A koronavírus-álom létezik! Nem vagy egyedül, ha furcsákat álmodsz mostanság

2021.május.7.

Olyannyira nem vagy egyedül a furcsa álmokkal, hogy amióta a fél világ bezárkózott az újfajta koronavírus-járvány miatt már egész sokan kezdtek a jelenség elemzésébe. Sőt, már egy blog is indult, I Dream of Covid címmel, ami a világ minden tájáról gyűjti össze az emberek furcsa álmait a járvány idején. Ezeknek nagy részében a koronavírus, a megbetegedés motívuma bukkan fel, de nagyon soknak nincs konkrét köze a járványhoz.

Sokan a járvány előtti hétköznapjaikba álmodják vissza magukat, de jelentős számú az egyszerűen furcsa és megmagyarázhatatlan álom is. Egyesek nyugtalanabbul, és így kevesebbet is alszanak, mint korábban. Eközben mások többet és mélyebben alszanak, ők viszont ritkábban emlékeznek az álmaikra.

Az alváskutatók véleménye az álmok megváltozott tartalmáról eltérő, abban viszont mindenki egyetért, hogy ritkán tapasztalható, hogy a társadalom jelentős része egy időben ugyanolyan mentális tüneteket produkál, így már többen is kutatni kezdték a jelenséget.

Még mindig nem igazán tudjuk, hogy pontosan miért is álmodunk, és milyen szerepe van az álmainknak az egészségünkre, a mentális életünkre, de rengeteg teória létezik.

Talán te is hallottál már az álmok folytonosság-elméletéről, amely azt feltételezi, hogy az emberek gyakran arról álmodnak, amiről ébren folyamatosan gondolkodnak, vagy amivel foglalatoskodnak. Ha bizonyos fokú stresszt tapasztalsz magadon a járvány, a családod vagy a munkád miatt, akkor normális, ha ezek a témák megjelennek az álmaidban.

Hogyan működhet a társkeresés a járvány alatt?Egyes kutatók úgy vélik, hogy az álmok funkcionális célja felkészíteni olyan nehéz vagy kihívásokkal teli helyzetekre, amelyek ébrenlétünk alatt várnak ránk. Mások pedig éppen azt vallják, hogy ha jelenlegi életünkben nehézségeket tapasztalunk, és azokkal kapcsolatban álmodunk, akkor az álomban megpróbáljuk ezeket az eseményeket feldolgozni, és így védjük a mentális egészségünket.

Az álmok kapcsolata a valósággal leginkább abban áll, hogy a való élet eseményei hatással vannak az álmokra, ezt az egyet biztosan tudjuk. Ha például egy traumatikus esemény ér minket, akkor klinikailag bizonyított, hogy könnyen előfordulhatnak rémálmaink lesznek.

Tudjuk, hogy az álmok emellett a táplálkozással is összefüggenek, hiszen nagyon ősi megfigyelés, hogy, aki lefekvés előtt fogyaszt nehéz ételeket, annak nyugtalan álmai lehetnek.

Egyelőre az újfajta koronavírus kapcsán jelentkező megnövekedett számú furcsa álmok magyarázata várat magára, de szinte biztosan befolyásolja, hogy megváltozott az emberek alvási ütemterve, ami valószínűleg befolyásolja a jelenséget.

Ha gyakran álmodsz, és csak egy kicsit is foglalkoztat, hogy mit jelenthetnek az álmaid, akkor az otthon töltött napok, hetek alatt jó móka lehet naplót vezetni az álmaidról. Minél több álmot jegyzel fel, annál könnyebben vonhatsz le következtetéseket arról, a te életedben milyen szerepet tölthetnek be az álmok, mennyire állhatnak közel a valósághoz.

Ez is érdekelhet

Dalpremier: A Mörk új slágere belső konfliktusok feldolgozására koncentrál

Dalpremier: A Mörk új slágere belső konfliktusok feldolgozására koncentrál

GLAMOUR Horoszkóp

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Sztárhírek

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére