11 étel, ami természetesen és kíméletesen tisztítja a májat: még csak nem is kerülnek sokba
A méregtelenítés nem csupán divat – a szervezetünknek valóban szüksége van időnként egy kis támogatásra. A májunk nap mint nap csendben, de keményen dolgozik, hogy megszabadítson minket a káros anyagoktól, mi pedig támogathatjuk őt ebben, méghozzá akár már néhány étel rendszeres fogyasztásával is.
Ezeket láttad már?
Az amerikai Vogue nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészséges, májbarát ételek beiktatása az étrendünkbe nemcsak a belső tisztulást segíti elő, de hosszú távon a közérzetünkre és a külsőnkre is pozitív hatással lehet. Leah Kaufman dietetikus pedig szakértőként meg is nevezett 11 olyan ételt, amely természetesen és kíméletesen tisztítja a májat.
Áfonya
Az áfonya nemcsak finom, de igazi antioxidáns-bomba is. „Az antioxidánsokban gazdag ételek, például az áfonya, segítenek a máj tisztításában és a toxinok csökkentésében” – mondja Kaufman. A kutatások szerint az áfonya gyulladáscsökkentő hatású, és még a májsejtekben kialakuló rákos folyamatok növekedését is gátolhatja.
Zöld leveles és keresztesvirágú zöldségek
Kelkáposzta, fejes káposzta, rukkola – ezek a zöldségek tele vannak klorofillal, amely természetes méregtelenítőként támogatja a máj munkáját. Kaufman úgy véli, hogy „a zöld levelesek antioxidánsokban gazdagok, és hozzájárulnak a májfunkciók optimalizálásához”.
Paradicsom
A paradicsom is gazdag antioxidánsokban, amelyek védenek a szabad gyököktől. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy segíthet csökkenteni a zsírmáj kialakulásának kockázatát, ami hosszabb távon májzsugorhoz vagy májrákhoz is vezethetne.
5 dolog, amit már most megtehetsz, hogy elkerüld a csontritkulást: egyszer még hálás leszel ezekért a trükkökért
Cékla
A cékla és a céklalé fantasztikus májtámogató. „A cékla antioxidáns-tartalma véd a szabad gyökök és az oxidatív stressz ellen, ráadásul segít csökkenteni a máj körüli zsírréteget is” – emeli ki Kaufman.
Lenmag
A lenmag tele van omega-3 zsírsavakkal, melyek bizonyítottan csökkenthetik a máj körüli zsír felhalmozódását. A lenmag ráadásul hozzájárul a koleszterinszint normalizálásához, valamint a szív egészségéhez is.
Lazac és más zsíros halak
A lazac, a makréla, a hering, a szardínia vagy a tonhal mind remek forrásai az omega-3 zsírsavaknak. „A lazac különösen jó választás a máj egészségére nézve” – mondja Kaufman. Gyulladáscsökkentő, szépíti a bőrt, támogatja az agyműködést és csökkenti a májzsírosodást is.
Olívaolaj
Sütéshez, salátára csorgatva, sőt egy teáskanálnyival akár éhgyomorra is fogyaszthatod – az olívaolaj számos jótékony hatással büszkélkedhet. A kutatások alapján mérsékelheti a máj körüli zsírt, gyulladáscsökkentő, továbbá javíthatja a májfunkciókat is.
Fokhagyma
Kaufman szerint a fokhagyma „ásványi anyagokat, A- és C-vitamint, rostokat és kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik az immunrendszert és csökkentik a gyulladást”. Ezen túlmenően segíthet csökkenteni a belső szervek körüli zsírt is, ezzel mérsékelve a májbetegségek kialakulásának a kockázatát.
Citrusfélék
A narancslé vagy a citromos víz nemcsak felfrissíthet, hanem segíthet a méreganyagok kiürítésében is. Egyes kutatások szerint napi egy pohár narancslé csökkentheti a zsírmáj kialakulásának esélyét.
A népszerű ital, ami tízezrekkel végez évente: érdemes minimalizálni a fogyasztását
Diófélék
A dió, a mogyoró és a mandula antioxidánsokat, E-vitamint, rostot és egészséges zsírokat is tartalmaznak. „A diófélék rendszeres fogyasztása segíthet a koleszterinszint egyensúlyban tartásában, csökkenti a gyulladást, és előnyösen hathat a testsúlyunkra is” – mondja Kaufman.
Haladj lépésről lépésre
Ha ezek az ételek eddig nem képezték rendszeresen az étrended részét, bőven lehet okod arra, hogy ez a jövőben megváltozzon. De szó sincs arról, hogy egyik napról a másikra mindent cserélj le – teljesen rendben van, ha fokozatosan kezded el velük színesíteni az étrendedet. Így máris rengeteget tehetsz egy fenntartható, egészséges étrend kialakításáért, amiért a májad is hálás lesz!