelenítés 3-6 havonta: Használj kifejezetten erre a célra készült vízkőoldót, főleg, ha kemény a csapvized.
- Az automata gépekhez léteznek speciális tisztító kapszulák vagy tabletták is, melyek eltávolítják a lerakódott kávéolajokat is.
A kávéfőződ is megérdemli a törődést
A kávézás élménye nem csupán a finom italról szólhat, hanem arról is, hogy magadnak kedvezel – az egészségednek, a hangulatodnak és a napod minőségének. Egy tiszta gép jobb ízű kávét adhat, megbízhatóbban működik, és nem utolsósorban biztonságosabb is. Ha eddig nem szántál időt a rendszeres tisztításra, most itt a tökéletes alkalom elkezdeni. Pár perc odafigyelés elegendő ahhoz, hogy a reggeli kávéd újra igazán finom legyen és nyugodt szívvel fogyaszthasd el.