Ezt ki kell próbálnod! 1 évig friss marad a krumpli, ha rászórod ezt az egy dolgot
A krumpli idehaza az egyik legkedveltebb alapanyagnak számít, amit sokan bármikor szívesen teszünk a kosarunkba. Azonban a frissesség megőrzése idővel komoly kihívást jelenthet, hiszen a szemünk láttára kezdhet el megpuhulni és hajtani, még mielőtt fel szeretnénk használni. De van egy remek hírünk: egy YouTuber megosztott egy olyan módszert, amivel akár egy évig is frissen tarthatjuk a krumplit, hogy mindig kéznél legyen az étkezésekhez!
Ezeket láttad már?
- A burgonya hosszú távú tárolásához kartondoboz, papírtörlő és szódabikarbóna szükséges.
Akár egy finom tepsis csirkét készítünk, akár egy egyszerű, gyors harapnivalóra vágyunk, jól jöhet, ha van kéznél egy kis krumpli is. Azonban sajnos könnyen csalódás érhet minket, ha mire szükségünk lenne rá, a krumpli megpuhul, vagy kis hajtásokat kezd növeszteni, végeredményben pedig a szemetesben landol. Azonban egy egyszerű, négy lépésből álló tárolási módszerrel jelentősen megnövelhetjük a frissességi idejét – akár egy egész évre!
Így lesz friss akár egy évig is a krumpli
Az Express nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tracy Tips nevű YouTube-csatorna tulajdonosa egy egyszerű, négy lépésből álló módszert osztott meg, amellyel akár egy évig is eltarthatjuk a nyers krumplit. Ehhez elsőként szükségünk lesz egy kartondobozra, amelybe a doboz aljára száraz papírt, például konyhai papírtörlőt teszünk. Ennek a lépésnek a lényege, hogy a felesleges nedvességet felszívja, és megakadályozza, hogy a krumpli héja megsérüljön.
A második lépés, hogy a krumplikat egymásra rétegezzük, minden réteg közé konyhai papírt teszünk, majd szórjunk egy réteg szódabikarbónát a krumplik felületére. A szódabikarbóna használatának oka, ahogy Tracy magyarázza: „A szódabikarbóna hatékonyan felszívja a nedvességet, és korlátozza a hajtások kialakulását.”
Miután a doboz megtelt, újabb réteg papírt helyezünk a tetejére, majd lezárjuk a dobozt, és olyan helyre tesszük, ahol nincs közvetlen napsütés vagy páratartalom, egészen addig, amíg el nem fogyasztjuk a krumplit.
Súlyos ételmérgezést okozhat, ha erre az egy dologra nem figyelsz oda a bevásárlás után
Erre mindenképp figyelj a tárolás során
Bár Tracy tippjei segíthetnek jelentősen meghosszabbítani a krumpli eltarthatóságát, a zöldség élettartama nagyban függ attól is, pontosan hogyan tároljuk és hogy főtt vagy nyers állapotban van-e. A Healthline szerint a nyers krumpli eltarthatósága egy hét és néhány hónap között mozog, míg a főtt, lefagyasztott krumpli akár egy évig is eláll.
A megromlott krumpli legjellemzőbb jele, ha puha tapintásúvá válik. Ezzel szemben a friss krumpli kemény, feszes héjú, és nem találunk rajta sérüléseket vagy foltokat. Mindent összevetve, ha szeretnéd, hogy a krumpli mindig friss és fogyasztásra kész legyen a konyhádban, érdemes lehet kipróbálnod ezt az egyszerű, mégis zseniális módszert!
Mit mondanak a szakértők?
A módszer hatékonyságát alátámasztja többek közt, hogy a Healthline és a Serious Eats is arra hívja fel a figyelmet, a burgonya számára az ideális tárolási környezet a hűvös, sötét és jól szellőző hely – mondjuk egy kamra vagy spájz.
A hűtőszekrény viszont nem javasolt, mivel az alacsony hőmérséklet hatására a keményítő cukorrá alakulhat, ami nemcsak a krumpli ízére, hanem az egészségünkre is negatív hatással lehet.
A rendszeres ellenőrzés is kulcsfontosságú: ha hetente egyszer átnézzük a krumplikat, és eltávolítjuk a puha, sérült vagy hajtásnak indult darabokat, megelőzhetjük, hogy egyetlen romlott szem tönkretegye az egész tárolt adagot.
E néhány egyszerű lépés betartásával nemcsak hosszabb ideig őrizhetjük meg a burgonya frissességét, de a pazarlást is jelentősen csökkenthetjük – ami a pénztárcánknak és a környezetünknek is jót tehet.