Ez a legnagyobb hiba, amit reggelizés közben elkövethetünk: a dietetikus szerint sürgősen változtatnunk kellene rajta
A reggeli a nap legfontosabb étkezése: ha megfelelő hozzávalókból állítjuk össze, szinte egész napra feltölt energiával. Sokan azonban mégis kihagyják vagy pedig tápanyagban szegény ételeket fogyasztanak.
Ezeket láttad már?
- A tápanyagban szegény vagy kalóriadús reggeli negatívan hathat az egészségre.
A rosszul megválasztott reggeli többet árthat, mint használ: ha tápanyagszegény, ám kalóriadús fogást választunk a nap első étkezésének, akkor bizony rosszat teszünk egészségünknek. Nézzük, mit is kellene fogyasztanunk!
Ez a legnagyobb hiba
Nichola Ludlam-Raine táplálkozási szakértő elárulta, egyáltalán nem mindegy, mit fogyasztunk reggelire. A csokoládékrémmel megkent fehér kenyérből készült pirítós például kifejezetten sok szénhidrátot, cukrot és olajat tartalmaz, ellenben nincs benne sem rost, sem fehérje. Sajnos a bolti gabonapelyhek is gyakran tele vannak cukorral és a zsíros bacon sem a legjobb választás reggelire.
„A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy rostokban, fehérjében és növényi összetevőkben szegény, szénhidrátban gazdag reggelit választanak - például fehér kenyeret vajjal vagy csokoládékrémmel, és ennyi.” - idézi szavait az Express.
Észrevételét egy kutatásra alapozza, amely szerint az Egyesült Királyságban a reggeli a nap legegészségtelenebb étkezése: a lakosság 31 százaléka rendszeresen az úgynevezett angol reggelit fogyasztja, amely tükörtojást, grillkolbászt, bacont és paradicsomos babot tartalmaz. Emellett népszerű választás a klasszikus müzli, a rántotta pirítóssal, a szalonnás szendvics és a zabkása is. A válaszadók egynegyede ritkán vagy soha nem veszi figyelembe a reggeli tápértékét.
Ez történne a testeddel, ha egy teljes hónapig nem ennél cukrot
Sok brit a kényelmet, a gyorsaságot és a megszokottat választja reggelire, ami oda vezet, hogy 32 százalékuk bűntudatot érez választása miatt. „Nincs olyan reggeli, ami mindenki számára tökéletes lenne, de általában a rosszabb választások azok, amelyek magas hozzáadott cukortartalommal és alacsony rosttartalommal rendelkeznek.”
Aprócska változtatások, amelyek segíthetnek
Szerencsére a szakértő mindenkit megnyugtatott, hogy nem kell ezekről a fogásokról lemondani teljesen, elég, ha csak ritkábban fogyasztjuk őket és kisebb, könnyen megvalósítható változtatásokat javasol. Nézzük, melyek ezek!
- Váltsunk teljes kiőrlésű kenyérre, amely több rostot és fehérjét tartalmaz, és alacsonyabb GI-vel rendelkezik, vagyis az energiája lassabban szabadul fel.
- Adjunk dióvajat a pirítóshoz az egészséges zsírok és fehérjék miatt, és válasszunk alacsonyabb cukortartalmú, magasabb gyümölcstartalmú gyümölcskrémet vagy lekvárt.
- Cseréljük le a sült sertéskolbászt soványabb, grillezett fehérjére, például csirke- vagy pulykakolbászra, vagy akár tojásra, és adjunk hozzá grillezett paradicsomot, gombát és spenótot.
- Minimális zsírtartalommal főzzünk – a csökkentett sótartalmú bab is jó választás lehet.
- Kerüljük a zabkása vagy az éjszakára beáztatott zabpehely túlzott édesítését cukorral vagy szirupokkal, és inkább gyümölccsel ízesítsük ezeket.
- A zabkását dióvajjal vagy magvakkal szórva fogyasszuk az egészséges zsírok miatt.
Miért fontos mindez? A szakértő szerint ezek a kis változtatások segíthetnek elkerülni a vércukorszint ingadozását, amely fáradtságot, ingerlékenységet és gyors éhségérzetet okozhat. Hozzáteszi, az is nagyon fontos lenne, hogy szánjunk időt az étkezésre, a túl gyors evés ugyanis ronthatja az emésztést és túlevéshez is vezethet, mivel a szervezetnek időbe telik, mire érzékeli a telítettséget. Ha reggel nagyon kell sietnünk, az is sokat segíthet, ha este összekészítjük a reggelit egy kis dobozba és csomagolunk hozzá dióféléket, magvakat és asztalt gyümölcsöket.